Var inte rädda - klimatflyktingarna kommer att ha råd att betala för sig…

Dagen efter att FN släppt sin rapport om klimatet väljer DNs ledarsida att presentera optimistiska siffror om hur världens fattigdom kommer att halveras på 25 år.

Det är den unge Wolodarski som, sin vana trogen, predikar marknadens gudomliga kraft. Som ”DN-liberal” tycks han följa traditionen från t ex Per Ahlmark och Marian Radetski, att vidga utrymmet för det tänkbara och det skrivbara. Givet att man inte tycker som Ahlmark så kan man åtminstone tänka nästan lika tokigt och – jämfört med fd-vice-statsministern herr Ahlmark – ändå framstå som rätt förnuftig.

Hela Wolodarskis resonemang utgår från neoklassisk ekonomiteori. Av sina anhängare även kallat ”national”-ekonomi. Det är en modern religion som DNs ledarredaktion och dess ägare (?) tycks helt hemfallna åt. Det är en religion för makten.

Tillämpningen av denna religion uppvisar samma ”metoder” som alla andra religioner uppvisat när de nyttjats av en maktinriktad individ eller ett maktambitiöst gäng. Gustav Vasas ersättning av den oförnuftiga och känslomässiga katolicismen med den förnuftiga och sanna protestantismen är bara ett exempel.

Reglerna verkar ungefär som så att först markerar man att (all annan) religion är ett påhitt och en belastning. Sedan markerar man att de nya satserna inte är några trossatser i gammeldags mening utan istället är sanningar. Och så kan folket känna sig ha klivit ut ur ett ålderdomligt fördomsfullt och nattståndet tänkesätt till ett nytt, fritt och intelligent sätt. Och makten har försäkrat sig om makten.

Vår moderna religion heter marknadsliberalism eller – med ett lite tyngre begrepp national-ekonomi. Och enligt sina förespråkare är den ingen religion utan en sann vetenskap. En antropolog med perspektiv skull kunna peka ut guden/gudomen (=Marknaden), prästerskapet (=National-Ekonomer) och trossatser (politik är av ondo, tidsperspektivet får inte vara längre än 5-10 år, en fri marknad ger en fri människa, alla människor är i grunden egoistiska etc). Gudtjänsterna förrättas dels på börsen av speciella ”heliga” män i ”heliga” sällskap dels av vanligt folk på stormarknader och i köpcentra. Offren består av ursprungsfolkens utplåning (eftersom de inte har en penningekonomi räknas de som fattiga), kulturers utarmning (globaliseringen ger inte mångfald utan snarare samma t-tröja överallt) och sist men helt överskuggande naturligtvis en våldsam miljöförstöring. Det sistnämnda en följd av att det, enligt en av de främsta trossatserna, är marknaden som ska lösa allt och politik är av ondo.

Som knorr på det sista ett citat från PWs ledare idag: ”Historiskt har svenska politiker använt skattesystemet för att fördela välståndet. Det har hämmat tillväxten och ofta lett till nya orättvisor”.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0