Rösta på dej själv eller på framtiden?

Det är väljarens val i ett nötskal.

Lillhulda lanserar här det nya partiet

Satsa-på-Digsjälv-partiet

klimatet är ett bekymmer - men det löser vi någonannanstans. I Stockholm satsar vi t ex istället på fler bilar (extrapengar till Förbifart Stockholm, en mängd undantag från trängselavgifterna, utökat antal parkeringsplatser i innerstaden, större andel boendeparkeringsmark vid nybyggen, höjda avgifter på kollektivtrafiken mm). Och för att alla ska rikta in sig åt samma håll (fler bilar alltså) så gäller i fortsättningen att alla chefer i stadens förvaltningar ska få tjänstebil (så de inte ska bry sig om hur trångt det är på bussen utan bara bli irriterade på hur trångt det är i bilkön - bygg fler billeder).

pengar är kul att ha - så sänk skatten och låt alla betala för det gemensamma (skit samma om alla inte kan - det är ändå inte de som röstar på oss)

inkomstskillnader är en förutsättning för att man ska kunna känna sig rik. Om alla kan ha det lika bra märks det ju inte att jag är bättre än andra.

inkomstskillnader är också bra om man vill få billig städhjälp.

ungar som väljer att födas av föräldrar med social eller psykiska eller ekonomiska problem får sannerligen skylla sig själva.

och man måste alltid kontrollerar underklassen - annars sitter de bara och slöar. Tips på kontroll är t ex prestationslöner. Eller smarta lösningar som t ex att ge universiteten bidrag efter hur många studenter som klarar kurserna - det har blivit jättemånga fler nu - sedan man införde det! Tänk så smart!!!

sedan är det alltid farligt att bli orolig - så allt snack om miljöförstöring och klimatbekymmer bör undvikas. Tala istället om alla framsteg, alla nystartade företag, börsens uppgång och allas vår fantastiska valfrihet där vi nu får välja inte bara vilken tandkräm vi vill ha utan också:
elbolag
telefon
mobiltelefon
tevekanaler
förskola
grundskola
gymnasieskola
vårdcentral
akutmottagning
tandläkare
apotek
arbetslöshetsförsäkring
äldreomsorg
pensionsförsäkring
bank
fonder
bostad (fritt köp)
hund (fritt köp)
väska (fritt köp)
bil (fritt köp)
politiskt parti
klimatets framtid

Grinigt värre... ? Ja Lillhulda skäms över att så många Stockholmare tycks vara sådana blåögda konsumtionsegoister.

Men - det är klart - hellre rik och frisk än sjuk och fattig.

Vårvinter

Den senaste veckan har det varit möjligt att skutta runt i snö och solsken för alla småtroll och alla människorbarn och såna som ännu har spring i benen eller i själen. Men kan skutta rent andligt också - om än fötterna inte riktigt orkar.

Alldeles alldeles underbart.

Sol och snö är nog en slags hälsomedicin för nordbor. Är man så där blek och ljushylt så¨behövs ju solen och snöns förstärkning. De där som ägnar sig åt ljusterapi har förstått. Problemet eller haken är att det "moderna" samhället stänger oss inne hela dagarna när vi borde hållt oss ute och hämtat ved, fodrat kreaturen, hämtat vatten, fiskat, jagat, plockat ris eller bara lekt i snön. Så där som man gjorde förr i tiden.

Statartiden var en kort period i den svenska historien men den satte djupa spår. T ex så splittrade den landsortsbefolkningen i bönder och lantarbetare vilket så småningom ledde till den hätskhet mellan "sossar" och "bondeförbundare" som man kan ana ännu idag. Nu senast t ex i Centerns sorgliga förslag om att göra barnbidraget inkomstprövat.

Hur kan man komma på något så dumt? Ett system som fungerar utan egentlig byråkrati och som garanterar (så långt det nu går) en ekonomisk grundpeng till alla barnföräldrar. Snacka om kunglig svensk avundsjuka. Avundsjuka på de rika som får pengar fast de inte behöver det. Och avundsjuka på de fattiga som får bidrag utan att det märks.

Torparna var en annan klass som visserligen bands av sina dagsverken men som hade ett eget torp och som var rotade på trakten och delaktiga i det social bylivet, historisk och geografiskt. Överföringen av torparna till statare innebar en ny rotlöshet som sedan också gjorde det möjligt att flytta folk till fabrikerna. Sen fick de fylla sin eventuella lediga tid med sysselsättningar av olika slag. Bra för kapitalismen.

Lillhulda tror att geografisk rotlöshet öppnar för exploatering och kommersialism. Det är inte en slump att alla invandrade amerikanare är sådan entusiastiska förespråkare av totalkapitalismen. Indianerna skulle nog haft en annan uppfattning - men de förflyttades, tystades och om det inte hjälpte - folkmördades.

Det blev ett argt inlägg - som började så förtjust.

Det får allt bli en tur ut i vårsolen igen.

Och fågelkvittret.



image5

Glad Påsk!

