Goda nyheter

Lillhulda fortsätter söndagens tema med goda och roliga nyheter och länkar idag endast till sådant som för utvecklingen framåt till en bättre värld (vilket i nuvarande läge i första hand handlar om att förhindra en galopperande klimatkatastrof).

Arlandabanan kan bli en del av kollektivtrafiknätet. Och flygbussresandet kan ersättas med rälsburen färd.

Stockholm kan få nytänkta radhus inne i stenstaden. Bra för barn och fåglar (och alla som känner sådana eller känner sig som sådana). Stadsplanerarna har nog missat lite i hur ungarna ska ha det de senaste åren när så mycket fokus lagts på köpgallerier och spaktakulära höghus. Men nu lyfts Barnperspektivets betydelse fram i barnkonsekvensanalysen för t ex Nordvästra Kungsholmen, Lillhulda anar i artikeln en lösning som består i att parkeringsnormen sätts till mer normalt för en modern innestad och att därmed ytor för gröna gång och cykelbanor blir tillgängliga.

(Sen kan man begrunda dessa ständigt återkommande gubbar i varierande åldrar som dyker upp i kommentarer och i bloggar och surögt klagar på barn, ständigt hävdar sin egen rätt att få fara fram och självsäkert hävdar att klimatförändringar och annat bara är okunnigt dravel - Lillhulda får en del sådana kommentarer också).

En några dagar gammal nyhet är det visserligen - men det är säkert nytt för många som råkade missa den när den presenterades: årets pristagare av barnens nobelpris.

Mer barnperspektiv. Barn får delta i köksarbetet på förskolor tipsar Stockholms kommun. Kul att läsa - livsmedelsverkets råd om lättmjölk eller vatten till förskolebarnen får man på köpet och bör främst läsas som exempel på att ingenjörstänkandet (fet blir man av fett, grön blir man av grönt) ännu håller några bastioner.

Tyska biståndsministern har vågat sig på att påstå att rätten till mat är viktigare än rätten till rörlighet. Föredömligt.
Och så förslaget om ett FN-parlament!

Vill du ha lättsammare glada länkar så hittade Lillhulda en jättebra länk för den som har problem att hålla rätt på kulturkändisar av mer eternal karaktär.

Fram för ungar, humlor, fåglar och människor.

Har ni märkt

att solen skiner idag. I alla fall i mellanSverige. Ett tips är att inte läsa någon tidning idag (men det är ok att följa några av de inlagda länkarna här - de har bedömts goda) och inte heller ge sig in i något köpcentrum. Lillhulda har kollat in bägge de stora morgontidningarna och det är i stort sett bara elände - verkligen bara elände - och samma sak i de sk kvällstidningarna (ett enda undantag hittat).

Man måste inte läsa sådant jämt.

Glada nyheter.

Holken i Lillhuldas grannskap har befolkats med ett talgoxpar. Fiskmåsarna flyger runt i Hammarby sjöstad och skränar vårlyckligt.

Trevliga turer för den som vill resa i Stockholm är att ta tvärbanan mellan ändstationerna och kika in i alla trädgårdar och på alla öppna ytor där träden nu är på gång att slå ut.
Vill man få lite skärgårdskänsla så ar det gratis att åka färjan mellan Södermalm och Sjöstaden. Har man månadskort så åker man "gratis" på färjan till Skeppsholmen och Djurgården också - från Slussen.

Gräsänder, sothönor, vigg och lite knölsvan utlovas.

Vitsippor, blåsippor och tussilago blommar för fullt och för den som vill lära sig en ny vårblomma bör det vara möjligt att hitta Svalört lite här och var - fuktig lite skuggad mark.

Humledrottningarna har påbörjat sina bobyggen och är lyckliga över att videungarna nu släpper sitt frömjöl. En och annan ekorre kan man se och en tidig morgon när Lillhulda gick förbi en av stadens större grönplättar skuttade en hare tvärs över och iväg.

