Äntligen rör den på sig - fastighetsskatten

Äntligen händer nåt. Vad det nu blir av det...

Fastighetsbeskattningen har länge varit en skattemjölkkossa som varit svår att avstå från. Folk är fästade vid sina hus så det går att pressa ganska långt. Men taxeringens upplägg och beskattningen av bostadshus innebär att planering på lång sikt inte lönar sig, att kvalitet i byggande och investeringar för energisparande straffar sig, att människor inte kan lita på att ha råd att bo kvar om de så en gång hade råd att köpa.

Till slut blir det bara de de riktigt rika som har råd. Och fastighetstaxeringen innebär en upprepning av vad som hände på 1800-talet då torparna tvingades från sin lilla torva och blev statare. Fullföljs taxering och beskattning innebär det att endast rika människor kan bo i egna fastigheter i attraktiva områden. Vanligt folk ska inte äga mark, vanligt folk får väl hyra sommarhus på Gålö eller något annat av de billiga sommarhus som tycks anses passande för det stora flertalet.


Historien går förlorad, samhällen urvattnas, segregeringen slår också i skärgård och i attraktiva områden – vanligt folk ska veta sin plats och inte tro att de får bo i några sommarparadis – för sådant krävs pengar.
Redan skvallrar inhägnader och Privat-skyltar om att förmöget folk flyttat ut på landet och tycks anse att betalar man så dyrt som de gjort så ska man heller inte ha någon pöbel som ränner över tomten.
Det är en skam att det har varit socialdemokraterna som så missgynnat vanligt folk. Och det är en skam att vänsterpartiet fortsatt tycks stödja det segregerade samhället. Det är en skam att miljöpartiet inte bevakar möjligheterna att bygga energisnålt och ekologiskt anpassat.

Nånting revolutionerande behövs snabbt - innan vi får gated communities av allt som inte är hyreskaserner och mexitegelvillor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0