Bokrean är på ingång

Och då passar det ju utmärkt att testa den sortens bloggning som får så mycket uppmärksamhet i media och på bloggtopparna – nämligen produktlansering. Ja eller vad det nu heter – jag är inte fullt på det klara med begreppen.

I skrivandets stund har jag bara fått tillgång till Akademibokhandelns bokreakatalog, det lär väl komma fler, men den lovar i allafall gott.

I år tycks rean ha tagit fasta på vårt behov av att göra något. Något med händerna. Trädgård, matlagning och allmänt snickrande och pysslande får inleda hela katalogen. Ska jag välja ut något härifrån så är det Bonniers stora bok om broderi, Sliphers bok Bo i uterummet och  Edestrands Chokladfabriken.

Jag har ingen aning om ifall de är bra – men de ser mycket lockande ut.

Naturböckerna – som kommer därnäst – är jag mer hemma på och där kan jag verkligen rekommendera att investera i några sk bestämningsböcker. Sånt som är så bra att ha när någon plötsligt utbrister – över sommardrinken i trädgården –”Men vad är det där för konstig fågel!?”

Då är det jättebra att ha just en fågelbok. Flera fina fågelböcker finns att välja på. Svensson ”Fågelguiden” är en pärla med fina teckningar. Har du redan en så är det här en bra presentbok. Imbys Svenska fåglar är också trevlig. Bläddra lite och välj – en del gillar fotografier – själv tycker jag bäst om teckningar för att de bättre kan betona det särskiljande mellan liknande arter.

Två däggdjursböcker. Bra att ha när det sprungit något liten och hårigt över golvet i torpet. Kul särskilt för barnen. Brukar få med allt från allra minsta dvärgflimmernäbbmusen upp till de stora valarna.

Sedan är förstås Mossbergs Den Nya Nordiska Floran bara så bra om man vill veta vad som växer vid badplatsen. Eller bredvid brevlådan.

Katalogens reseböcker kan man välja bland utifrån det nyväckta miljöperspektivet - antingen något nära dit man kanske kan ta sig med tåg - eller något långt bort att läsa om – utan att resa själv. Fast om man drar in på bilen så kan man kanske kosta på sig en flygresa – rent miljömässigt alltså.

Samhälle och politik – där finns en hel packe riktigt tunga saker och man måste ju välja vad man klarar av. Rosenbergs bok om USA verkar lagom spännande på mig.

Design och mode… Husbibeln kanske och Lotta Lewenhaupt. Böckerna om film hoppar jag över. Film är bättre på bio. En sångbok kan ju vara bra om det saknas en – Den svenska sångboken har väl nu blivit en klassiker. En tjock klassiker – mycket sång för pengarna.

Några av mina absoluta favoriter är Jens Wahlstedts Skolplanschböcker. De är ett fynd. Något att bläddra i när man sitter för sig själv i soffhörnet med en cappucino.

I historia lockar Nordbergs Den dynamiska medeltiden och Schöns Folktro om ödet och lyckan och i filosofiurvalet kanske Ambjörnsons Fantasin till makten. Molnens idéhistoria – några sidor längre fram har onekligen en utmanande titel. Liksom Uddenbergs Arvsdygder på samma sida.

Därefter hoppar jag till r o m a n e r n a. Den som ännu inte läst Guillous Tjuvarnas marknad har något att se fram emot, liksom Stieg Larssons Män som hatar kvinnor och den ganska nyutgivna Flickan som lekte med elden.

Som alltid så finns en hel del klassiker – kanske i nytryck för rean – kanske inte.

Bronte, Austen, Frans G Bengtsson, Fogelström, Greene, Hammarskjöld, Lagerlöf, Moberg , Söderberg, Strindberg och Steinbeck – bara att välja. Feltryck har det nog blivit i beskrivningen av vad Jane Eyre handlar om men det är ju inte så lätt att hålla reda på allt.
Och så finns det en riktig klassiker också bland barnböckerna. Den om fru Bodot och hennes boaorm Kriktor.

27 februari är det dags…

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0