Rör på Dig

Det är farligt att låta små barn vara ute och leka bland bilarna. Därför skjutsar föräldrarna dem. Till kompisar, till träningen, till skolan. Vid skolan tittar föräldern efter sitt barn som just klivit ur bilen och gett sig av uppför trapporna. Andra barn som är på väg över samma gata måste se sig extra noga för - eftersom den egna-barn-upptagne föräldern har sin uppmärksamhet på just det egna barnet.

Små barn blir tjocka. Därför skjutsar föräldrarna dem till träningen. Helst träning flera gånger i veckan.

Tränar de bra så kan de dels hålla sig smala, dels bli proffs och tjäna mycket pengar när de blir stora.

Tiden i bilen, när föräldrarna skjutsar, är en tid då det är möjligt att samtala med barnen. Kvalitetstid heter det. Föräldrarna borde också träna. Men det är svårt att hinna för all skjutsning. Tur att familjen har två bilar så att båda föräldrarna kan skjutsa.

En del tror att det går att ha åsikter om bilar. Dom tror att skälet till att inte fler är kritiska till privatbilismen - till att det blivit för farligt för barn att leka ute och att det bullrar överallt och är avgaser som ger folk en massa sjukdomar och att allt mer yta asfalteras för att bli väg för ännu flera bilar eller parkeringsplatser -
dom tror att skälet till att inte jättemånga klagar och vill ha NÅGOT ANNAT - att skälet till det skulle vara att så många gillar bilarna och nästan ingen ogillar dem.

Dom som tror det - har inte fattat.
Dom har inte fattat hur mycket pengar som ligger bakom.
Vilken tidning vill vara ovän med sin största annonskund?
Och vilken chef vill få sin största status-symbol ifrågasatt.

Tvärtom så följer varje vecka med en alldeles extra bilaga i de stora tidningarna. En motorbilaga som enbart sysslar med lobbyverksamhet. 

Dom vill att alla ska fortsätta att ta privatbilen för självklar. Även dom som själva inte har en bil ska tro att den är nödvändig.

Och dom hoppas att ingen ska komma på att man kan gå till träningen,  - eller att man till och med kan strunta i att åka till någon träning alls och istället gå en promenad med barnen istället. Att det är en kvalitetstid som de skulle minnas mycket mera än biltransporterna. Och att promenader föräldrar - barn är något alldeles särskilt.

Det vill inte billobbyn - och billobbyn har pengar - mycket pengar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0