Skylla sig själv

Det var en gång ett land där människor var tämligen lika. Skatten var satt så att man betalade en högre skatt om man tjänade bra. Därmed fanns det inte så stor anledning att vara avundsjuk. I det landet talades det ofta om den Kungliga Svenska Avundsjukan. Och om Ankdammen Sverige. De som talade var de som tjänade bra med pengar och som tyckte skatterna var för höga – även fast de hade mer pengar än ”vanligt” folk.

I det landet fanns också en mängd statliga bolag. Bolag som var till för att tjäna folkets syften. Leverera elektricitet t ex, dela ut post, kontrollera försäljningen av alkohol, sköta sophanteringen mm. Därtill fanns det en skola som hade som mål att alla barn, från norr till söder, skulle behandlas likvärdigt.

De som talade om Ankdammen Sverige ansåg att det borde vara konkurrens istället. Flera bolag skulle konkurrera om att få sälja elektricitet. Skolor skulle konkurrera med varandra om alla elever. Vårdhem skulle konkurrera om åldringarna. Konkurrens – sa ankdammspratarna – konkurrens är den sanna frälsningen. Med konkurrens så kommer allt att bli mycket bättre och mycket billigare.

Vi vet ju redan hur jättemycket billigare elektriciteten blev, och hur mycket bättre åldringsvården blev. Vi kan nu alla glädja oss åt att kunna sysselsätta oss med att försöka välja mellan olika bolag, olika skolor, olika fonder, olika fördelningsprinciper på hur vi ska satsa våra pensionspengar osv – vinner vi kan vi vara malliga gentemot dem som inte var lika smarta som vi i sina val – och hamnar vi i förlorarlaget så är det bara att bita i det sura äpplet – och skylla oss själva.

Nu stundar en ny utförsäljning. Och vi kommer snart att kunna se fram emot ännu fler valmöjligheter. Och några sitter redan och gnuggar händerna i förtjusningen över hur mycket kulor som kommer att rulla in.

Folket har valt, så nu är det bara att ge folk vad folk vill ha. Hellre fler bilar än dålig miljö. Hellre en marknad där allt går att köpa än tråkiga nyheter om att världen är begränsad. Hellre billig bensin än dyr. Hellre billiga skor än barnarbete. Hellre billig städhjälp än att behöva gräla med maken om vems tur det är att dammsuga.

Hellre rik och frisk än sjuk och fattig.

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0