Varsågoda att ta för er allihop!

Ett monster

Det är som när man lyft på något gammalt liggande undanslängt och råkar avslöja en sunkig snuskhög av ruttna planker, gyttjig gegga, gamla mjölkkartonger och en fet råtta som blixtrar undan och iväg.


Det är djupt orättvist att jämföra med råttan - som ju inte har någon ond avsikt utan bara råkar ha denna nisch i ekosystemet (att bo under jorden och leva på skräp) - men det är väl det närmaste man kan komma i sökandet efter en parallell.


Den avsky vi alla känner inför det som nu avslöjas för oss om Englas mördare går heller inte att jämföra med förskräckelsen över en råtta. Antagligen är vi väldigt många som nu drabbas av en stark önskan om att i vår tur få plåga och döda detta odjur - detta absoluta monster - som en hämnd och som ett sätt att på något vis hantera denna stora sorg och bestörtning vi alla drabbats av och känner oss delaktiga i.


Öga för öga och tand för tand. Dödsstraff!!!


Någonstans (i djupt liggande hjärnvindlingar) anser sig förmodligen Englas mördare lika berättigad till att genomföra det han gjort. Våra handlingar legitimeras alltid någonstans inom oss själva - om än vi kan förtränga det hela så till den grad att vi aldrig låter det komma i närheten av vårt medvetande. Vårt undermedvetna, vårt omedvetna.


Legitimerar en stat att det är rätt att ta livet av en människa så har man öppnat för att också enskilda kan uppfatta sig ha rätt att ta sig den rätten. Dödsstraffanhängarna är beredda att döda. Gränsen överskrids.

Men en avrättning blir snarare ett sätt att komma undan. Att låta förövaren komma till insikt om vad han gjort är det starka alternativet. Att Englas mördare anat sina egna avgrunder men vägrat konfronteras med dem har också framkommit i tidningsartiklarna.


En del människor - men ännu ganska få - väljer att ta ansvar för sitt undermedvetna. De vågar ge sig tid att lyssna inåt på sig själv för att förstå om också eget ganska enkelt handlande kanske har andra dunkla avsikter än vad som först märks. De lär sig därmed också att genomskåda andras påstått oavsiktliga handlingar. "Inte visste jag, inte tänkte jag, jag förstår inte vad du menar..."


En förskräckande del av hela Tysklands befolkning genomgick ju t ex en ofattbar metamorfos och tillät Hitlers bestialiska projekt att fortskrida i många år! Vi visste inget! Vi kunde inte ana! Det var inte vårt ansvar!

Romantikerna som talar om hur fördomsfritt och enkelt invandrare tas emot och assimileras i USA bortser fullständigt från det faktum att hela landet bygger på ett folkmord av monumental storlek. Indianernas land besattes. Indianernas lagar och regler bröts ner och förklarades oriktiga. Hela stammar utplånades och folket förflyttades och internerades i reservat. Sedan dess delar de invandrade erövrarna på det land de stulit och är belåtna med att göra det i en påstådd demokratisk anda. Tyskland hade kanske också blivit "demokratiskt" om väl de "hunnit färdigt" med att ta bort alla zigenare, judar, kommunister, homosexuella och alla andra som inte stämde med den tyska idén.


Spanien, Chile, Finska inbördeskriget, Rwanda - alla exempel på hur vanligt folk "förvandlats".


Det riktigt otäcka med det undermedvetna är att det, liksom högen med bråte som beskrevs i början av denna text, tenderar att växa till om man inte gör något åt det. I takt med att skulden växer (för på något outgrundligt sätt tycks det undermedvetna ha ett slags ledningssystem till skulden) så växer behovet av att förtränga. Stalin lär ha sagt att det som krävs är att få en människa att svälja första lögnen / begå det första sveket mot sin egen känsla för rätt och rättvisa. Sedan ligger fältet öppet.


