Barnperspektiv

Lillhulda har undrat över detta att barnvagnsmodet nu rätt länge tycks anbefalla frånvända sittvagnar. Ofta med hög rygg och tak så att barnet inte har en chans till ögonkontakt med den barnvagnsförande föräldern. Barnet sitter vänt framåt och får ensamt möta alla främmande blickar och nya synintryck. Ingen återkoppling (mamma/pappa - är detta farligt eller kul?) är möjlig.

Modebranschen vad gäller produkterna kring barnen är märkligt fri från diskussion.

Man skulle ju kunna inbilla sig att frånvaron av diskussion är någon slags hänsyn till det privata. Men då biter man sig nog i tummen. Hela utbudet av pryttlar är genomarbetat som koncept av något företag med ambition att tjäna pengar. Och enklaste sättet att göra pengar på varor är om varorna kan appellera till ryggmärgsreflexer eller instinkter hos de tänkta köparna. Trixet att söta barnmaten är ett sådant exempel. Sött upplevs som godare och lite socker kan sättas till det mesta. (Och är du rädd för socker kan man byta till sötningsmedel)

Den stora leksakskedjan har också profilerat upp sig på tryggt könsuppdelade leksaker så att ingen ska behöva tveka. Det är enklare att köpa skärt till flickor och blått till pojkar för att det är en norm. Du behöver inte visa vem du själv är - du visar bara vad leksaksfabrikanten säger är det riktiga. Det är lugnt. Saknar du ändå bekräftelse så hjälper dig reklamen i de utlandssända svensktalande teveprogrammen. Du har köpt rätt pryl som barnen kommer att kunna ha utan att bli betraktade som konstiga.

Hur skulle det kunna vara annorlunda?

Har detta verkligen något som helst att göra med att "allt fler föräldrar känner sig vilsna i sitt föräldraskap och söker hjälp för sina svårigheter att relatera till barnen" (läs om BOs rapport i t ex SvD 20/3)?

Livsstil har blivit konceptlösningar. Get yourself an attitude innebär snarast att självet skapas med hjälp av de accesoarer som köps in. Kunskapsöverföring och samtal mellan människor med olika erfarenhet har inte längre någon självklar plats när det är personer av typen Boxers Robert som står för det personliga tilltalet. Hur gör man då med de allra minsta som inte platsar in bland accesoarerna. Det är knappast föräldrarnas fel att de köper framåtvända barnvagnar om utbudet bara är sådant och om kunskapsöverföringen från tidigare föräldrars erfarenheter brakat ihop.

Någon tycks ha tystat ner alla fd småbarnsföräldrar. Vem vill - i vår tid - vara en tant/farbror som lägger sig i? Det är inte förenligt med attitude. Dessutom så är det ju annat att tänka på sedan, när väl de hektiska småbarnsåren är över. Jobbet typ. Och ungarna tog ju barnflickan hand om förresten.

  

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej Lillhulda!
Det är lite grinigt att klaga på att kommersen fungerar, tycker jag. Om inte livsstil kunde förpackas som konceptlösningar skulle vi vara nöjda för länge sedan. Nästan allesammans. Ingen utveckling, inget hopp för dem som hamnat på skuggsidan.
Diktaten om vad som är kulturellt acceptabelt har alltid varit diktat. 10 Guds bud till exempel. Är problemet att det kommer nya? Eller att det handlar om saker som vore trivialiteter om de inte signalerade "attitude"? Är det fel att vissa prylar blir viktiga?
Du spekulerar i att "hänsyn till det privata" förklarar att prylkulturen rullar på. Och avfärdar det som föklaring till eländet. Men sedan beskriver du det mest privata utan att se det själv: att varken du eller jag väljer varor på ett överlagt sätt, som är förankrat i oss själva - och att det faktiskt råder en konflikt mellan oss och alla de trevliga försäljarna.
Det skulle vi aldrig erkänna.
Så vad är nästa steg?

2007-03-20 @ 12:38:59
Postat av: BrittaMaria

Du har helt rätt! Barnvagnmodet är vansinnigt - varför förstår inte föräldrar att de ska prata med sina barn under barnvargnspromenaden? Om en vuxen är ute och går med en vän så ser man väl till att man upprätthåller en prat-kontakt med sällskapet? Idag sätter föräldrarna "registreringsplåtar" på barnvagnarna med barnets namn och födelsedatum och vänder ungarna ifrån sig som om de är ute och går med ett föremål, färdigt att säljas ut till högstbjudande

2007-03-22 @ 22:37:47
Postat av: Lillhulda

Till BrittaMaria - ja visst är det konstigt. Men man provkör kanske inte vagnen med barnet i. Och när köpet väl är gjort är det så dags...

Och till Dig som refererar till 10 Guds bud... finns det kanske rent av en nyliberal variant av detta? "Typ Du skall inga andra gudar hava jämte marknaden"

2007-03-23 @ 07:41:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0