Mormors och farfarsteorin konkretiserad

För många år sedan hade en tidning en intervju med en man som räddat livet på hela sin familj genom att skrika "spring upp mot bergen" när ett stort dån hördes. Detta var ett antal år innan tsunami blev ett begrepp också i Sverige.

För journalisten berättade han sedan hur han som liten pojke hört sin mormor berätta om den stora våg som kom in över landet när hon var liten flicka. Och hur vågen hade föregåtts av ett stort muller.

Så när det stora mullret kom, kom han ihåg sitt pojkminne och mindes mormoderns berättelse om den stora vågen och insåg - utan att ge sig tid att tänka efter - att det gällde livet och att alla måste upp från strandområdet. Så mormodern räddade livet på sin lilla dotterson och hela hans familj genom den historia hon berättade på fyrtio-/femtiotalet från sin barndom någon gång i slutet av 1800-talet.

I vår moderna tid finns mycket att berätta för barnbarnen från när mor- och farföräldrar var små. Hur jordbruket gick till när människor arbetade med höskörden och det fanns kossor i varje lagård och höns t o m i stan. Hur maten hanterades innan det fanns kyl och frys. Varför det inte fanns sopsorteringsanläggningar i vartannat kvarter (tips - för att det inte blev så mycket sopor!).

Berättelser som på sikt också kan vara livsavgörande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0