Ekonomi betyder hushållning

Eko kommer av grekiskan oikos - hus - och ekonomi betyder hushållning/förvaltning. Samma ord - oikos/eko - återfinns i ekologi. Ändelsen där står för lära. Läran om huset. Ska man åstadkomma en hushållning behöver man veta om huset.


Ekonomiska spörsmål handlar i allmänhet om hur man ska få resurserna att räcka till för behoven. Alla människor sysslar med ekonomi. I vardagslivet hemma när vi funderar över om vi ska orka resa oss upp ur tevesoffan för att hämta en öl ur kylen eller brygga oss en kopp kaffe i köket. I vardagslivet på jobbet när vi funderar över hur arbetsdagen ska läggas upp - om vi ska hinna göra det som behövs eller om vi måste hoppa över något eller be någon om hjälp.


Barn sysslar också med ekonomi. I kojbygget använder de det material som finns tillgängligt så gott det går så att det förhoppningsvis räcker till tak, väggar och en kojöppning. När de gör läxorna handlar det om en avvägning av hur mycket arbete som behöver läggas ner för att de ska klara förhöret i skolan dagen därpå.


De flesta ekonomiska avvägande vi människor gör, gör vi därmed relativt omedvetet. Mer medvetet blir det när vi ställs inför frågor som hur semesterveckorna ska disponeras. Tiden är given - vad ska den användas till? Eller när middagen ska planeras - vad ska middagen bestå av (var finns råvarorna), vem ska handla och vem ska laga maten (detta måste avsättas tid för).


Det här är så självklara sysslor att vi kanske inte ens förstår att det är ekonomi vi syssla med. Kanske är det skälet till att så få reagerar över att ekonomi-ämnet kidnappats av ett gäng teoretiker som skapat en idévärld kring pengaflöden. Ekonominytt och liknande företeelser har kommit att handla om Börsen och om aktiekurserna. Det borde annars ha varit på Ekonomi-nytt som miljöproblemen allra först togs upp och diskuterades. För miljöproblem är inget annat än misshushållning.


En ekonomiskt sinnad person med hyfsad insikt om naturvetenskapliga förhållanden ställer frågor som - vad händer när man i en begränsad värld tillför ämnen till atmosfären som inte tidigare funnits där i den utsträckningen? Vad händer i en begränsad värld (typ jordklotet) när tillväxt upphöjts till lösningen på allt?


På Gotland har en av bröderna Brunner (Wolfgang) under många år bedrivit en ekonomiundervisning med högstadiebarn. (Fast jag tror inte han kallar det för ekonomikunskap.) De får i uppgift att inreda ett rymdskepp som ska färdas i tusentals år. Vad behövs för att klara av en sådan resa? Väldigt många konservburkar och ett sopnedkast för att bli av med plåtskräpet? Eller?


 
 

Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Jag tycker att det är rätt svårt att göra en bra design till sin blogg - hur har du burit dig åt? Du har ju en jättefin blogg!

2012-01-12 @ 22:57:38
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0