Bildningen, evolutionen och kvinnans hjärna

Mer historia, svenska och religion i skolan. Bara den som är godkänd i svenska, matematik och engelska ska kunna komma in på högskolan och de som läser mer språk ska få extra poäng liksom de som läser svårare matematik.

Bra. Lillhulda har alltid vurmat för bildning. ”Vurma” låter kanske inte helt seriöst. Jag sökte efter synonymer med wordprogrammets shift+F7 men programmet sa att ordet inte fanns. Som substantiv fanns det dock – med alternativen mani, dille, lidelse och passion bl a.

Jag tycker i alla fall att bildning är viktigt. Min personliga konspirationsteori är att de senaste decenniernas brist på bildningsprioritering i skolans värld bl a ligger bakom moderaternas valframgång. Saknar man kunskap om varifrån och varthän kan man kosta på sig att vara hur självupptagen och egoistisk som helst. Att socialdemokraterna inte insett denna koppling är i sig tänkvärt/anmärkningsvärt.

Det som ännu saknas i skolministerns paket – i alla fall som det nu framstår på DNs ledarsida och i ministerns debattinlägg - är ekologin och det evolutionära perspektivet.

Detta återfinns faktiskt i essän i samma tidnings kulturdel. Där belyses frågan om moral kontra själviskhet. Människans moral förefaller vara medfödd – ett resultat av artens kamp för överlevnad. (Och därmed på tvärs emot en av nyliberalismens grundprinciper - den om den egoistiska människan ”the economic man”.)

Kopplingar kan göras till den debatt som förts de senaste dagarna kring kvinnor och mäns hjärnor och likhet/skillnader dem emellan. Denna diskussion, som startats av Annika Dahlberg (förtjänstfullt - bra att få igång en så spännande diskussion ), förs i hög grad utan att tillämpa det evolutionära perspektivet. Referenser verkar mest hämtade från barndomserfarenheter från 40-50-talet och ”motståndarna” tycks resa ragg av blotta tanken på någon slags biologisk aspekt.

Tankesättet känns igen från när man öppnar ett sådan där barnbok där djuren är skildrade mer ”inifrån” i genren pappa djur och mamma djur och lilla djurungen. Djurungen är då i allmänhet en pojke och djurmamman är den som är hemma och tar hand om sin djurunge. Djurpappan kommer hem från jobbet – ja alltså jakten då – ibland, men ofta finns han inte alls utan att det nämns något särskilt om det. Pappa och mamma och lilla ungen häst.

Vi hade en katt – en vacker, intelligent och mycket social katt. Men hon var en fena på att jaga. Trots sin litenhet strök det med både möss, fåglar, ekorrar och harungar. - Det är för att det är en hona, sa min pappa, honor måste kunna försörja sina ungar, de är alltid duktiga jägare. Vår katt var en exceptionellt duktig hona.

Stressade kvinnor får mer testosteronpåverkade hjärnor… så tror jag att det var AD sa. Evolutionärt sett har det varit normalt att vara utsatt för stress, alltid ha lite för lite mat och alltid vara tvungen att anstränga sig fysiskt. Det är den miljön våra hjärnor är anpassade för. På samma sätt som vårt sug efter sötsocker är anpassat efter en miljö där socker är något ytterst ovanligt. Det är en poäng att inse detta - om man vill gå ner i vikt. Man kan undra över vilket tillstånd hjärnutvecklingen är anpassad efter. Brist eller överflöd? Som AD så riktigt påpekar - genom att ta reda på förutsättningarna (det naturgivna) är önskade förändringar lättare att uppnå än om vi låtsas som ingenting. Men då måste vi lära oss att tänka i det l-å-n-g-a  evolutionära/ekologiska perspektivet. Mer ekologi på skolschemat.

Den flegmatiska kvinnan som sitter på sin rumpa och äter godis medan barnen leker i idyll runt hennes ben – hon finns kanske i harem-världen och i den amerikanska hemmafrudrömmen – i övrigt är hon – en sagofigur.


Kommentarer
Postat av: Sanna

you rock! jätte intressant!

2007-03-27 @ 08:26:54
Postat av: Kristina Johansson

Hallo Lillhulda! Håller med om att bildning är GÖRVIKTIGT. Det är självklart att moderaterna och alliansen vann pga obildningen i vår tid. För min del tror jag att det är värre än så.Jag misstänker starkt att ett toppstyrt fördumningsprojekt helt enkelt håller på att genomföras, och där ingår obildningen som en av ingredienserna. Jag blir nästan mörkrädd själv när jag tänker på det, det är en grym konspirationsteori, men kapitalet är grymt - och du ska veta att kapitalet var jävligt skakade när sossarna nästan lyckades att genomföra löntagarfonder i slutet på 70-talet. Om det hade blivit så hade ju kapitalismen i Sverige på lång sikt utplånats. Gissa vad rädda de var.Det är anledningen till fördumningsprojektet om du frågar mig. Överhuvudtaget var kapitalisterna i Sverige skiträdda på den tiden för folk var alldeles för radikala - vi ville något - och vi trodde att vi skulle lyckas att förändra strukturen i samhället. Men jag som numera är 49 år har inte slutat att tro. Självklart ska vi förändra, eller hur? Och vi ska inte nöja oss med Sverige, vi tar hela världen när vi ändå håller på. Keep on fighting, baby.

2007-03-27 @ 18:41:36
Postat av: Lillhulda

Mer bildning åt folket!

2007-03-30 @ 22:29:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0