Vårdagjämningen är passerad och allt blir nu bara ljusare. Frön gror, hönsen börjar lägga ägg och snart är våren igång med all kraft.

Gårdagens långfredag gav tid till meditation och eftertanke.

Själva undret i påskens passionshistoria sker imorgon men idag är ångesten över.

Påskfrid.

Vårens nya liv är på gång.

Lillhulda har inte tid att söka så många länkar åt sina vänner (några får det väl bli) men vill önska er alla...

Glad Påsk

Och i år hjälps vi åt att göra det möjligt att fortsätta med isbjörnar, pingviner och regnskog på den här planeten.

Glad Vår!!!
Gott Liv!!!

Skärtorsdag

Så borde det ju inte få heta. Vilken kontamination. Tors dag och så en av de starka symboldagarna i den kristna påskens passionshistoria.

Skär som i ren. Skärselden. Reningselden. Inget vatten här inte utan eld. Så är det ju också om man ska se till att få det så bakterie/virusfritt som möjligt. T ex att man bränner spetsen på knappnålen innan man börjar med att försöka peta ut stickan ur fingret.

Antagligen en insikt som funnits länge - att eld har en renande verkan.

Förr i tiden visste man en hel del. Sedan kom den bokliga vetenskapen och ingenjörskonsten och då hände det ibland (lite väl ofta kanske) att all gammal kunskap skåpades ut och fick kämpa bra länge för att få komma in igen.

(Kolla ingenjörstänket  på livsmedelsverket t ex.)

Men i Stilla veckan ska man inte agitera - skärtorsdagskvällen var tiden för den sista nattvarden.
Idag förbereder vi oss inför morgonens långfredag.



Fast Lillhulda kan inte hålla sig - lycklig som hon blev över dagens nyhet om svenska språket.
Svenska i EU och en sammanfattning på svenska av alla avhandlingar. Det sistnämnda borde t ex ha varit en självklarhet som universitet och högskolor skulle kommit på själva för länge sedan. Men också de lärosätena befolkas alltför ofta av vetenskapare utan kunskapstradition.

Smaka bara på några av dagens/påskens ord: Torsdag, skär, nattvard (kvällsvard) dymmel, skåpa ut...

Mmmmm

Dymmeloxe

...blev den kallad som var sist ur sängen idag - dymmelonsdagen.

Av detta kan vi ana att förritidens människor inte var bundna av väckarklockor, lektionstider eller kontorstid. Utan faktiskt vaknade på egen hand för att utföra sysslor som inte ringde in sig eller flexades.

Men för den som är rädd för förändring - den som inte vill "stoppa utvecklingen" alltså - så är det ett axiom att allt blivit bättre och att vi i allt mindre utsträckning styr över vår egen tid är något som ska förtigas.

Vad är vi väl annat än en slags tids-statare som varje morgon måste få allt att fungera: barnen klädda, hunden rastad, bilen startad, i tid till bussen, i tid till dagis, i tid jobbet, handla på lunchen, hämta barnen, laga maten, hinna till träningen, skjutsa barnen till fotbollen/dansen/handbollen/hästen, ut med hunden, hinna få igång tvätten/disken, hinna sitta ner ett tag och somna framför teven.

Dymmelonsdagen inleder påskveckans lugna tid. Tid till att stillna. Dymmeln - träklabben - ersatte metallkläppen i kyrkklockan. Kyrkklockan som fanns för att kungöra viktiga händelser i byns liv. Sammankomsterna varje söndag men allra mest de stora livshändelserna. Barndop (nytt liv), bröllop (livslångt beslut) och begravning (avsked av liv). Klockan som samlade byn. Inte som kontrollerade byn utan som samlade den.

Dymmelonsdag

Tisdagen i Stilla veckan

I Östra Svealand har snön lagt sig som en dämpande filt över hela naturen, över staden och över alla parkerade bilar. Världen blir som ett svartvitt fotografi. Eller som en litografi.


Lithos betyder sten.


Snö är vatten som frusit till under så fria former att snökristaller kunnat utvecklas. I sjöar så bildas inte snö. Där fryser vattnet till is istället. Och om snökristallerna tinar upp lite grann - eller packas ihop så blir de också till is.

Is är som en slags sten. Fast den kan smälta. Sten kan också smälta. Men då är det väldigt varmt. Jättevarmt.


Solen består nog av smält sten, väldigt smält typ.


Medan kylan har en nollpunkt, en bas, en nedre gräns, vid 0 grader Kelvin där alla molekylrörelser stannat av så har värmen ingen bortre gräns alls vad det verkar. Men den begränsas enkelt av att värmen måste komma någonstans ifrån. Alltså den uppstår inte av sig självt. Det var väl sådant här som Einstein fastnade i. Typ.


När allt är stilla så händer ingenting. När det är varmt så är det mycket som rör sig. Fast i vår värld, vi människors alltså, så blir det ungefär detsamma när det är väldigt kallt eller väldigt varmt. Vi får svårt att röra oss. Livet är rätt kinkigt på den punkten. Vi och alla andra djur och växter föredrar temperaturer som rör sig max några tiotal grader uppåt eller neråt från 0-strecket på Celsiusskalan.


