Den som gör en resa...

... får något att berätta. Lillhulda har rest (därav frånvaron av inlägg) - i Europa. Oplanerat kringflackande. Lite öst och lite väst.

Reflektioner.

En del städer är fattiga. Människor trängs på trottoarerna iförda trängingsoveraller eller illasittande t-tröjor. Grovt överviktiga och utan ögonkontakt. Längs med husväggarna sitter en eller annan tiggare. Unga människor utan rynkor, skador eller krämpor vad man kan se. Unga människor med en liten plastburk framför sig. Bilarna upptar hela vägutrymmet och övergångsställena är ständigt fyllda av väntande. Parkerna väl inhägnade och på varannan parkentré står det PRIVAT. Pengar finns det mycket av - men fattigt är det.

Andra platser är rika. Vackra byggnader, lugnt tempo, gatorna kring affärer och parker närmast bilfria. Många cyklister, omsorgsfullt skötta trädgårdar och inga staket intill de gemensamma grönområdena. Uteserveringar och lekande barn.

Sedan de segregerade. Vräkiga bilar, dyrt renoverade hus (ofta obebodda!) i innerstadskärnan (nu är vi i gamla öst) och sedan en zon utanför i stor misär.Lillhulda drar sig till minnes ett omtalat experiment med schimpanser och bananer.

Ett gäng schimpanser och en låda bananer - lagom mycket bananer för var och en att bli mätt av men inte fler. Alla bananer delades rättvist upp aporna emellan (av aporna själva alltså).

Halva gänget fick sedan en vecka (typ) med för lite bananer. De starka roffade åt sig det de behövde och resten fick klara sig på resten.

Andra halvan en vecka (typ - uppriktigt sagt så minns jag inte den exakta utformningen av experimentet) med för mycket bananer. Bananerna blev plötsligt något mer än bara mat och de starkaste roffade åt sig och behöll allt de kunde och de svagare blev utan.


Svårt att inte dra parallellen till pengar. För mycket pengar i omlopp och de blir till spekulation för dem med resurser att spekulera. Lagom mycket och de används till att hålla hela samhället/bygden igång. För lite och det blir misär.

Nu har Sveriges folk valt en regering som tycks se som sin främsta uppgift att krama pengar ur samhällsbygget och dela ut bananer till sina schimpanskompisar. Mycket bananer - som läggs på hög av de som...

...får lägre skatt på sina stora inkomster.

...slipper skatt på sin förmögenhet.

...kan vänta ett år (eller är insatt nog att begära jämkning) på att få tillbaka på skatten för den privata pigan/drängen (visst ja - hushållsnära tjänst hette det).

...kan omvandla sina resor till och från Stockholms innerstad till tjänsteresor (och därmed slippa trängselavgiften).

...kan sätta upp staket kring egna trädgårdar.

...kan låta sina barn växa upp i lugna områden som är på tok för dyra för struliga personer att vistas i.

...kan köpa läkarvård OM de skulle behöva.

...kan placera sina barn i skolor som ger bättre betyg och bättre kontaktnät.

...kan köpa en bil till.

...kan köpa större båt med större motor och mera plats och högre hastighet.

...kan resa till Thailand över vintern.

...kan installera air-condition när somrarna blir för varma.

...kan flytta högre upp när vattnet stiger.

...kan bygga högre staket om flyktingströmmarna kommer för nära.

...osv osv osv...

 

Ett annat resultat av det tredje schimpansexperimentet var att medan schimpansungar och flockens klenare medlemmar svalt, ruttnade (logiskt nog) bananerna.

 

RSS 2.0