Nyårslöften

Ta jordklotet på allvar.

Att jorden är rund gör visserligen att man kan resa runt hur länge som helst - men det betyder inte att jorden är oändlig.

Värna om det goda i livet och slösa inte bort det med i Mammondyrkan/Marknadsdyrkan.

Det är få saker som är rikigt viktiga - ta vara på dem.

Värna om det goda vi har. En levande natur med stor mångfald. Värna om detta - det Du gör är inte betydelselöst.

Ett Gott Nytt År!

2007

Är Du en pryl-bulemiker?

Vräker Du Dig i en konsumtion Du sedan måste ut och spy av? Fyller Du soprummet med fullt fungerande prylar som inte längre ”får plats”. Är soptunnelocket i slutet av varje vecka svårt att få stängt?

Det första steget är sjukdomsinsikt. Det andra är insikten om att det finns en befrielse. Det finns ett annat liv. Det första steget på väg dit är att genomskåda ”Marknaden”. Att köpa prylar är ett tröstbeteende. Om Du avstår skapar Du frihetsgrader för Dig själv. Du bidrar också till att skapa frihetsgrader för andra. Ni kommer att få pengar över och kan i förlängningen arbeta kortare arbetsdagar.

Att sluta köpa skapar ÅNGEST.

Tappa inte tron på Din förmåga. Gör något annat istället för att ta en sväng i affärscentrat. Ta en sväng i parken. Gå en tur i skogen. Leta rätt på den gamla kortleken och lär barnen Skitgubbe eller Casino eller Vändåtta eller något annat av de gamla kortspelen som barnens förfäder roade sig med innan datorn dök upp. Ring en kompis och föreslå en gemensam brödbakarhelg.

Naturligtvis måste Du skaffa Dig lite ”nytt” ibland. Det är inte förbjudet. Frossa då ordentligt - tänk igenom det Du faktiskt behöver och köp KVALITÉ. Njut av äkta vara och inte bara billigt plagiat. Kvalité som håller är en jätteviktig miljöfaktor. Hantverk kan vara en väg att hitta, second-hand en annan (något som hållit en omgång redan måste vara av hyfsad kvalitet).

Märken var förr en slags garant för detta men är numera sorgligt nog främst en garant för Marknadsmanipuleringen.

Du som går med ”rätt” märke synligt riskerar att främst visa att Du är manipulerad, ofri, dresserad, osjälvständig och i värsta fall… rätt korkad.

Kliv ut i det nya året som frigiven. Var beredd på bakslag så skaffa Dig bundsförvanter och tänk ut strategier. Ha en bra bok i beredskap. Samla på spännande recept. Har Du husdjur så motionera dem. Har Du barn så ta dem med till något museum. Skriv ett gammaldags brev till någon. Sy i lossnade knappar, sy ihop sömmar som brustit. Ät en apelsin och planera för vad Du ska göra kommande helger. Vilka platser Du vill besöka och vilka Du tror Du kan få med på promenaderna….

Erövra världen…


Ett Nytt År är på ingång! 

Grön Varm Jul och Ett Nytt Varmt År…

Vill Du göra något åt klimathotet?

Det går inte att fortsätta som om ingenting av vad just vi gör spelar någon roll. Det spelar roll. Och Du kan göra mycket.

Bor Du i Stockholm – som ju ca var tionde svensk gör – så finns det ett jätteenkelt sätt. Lämna bilen och åk kollektivt.

Det är ett nyhetslöfte som inte är lika krävande som att sluta röka eller att börja banta. Och på köpet kan det bli så att Du börjar röra på Dig mer – och går ner i vikt och får bättre kondition.

En klassisk winwin-situation alltså.

Välj tåg framför flyg. När det finns alternativ – välj närodlat framför långtransporterat.

Hör Du till dem som tycker KRAV-odlat eller ekologiskt är för dyrt, tänk då på att Du faktiskt bidrar till en bättre miljö. Det är t o m så att Du med gott samvete kan avstå från att skänka pengar till välgörande ändamål. Köper Du rättvisemärkta bananer så stödjer Du människorna direkt istället.

Det är faktiskt på Dig det hänger. På Dig och mig och alla andra som lever just nu. Det är vi som avgör om jordklotet ska fortsätta vara det fantastiska klot det varit, med en mångfald av naturtyper och livsrum för djur, växter och människor. Eller om det ska bli ett allt varmare ställe där isar smälter, isbjörnar och pingviner dör ut och låglänta områden dränks och de rika får allt svårare att försvara sig mot miljökatastrofernas ursinniga eller bara eländiga flyktingar och tiggare.

Det är på Dig det hänger och det gäller NU.

 

Inte kan en sån där liten jobba så hårt!

- Säger du det… då får jag väl ta och sänka hans lön...

 

Den borgerliga regeringen skär ner i budgeten för den offentliga sektorn. Tillfrågade ministrar förklarar att det inte betyder en nedskärning i verksamheten. Det är istället det arbetande tjänstefolket (dvs alla tjänstemän och tjänstekvinnor på verk, länsstyrelser och kommuner) ska fås att arbeta effektivare.

Parallellen kan dras till överklassdamen som kommer ut i köket och talar om för tjänstefolket att de måste arbeta över på söndagen. För herrskapet ska ha gäster. Eller fabrikörn som meddelar arbetarna att de måste arbeta övertid för att producera tillräckligt till en ny kund. Och att de som vägrar kan räkna med sänkt lön.

Men nu är tjänstefolket också de som röstat fram överklassdamen och fabrikörn till makten. Undrar hur de som röstade borgligt tänkte. Tänkte de att de nog kunde jobba lite effektivare om bara någon sa åt dem eller? De som röstade på moderaterna bör väl ha haft någon slags beredskap – men centerpartister, kristdemokrater och folkpartister!? Är det de som ska vara gästerna på söndagsmiddagen eller???

  

Visa vem Du är – köp ett dyrt märke

och tillbringa sen helgen med att storhandla på Lidl eller Netto eller vad de nu heter, köpladorna som ger dig möjlighet att spara en femma eller rent av en tia på att köpa tio tandkrämstuber istället för en. Typ.

Hur kan det vara så att denna sorts trendnisse – eller trendnissa – i ena fallet (med det svindyra jeansmärket) placerar sig själv som häftig. För att sedan vara ”prismedveten” i matvaruladan.

Det måste vara en stor portion undermedvetenhet i detta – för logiskt är det ju inte.

Vill personen hålla nere på sina kostnader så är det ju mycket enklare att köpa kläder som håller mer än en säsong. Det gör inte modekläder – per definition.

Miljömässigt är det viktigt att köpa god kvalitet – så att det håller och inte behöver ersättas så snart. Billigt är sällan det bästa (om det inte är secondhand förstås).

Och billig mat innebär i stort sett alltid…

  • Sämre råvaror
  • Sämre ersättning till jordbrukarna som arbetat fram råvarorna
  • Mer konstgödning, ogräsbekämpning och växtskyddsmedel till växtodlingarna (potatisen, tomaterna, vetet, majsen, bönorna etc)
  • Mer miljöproblem
  • Mer industrialiserad djuruppfödning och större risk för hormontillskott och läkemedel i uppfödningen.
  • Mer miljöproblem
  • Sämre hantering av djuren, trånga burar, kortare liv, gräsliga djurtransporter…

Allt detta för att DU ska ha råd att köpa en märkespryl till…

VEM går på nåt sånt?

  

Det borde snöa

...men det bara regnar.

Först när det sista trädet är fällt och den sista bäcken torkat ut ... kommer den vite mannen att förstå att man inte kan äta pengar.

RSS 2.0