Det tog inte många timmar - favorit i repris

Det tog inte många timmar förrän de var tillbaka – de fattiga småbarnsmammorna i sina bilar. Stockholmsförsöket avbröts måndagen den sista juli och redan innan veckan var slut hade trafiken ökat med 20 %.

Handelskammaren räknar med att börsen stiger nu och att Stockholm åter kommer att bli den effektiva storstad den var innan staden förlamades av brist på bilköer. En och annan taxichaufför gläds också åt att det nu går att få ut högre pris per uppkörd liter bensin. Biltullarna gjorde ju som bekant att man kunde köra nästan i full fart genom stan och en del resor blev nästan fånigt snabba. Sånt går det åt bensin till. Bättre då att stå stilla och låta taxametern räkna in tiden istället.

Gladast är de frihetsälskande. De som tullsystemet tvingade in under ytterligare skattetryck. Även om de fortfarande lever i ett av världens mest ofria land så har åtminstone ett ok lyfts av deras arma axlar.

De modernistiska storstadsromantikerna – som vill känna stadens puls och höra stadens brus – kan åter sätta sig på utecaféerna kring Sveavägen och Odengatan och njuta av när tjugo bilister sätter gasen i botten då rödljuset växlar till grönt. Eller så kan de ordna en picknick utmed vägen förbi Riksmuséet och Albano båtklubb. Och njuta av att se rikedomen uppradad som pärlor på ett radband i en lång ringlande orm krypa in mot staden på morgonen och krypa ut igen på eftermiddagen. Bjud gärna med någon från Handelskammaren och njut tillsammans. Det känns ändå rätt hoppingivande – att de fattiga småbarnsmammorna har råd med så fina bilar.

Stockholm var under några månader ett ofrihetens hemvist på jorden. Människor tvingades åka buss, tunnelbana, pendeltåg eller till och med cykla för att inte ruinera sig. Hederliga småbarnsföräldrar nödgades dela säten med pensionärer, skolungdomar och andra subversiva billösa individer. Handelskammaren låg sömlös och vred sig nätterna igenom av oro för hur alla stackars innerstadsaffärer skulle förlora kunder. Och inkomsterna från parkeringsböter gick ner. Det var en katastrof alltihop.

Nu håller vi tummarna inför valet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0