Vårdagjämning

Dag och natt är lika långa.

Sommarsolståndets barn föds nu. Midsommarbarnen.

Förr var det enkelt att hålla rätt på tidens gång. Skuggorna på gårdsplanen vandrade runt över marken. Medsols. Varje plats hade sin exakta tid. Numera får vi nöja oss med en prinipiellt exakt tid. Dvs den är exakt för att någon bestämt att just nu ska klockan vara så här mycket och hoppen till nästa tid på annan plats (längre österut eller längre västerut) ska vara exakt en timme.

Det påstås vara järnvägen som införde den teoretiska tiden i världen. Ett tåg färdas genom landskapet och i tiden och en person som medför en klocka på tåget skulle upptäcka att varje station krävde en ändring av hur visarna skulle arrangeras för att visa den rätta tiden.

Alltså blev det enklare med standardtid. Sverige var ju också så praktiskt utsträckt i nordsydlig riktning att samma tid var tillämpbar över hela landet utan att det blev för konstigt.

Sedan kom elektriciteten och tiden blev än mer relativ och man kunde vara uppe hur länge som helst utan att det blev mörkt och man blev trött. Så till slut blev det så dumt så då började man införa sommartid. Dvs alla låtsas att klockan är sju redan klockan sex på sommaren.

I USA har man i år kommit på att det förhållandet att det går åt mindre ström till lyse om folk vaknar lite tidigare på morgnarna och lägger sig tidigare på kvällarna. Och för att bidra något till klimatskyddet så har alltså det landet infört sommartid ännu tidigare. Snart blir vintertiden något som bara äger rum i november december januari och sedan kommer vi alla att bestämma att för gott flytta klockorna en timme bakåt. Tills något ljushuvud kommer på att man kan flytta en timme till på sommaren eftersom folk börjat vänja sig vid den nya tiden och vaknar allt senare på dagen i alla fall i all oändlighet tills den teoretiska klocktiden gått varvet runt.

Typ.

Linné däremot sysslade med den faktiska tiden och konstruerade ett blomsterur. Dock var det ett svårkalibrerat instrument men som idé nog så spännande.

Vårdagjämning var det ja. Och den sammanfaller ju på något konstigt sätt med våffeldagen som ju är jungfru Maria bebådelsedag. Dvs nio månader till jul.


Glad Vår på er alla !


Kommentarer
Postat av: Pumans dotter

Jag får önska dig det samma, Glad Vår, men påminn mig inte om julen, snälla!

2007-03-24 @ 09:10:32
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Lillhulda

Alltså - sen blir det vår igen, och igen. Bra va.

2007-03-24 @ 20:29:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0