Det innebär en stor begränsning om man ska klara sig i universum eftersom det mycket sällan är så stabilt kring just 0°. Mest är det kallt.


Lyckligtvis har jordklotet inrättat sig så att det fungerar som ett växthus och växthusets väggar - den tunna atmosfär som är lika tunn som skalet på ett äpple om jordklotet var ett äpple - håller oss skyddade i en osannolikt jämn temperatur.


Nu håller jordklotets atmosfär på att långsamt bli varmare. Långsamt i ett väldigt kort perspektiv. (I ett mer rimligt tidsperspektiv går det fort!!! Jättefort!!!)


Det är inte så mycket varmare, bara några få grader, bara några få ynkliga grader...


Månens dag

Månen rör sig kring jorden så fort att den hinner ett varv på ungefär en månad. Tänkvärt. Som hjälp för att man ska veta ungefär var i månvarvet månen befinner sig så använder den sig av ett enkelt signalsystem.
 
Månskivan växer till fullmåne och avtar sedan för att helt försvinna och sedan börja om igen som nymåne.

Räknar man faserna så kan de delas upp i fyra kvarter.  Nymåne, halvmåne, fullmåne och så halvmåne igen fast åt andra hållet. När nymånen växer till har den samma form som ett kommatecken. När den avtar är kommatecknet bakvänt. Någon gång för länge länge sedan kom människor på att dela in tiden efter månens faser. Fyra veckor på ett månvarv - ungefär nästan precis.

Det finns egentligen ingen anledning att tro att inte också andra djurarter är medvetna om månen. Särskilt som vi ju enkelt kan konstatera att månens rörelse också korresponderar med andra aktiviteter i naturen. Ebb och flod och menstruantionen som de kanske mest kända.

Men många människor har ju en tendens att betrakta klotet och dess innevånare som statister till sitt eget uppträdande. Och sätter tveklöst alla sina egna behov framför respekten för det ursprungliga, upprinnelsen, grunden. Månen syns ju t ex knappt alls i stadens nattbelysning.

I den globala energi- och materialkris vi nu står inför är det nyttigt att öva sig på att se vad vi får fritt och vad som kostar. Månvarvet är en sådan gåva. Vill man veta mer om månen så har Wikipedia utförlig text och en fin liten film med alla faserna. Ordentliga almanackor anger också alla månens faser. Allra bäst är naturligtvis att hålla det så mörkt omkring sig att månens tidsmarkering går att se. Öva gärna på att tänka i månvarv när du ska komma ihåg när något hände. Denna vecka går vi t ex mot fullmåne.

Mån-dag idag.

Stilla veckan

- ett vackert namn. Påminner om en tid då själens behov fanns i allas medvetande.
årstidernas förlopp inflätades med bykulturen och människor samlades i gemensamma uttryck.

Nu har vi förstås Melodifestivalen att gröta ihop oss kring - men är det verkligen av samma dignitet?

Lillhulda är inte alls övertygad om att den förflyttning av statsreligion från kristendom till nyliberal nationalekonomi som skett i en slags långsam statskupp är något framsteg i någon mening.

Kristendomen hanterade ju mycket av årets växlingar och samlade landets folk till  gemensamma högtider som av någon outgrundlig anledning sammanföll med just årets naturliga högtider: solstånd och jämningar.

(En parentes för de av Lillhuldas läsare som inte hör raljansen i det skrivna - det var naturligtvis inte outgrundligt - det var naturligt.)

Nu när Marknaden ersatt Gud och Jesus och Maria och alla apostlarna och evangelisterna och hela gänget så är det plötsligt som om tiden upphört och det mera handlar om affärernas förmåga att skapa kommersiella koncentrationer i tid. Köp. Köp och du ska bli frälst.

Praktiskt nog så verkar ju tiden också hålla på att upplösa sig själv. Till att börja med så upplöses vintern och har sålunda i år ersatts av så kallad ovinter.

Söndagarna försvann ju redan för flera decennier sedan och man kan nu lyckligtvis köpa året runt varje dag.

Köp och du ska komma lite närmare paradiset.

Längtar du någonannanstans (och då menar jag inte typ Thailand)?

I så fall är Stilla veckan ett tips. Den innehåller ett drama som erbjuder det mesta. Hänge dig åt historien. Du behöver inte ta ställning till religionen i sig för att ändå kunna ta emot det budskap som finns i berättelserna.

Budskapet är äldre än såväl gamla som nya testamentet, koranen och alla de andra...

Om hur i naturen liv ges upp för att liv ska återuppstå. Om människors förmåga att ta ansvar. Om skuld, förräderi och kärlek. Om hur växtens död genom fröet ger upphov till nytt liv.

Om Vårens ankomst.

Hänge dig åt Stilla veckans drama...

RSS 2.0