Några små notiser

från dagens Svenska Dagbladet.

Experimentet biloberoende boende och miljöanpassad stad - Hammarby sjöstad - har återigen kompromissats ner ett snäpp till - mot det "konventionella". Det generella parkeringsförbudet ska slopas. För varje enskild individ/familj i området som äger eller tänkt sig äga en bil kommer det att innebära en sorts bekvämlighet. För kollektivet kommer det att innebära mer bilar i området, mindre yta för barn att röra sig på. Mer biltrafik. Större miljöbelastning. Mindre skäl att hålla bra standard på kollektivtrafiken. Etc.

Men eftersom moderater är livrädda för kollektiva lösningar så är åtgärden inte särskilt förvånande. Gynna privatbilismen och håll kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik på mattan.

Den andra notisen är att det är Danderydsbor är de i hela landet som har de mest bränsleslukande bilarna. Några måste vara förvånade (annars vore det ju ingen nyhet) - men de flesta visste nog det redan. Danderyd är ju som bekant extremt backigt och besvärligt att köra i - särskilt på vintern. Och på sommaren är det mycket jobb med skogen  för Danderydsborna och transport av ved och skjutna älgar och annat som kräver att man äger en stor sak med fyrhjulsdrift.

Så konstaterar också Anna Larsson i samma tidning som kolumn att det är svårt att leva som man borde - när bekvämligheten och möjligheterna är så stora.

 

Kanske är detta skälet till att SvD går så bra som tidning just nu - att den innehåller så mycket tunga reportage - om man förmår att läsa mellan raderna och i marginalerna.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0