Titta mamma

Traven av tömda efterrättsskålar vinglar betänkligt och modern till det hjälpsamma barnet försöker med ett:

- Ta inte så många på en gång älskling.

- Jag klarar det mamma, säger barnet, och bär in allt i köket varifrån det sedan följer ett kraschande ljud.

En förtvivlad unge står i spillrorna och snyftar:

- Det var inte meningen!

Och alla vi vuxna vet ju det så innerligt. Att avsikten var den bästa tänkbara. Men att det ibland blir så.

Det var inte meningen att backa på grindstolpen. Det var inte meningen att klämma hundens svans i dörren. Det var inte meningen att tappa glasflaskan med parfym på stengolvet i badrummet. Det var inte meningen att glömma hämta minstingen på Dagis. Det var inte meningen...

De flesta föräldrar lär sig relativt snabbt att bedöma - konsekvenserna mot riskerna. Barn måste ju få göra sina egna erfarenheter - så att de tränar sitt omdöme. Lite porslinsspill måste man räkna med. Men föräldrar måste hjälpa så att barnen faktiskt har en chans att lära sig något. Dvs för farligt får det inte bli.

Lillhulda ser många barn tulta runt nu i kärnkraftsdiskussionen. Pojken Skytte t ex som glatt och stolt i dagens SvD meddelar:

- Titta mamma jag har köpt aktier i kärnkraftsindustrin!

Traven av tallrikar räcker nära på upp till taket. För här handlar det om en ren energi som kan framställas ur något så pyttelitet som små atomer som klyvs. Män och kvinnor i vita rockar. Högteknologi. Skyddsutrustning som platsar i vilken sciencefictionfilm som helst. Räddningen för fortsatt hög energianvändning i världen.

Så länge det fungerar som det är tänkt.

Och förutsatt att man bortser från uranbrytningen.

Och så länge slutförvaringen går att ordna.

Och så länge ingen börjar tillverka kärnvapen av resterna.

Och så länge man kommer ihåg var man gömde de radioaktiva resterna.

Och så länge det inte störtar något stort flygplan, inträffar någon överraskande jordbävning, uppstår någon spricka man inte tänkt på, blir någon hopblandning av skyddsutrustning, blir något fel på larmanordningarna, hamnar någon alltför lättsam typ i säkerhetsfunktionen...

Så länge som...

För det som sedan följer ...

var inte meningen!


Kommentarer
Postat av: Starvid

Har för övrigt köpt kärnkraftsaktier redan tidigare.
www.exeloncorp.com
Upp 27 %. :)
Och självklart, när alternativet är kol och gas är valet lätt. Eller som fransmännen säger:
"Inget kol, ingen gas, inget val!"
Dina invändningar är, förstås, okunnigt och utvecklingsfientligt vänstertrams. :)

2007-04-29 @ 00:30:05
Postat av: Björn

Och Starvid känns väldigt vedeerhäftig när has starkaste argument är "utvecklingsfientligt vänstertrams". Vilket patetiskt resonemang. Det hans huvud verkar vara för litet för att förstå, är att alternativen till kärnkraft inte behöver vara begränsat till bara kol eller gas. Men det begriper nog inte en "kvasiliberal högerfascist".

