Grundkurs i orättvisa

"Så förfärligt orättvist är livet och skulle man mot förmodan inte veta det när man är 15 år så borde man lära sig det omedelbart bums."


Så tycker Hanne Kjöller i dagens DN (ingen länk).


Som ledarskribent på DN är hon väl en av dem som ska ge (ny-?)liberalismen ett ansikte. Lillhulda antar att hon ogillar den sk kungliga svenska avundsjukan också.


Vad det handlar om just i detta konkreta fall är det att en del skolor tagit sig för att förbjuda rosutdelning på Allahjärtansdag. Handeln är säkert upprörd. Handelskammaren säkert också. Och det är väldigt frihetsbegränsande. Var ska det sluta...


En annan orättvisa är att folk är fattiga. 600 miljoner fler än vad Världsbanken först räknat med. Där tycks det dock vara mer pinsamt. För någonstans så tycks det som att nyliberalismen försvarar sin existens med att läran faktiskt ska innebära en spridning av välstånd. Inte ett upprätthållande av fattiga och rika.


Kanske.


För om det inte finns fattiga och rika - vem ska då göra de hushållsnära tjänsterna? Eller de jättebilliga skorna? Eller den billiga maten? För att inte tala om alla leksaker som man får på köpet om man köper hamburgare eller serietidning t ex.


Alltså om alla ska vara rika så blir ju pengarna mindre värda för var och en... eller?


Så jag tror mer på Hannes budskap. "Att bädda in barnen som puppor i verkligheten gör det knappast lättare för dem att flyga som vuxna." Nej - fram för rosor till de vackraste och populäraste varje dag (inte bara en gång om året). Och mer pengar till de rika. Så lär sig de övriga att veta sin plats så tidigt som möjligt. Så blir det inte så krångligt och så pinsamt när alla som borde det också fått det...


...lärt sig veta hut alltså. Och hålla sig på sin plats.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0