Margarin

Denna mytiska produkt som infiltrerats i den svenska samhället så till den grad att det i många kokböcker särskilt
står typ:
150 gr margarin
2 dl socker
2 ägg
och så en del annat....
blir en "fin" sockerkaka.

Margarin gör man av gamla galoscher sa alltid min gammelgammelfarmor. Hon var uppvuxen i Sörmland och visste hur man lurar fattigfolk.

Lillhulda vill återkoppla till sitt tidigare resonemang kring relationen statarna, torparna och hemmansägarna.
Och hon anar att ett skäl till att margarinindustrin fått härja fritt och till och med hållits under armarna av t ex Livsmedelsverket kopplar tillbaka till just statarkvinnornas mjölkningsplikt.

Margarinet blev ju ett sätt att komma ifrån beroendet av de förhatliga mjölkbönderna. Förhatligt för den nya klassen statare - för torpare var den egna kon snarare en älskad och värdefull hushållsmedlem. De nya uppfinningarna - separatorn och pastöriseringen - innebar för den plats-fråntagna statarfamiljen att också kvinnorna blev möjliga att exploatera för dem som ägde de förutsättningarna.

Som inte helt ovanligt - ledde det som historien (och "segrarna") långt senare anser vara framsteg och utveckling - till en omedelbar misär för dem som den nya tekniken plötsligt gjort möjligt att utnyttja.

Och mjölken, smöret, grädden, osten gick att med god förtjänst sälja till den växande stadsbefolkningen.
Margarinet blev kanske en spark tillbaka - när statarna flyttat in till stan och börjat på fabriken - ett finger åt godsägaren - vi tänker inte göda dej med våra fattiga arbetarlöner.

Olyckligt det också. För margarinindustrin växte sig naturligtvis stark och inflytelserik och inte var den särskilt intresserad av någon välgörenhet - det var pengar som gällde där också. Och så är det naturligtvis fortfarande.

Det kan man förstå - alltså inte gilla - men begripa.

Det som är svårare att förstå är Livsmedelsverkets flathet. Men i ett politiskt perspektiv blir det kanske begripligt - även om Lillhulda nog ändå tycker det är en lite väl häftig teori.

Någon som har en bättre?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0