2007-04-29 @ 07:30:01
URL: http://hem.bredband.net/b14051
Postat av: Starvid

Nu brukar den kvasiliberala högerfascisten inte debattera på bloggar, särskilt inte såna med ett sådant infantilt anslag som denna, men i folkbildningssyfte kan jag göra ett undantag. :)
"Och förutsatt att man bortser från uranbrytningen."
Uranbrytning skiljer sig inte i miljöpåverkan från någon annan gruvbrytning. Sverige är Europas största gruvnation.
"Och så länge slutförvaringen går att ordna."
Slutförvaringen är ordnar. Finland har redan börjat bygga sin anläggning, med den teknik Sverige utvecklat. Vi börjar bygga om några år.
"Och så länge ingen börjar tillverka kärnvapen av resterna."
De länder som vill ha kärnvapen kommer att skaffa det, helt oberoende av om Sverige har civil kärnkraft eller inte. Det gamla koloniala överhetsperspektivte om att perser inte gör något om vi inte gör det känns något unket.
"Och så länge man kommer ihåg var man gömde de radioaktiva resterna."
Man behöver inte komma ihåg var man lägger dem. När djupförvaret stängs behöver det inte övervakas någonsin, så man kan slänga bort nyckeln och glömma det hela om man känner för det.
"Och så länge det inte störtar något stort flygplan"
Våra anläggningar tål att bli störtade på av flygplan.
"inträffar någon överraskande jordbävning"
Starka jordbävningar inträffar inte i Sverige, eftersom de inträffar där kontinentalplattor möts. Det gör de inte i Sverige.
"uppstår någon spricka man inte tänkt på"
Reservsystem för reservsystem för reservsystem, och även om alla havererar finns inneslutning och filter. Tjernobyl kan per definition inte inträffa i våra reaktorer. Harrisburg kan, men Harrisburg skadade ingen, dödade ingen, och släppte inte ut någon strålning. Våra reaktorer är ingefär 10.000 gånger så säkra som den i Harrisburg.
"blir någon hopblandning av skyddsutrustning"
Gör inte särskilt mycket, precisera hur det skulla leda till fara för allmänheten, eller vara värre än om man blandar ihop skyddsutrustning i ett vindkraftverk eller gaskraftverk.
"blir något fel på larmanordningarna"
Som sagt, idel reservsystem, och sedan inneslutning och filter.
"hamnar någon alltför lättsam typ i säkerhetsfunktionen"
Olyckligt förstås, men det värsta är som sagt inte Tjernobyl utan en tusendel av Harrisburg.
Vad gäller sol&vind så är detta marginella företeelser, och så kommer det att förbli. Solkraft är inte seriöst (dyyyrt!) medan vindkraften blir allt mer konkurrenskraftig och just seriös. Trots detta kan den av nättekniska skäl inte leverera mer än 20 % av all ström.
Var ska resterande 80 % komma från? Nästan alla världens floder är redan utbyggda. Då finns bara kol, gas och kärnkraft kvar.
Pick your poison. (Googla dessutom gärna "peak oil")
Faktum kvarstår. Den som motarbetar kärnkraft är antingen en planetförrädare eller en nyttig idiot som gynnar kol&gas-industrin, varesig den vill eller inte.

2007-04-29 @ 11:51:29
Postat av: VARGEN - Rydebäck

Sund och korrekt inställning. Därtill "biobränsle fantasterna" ! De skiter fullständigt i att kolet, gasen och oljan ursprungligen härstammar från bl.a. skogsriken i forna tider. Deras fras idag är "elda upp biomassorna" så slipper våra barn o. barnbarnsbarn snava omkring för att vistas i naturen vid en grill- eller lägereld. Att KÄRNKRAFTEN's resurs håller i åtskilliga 100-tals år vill man inte akseptera, då man inte kan någonting om fysiken eller tekniken. Att biobränslen icke släpper ut CO2-gas är en miljöparti myt - ingen talar av denna anledning om svavlet eller andra nitrösa gaser och avfall.
MP och V har tyvärr hjärntvättats genom tankeförbudet som Birgitta Dahl införde under den röd-gröna rörans tid - VAKNA och ser fråmtiden an.

2007-04-29 @ 15:40:45
Postat av: Jens

Starvid: Hear, hear! Om man vill kalla sig miljövän, så ska man absolut inte rösta på Miljöpartiet, i alla fall inte så länge de är mot kärnkraft.

2007-04-29 @ 17:25:13
Postat av: Anonym

Ojoj
Starvid (eller heter du Jens?)- vore du min lilla pojk skulle du få bära ut hela traven efterrättsskålar på en gång. Jag lovar.
Sådana resonemang som ditt har jag fått höra många gånger från femåringarna i min närhet. Och en insikt i det läget är att det enda argumentet som håller i det läget är att låta barnet få göra sin egen erfarenhet.
Men diskussion här handlar inte om porslin. Inte ens arvs-porslin (då hade man ju kunnat tänkt sig ett absolut nej till femåringen också). Utan om framtiden.
Jordklotet. Livet.
Då har du helt rätt i att kol och olja inte är något alternativ.
Heller.
Så uppgiften är att tänka om.
Helt och hållet.


Och så till Björn - slösa inte på dina invektiv - det kan komma tider då du verkligen behöver dem. Eller är Starvid en gammal retkompis till dig?

2007-04-30 @ 14:12:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0