Vad äter barnen egentligen...

I affärens hylla med barnmat har det sedan några år kommit in en ”uppstickare” – märket Hipp.

Hipp är barnmat gjort på ekologiskt odlade grönsaker och frukt eller ekologiskt uppfödda djur. Eftersom pappor och mammor som handlar till sina barn alltid är noga med att barnen får det bästa tänkbara så har Hipp fullständigt slagit ut de andra barnmatstillverkarna som numera också helt gått över till Krav-märkta produkter.

Gick Du på det där?

Nej det de gjort – de andra burktilllverkarna alltså – är att de gjort om sina etiketter så att de liknar Hipps etiketter. Innehållet är det gamla vanliga – potatis från besprutade potatisåkrar och kyckling från broilerfabriken. Och någon krona billigare per burk.

Varför har inte all barnmat blivit ekologisk? Tycker man barnmat är dyrt så kan man ju istället göra mat själv. Mycket små barn kan äta potatis mosad med smör och grädde t ex. det blir jättebilligt. T o m om potatisen är Krav-märkt.

(”Konventionellt” odlad potatis är den mest besprutade grödan i Sveriges och bananer den mest besprutade frukten i världen)

Ett skäl till att Hipp inte slagit ut de andra märkena kan förstås vara namnet. Namnsättarna inom framtidsrörelserna tycks ha en olycklig förkärlek för mys och pys. Det förskräckliga namet Mudi-mums t ex – fick åtminstone mej att vägra sätta upp några av de informativa affischer som den rörelsen producerade. Krav är ett underbart undantag. Krav-märket det är vad det säger sig vara. Ett krävande märke. Det går inte att köpa sig till. Det handlar endast om att göra.

Nu är ju Hipp en variant på Krav-märkt produktion och namnet faktiskt inte någon konstruktion utan efternamnet på den konditor som i slutet av 1800-talet startade det hela.

www.hippbarnmat.se

Så testa Hipp och sedan -  alla småbarns- och skolbarns- och tonårsföräldrar - kräv att skolorna serverar Krav-odlad potatis och Krav-godkänd mjölk. Och handla fortsättningsvis bara hem Kravodlade bananer.

Det är åtminstone en början. Sen kan man ju ha i bakhuvudet studien från SLU som visat att Kravmärkt kött håller en bättre balans på omega-6 och omega-3 än kött från ”konventionellt” uppfödda djur. Eller att mäns spermier försämras i jordbruksområden där man använder kemiska bekämpningsmedel. (Coop MerSmak nr 1 2007).

Ge alla barn en så giftfri uppväxt som möjligt!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0