Torsdag

Ärter och fläsk.


Kultur är något som uppstår på en plats. Människors anpassning till specifika naturförhållanden. Klimat, växtlighet, djurliv.


Först i den tid som nu är så har kulturer blivit något som - i alla fall skenbart - klarar sig utan geografisk förankring. Utvandrare/invandrare tar med sig sin kultur för att det är en del av deras identitet. Alltså finns det t ex franska hus med spröda fönster och balkonger på kanadensiska grässlätter där möjligen någon slags Skånegård skulle passat bättre med tanke på trädlösheten och vinden. Indianerna måste ha suckat - de visste att tält var bäst.


Vill man veta något om naturen på en specifik plats så är kulturstudier en intressant ingång. Ärter och fläsk är en sådan företeelse. Lillhulda har hittat en fin uppsats i den genren.


Däremot lyckades hon bara hitta en bisats om förhållandet att just kombinationer av ärter/bönor med säd innebär att näringen från bönorna/ärterna tas upp mycket bättre av kroppen än om enkom ärtsoppa serveras - läs mellan raderna i denna länk så kan man ana det.

Så glöm inte pannkakan idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0