Dvs sedan kommer den människan att behöva legitimera sitt eget handlande genom att fortsätta på samma sätt. Jag har inte gjort något fel. Skulden är inte min.


Stalin hade rätt - men bara i sin första del. Vi har alla möjlighet att avbryta/undvika/avstyra ett destruktivt handlande.

Vi har alla möjlighet att välja goda, kloka, hälsosamma och kärleksfulla vägar. Och framförallt möjlighet att genomskåda ondskan och sätta stopp också för andras försök till manipulation och förstörelse.


Men...


Vi måste inse att vi har den valmöjligheten och vi måste öva oss på att avgöra vad som är gott, klokt, hälsosamt och kärleksfullt. Englas mamma skriver så starkt.


Alltså - GÖR NÅGOT!!!

Polarisarna smälter och isbjörnarna får allt svårare att hitta mat och tundran tycks ha börjat tina.

Alltfler i Kina, Indien och andra länder med växande medelklasser, byter transportmedel från cykel till bil. De forna påstått kommunistiska länderna Sovjet och Kina visat sig på nolltid kunna frambringa superkapitalister med pengavalv av JoakimvonAnka-storlek. Och Kina går upp som världens största koldioxidproducerande nation (en gren i OS?). Samtidigt lanserar Bush stolt sin senaste miljösatsning - USA ska redan år 2025 få stopp på ökningen av koldioxidutsläppen i sitt land.

Nej du läste inte fel - om 17 år ska USA få STOPP PÅ ÖKNINGEN. Alltså ÖKNINGEN!

Om 17 år.

Samtidigt som mördarsniglar, fästingar, malariaparasiter, älglöss, dvärgbandmask, nilabborre, kräftpest, kaniner, råttor sprider sig ut från tidigare begränsade områden ut över världen i namn av den fria marknadens förlovade paradigm. (Nejnej, det är ingen som handlar med dvärgbandmask, man får den på köpet.) Samtidigt söker SvDs läsare tröst i att några gulliga djur blir vanligare också!


Samtidigt finns ett litet land långt uppe i norr där i stort sett alla över sju år kan läsa och som, i ett globalt perspektiv, är tillräckligt rikt och tillräckligt inkomstutjämnat för att alla ska få mat och kläder och tak över huvudet (om än inte alla hittar rätt).


Där finns i detta land ett folk som valt en regering som anser sig sträva mot att landet ska bli mer, som de kallar det, fritt. Fritt från pålagor som skatter och kollektiva lösningar.

Denna frihet skär sig dock mot förhållandet att jordklotet är runt och därmed inte obegränsat. Att naturresurserna är ändliga och att ekosystemen är sårbara.

I detta land finns snabbtåg som går lika fort som flyget till överallt utom längts upp mot norr. Där behövs inte egentligen inget inrikesflyg alls utom som sagt några få linjer norrut. Däremot behövs bostäder. Den "frihet" som erbjuds landets medborgare är istället ett slags marknadsjippobiljett-system för tågresenärerna och fortsatt subvention av flyget.

I detta lands huvudstad är avstånden i själva stadskärnan inte större än att man kan promenera genom större delen på mindre än en timme. Här har motvilliga politiker av folket tvingats införa en avgift för dem som tar sig friheten att ta in bilen att trängas med i stadens huvustad (på bekostnad av gångtrafikanter, cyklister och kollektivtrafikresenärer). En mängd undantag har dock genast införts så det inte ska märkas så mycket.

Och för att inte helt tappa ansiktet bestämde sig politikerna genast att trängselavgiften i första hand ska gå till att bekosta fler bilvägar. Sedan dess har de också passat på att höja kollektivtrafikavgiften och gjort det omöjligt för presumptiva kollektivtrafikresenärer att köpa biljett till bussen på bussen. Det sistnämnda är särskilt "praktiskt" vad gäller turister från andra länder som effektivt hålls borta från stadens kollektivtrafiknät (vore det Kina skulle man tro att stadens maktpolitiker aktivt beslutat sig för att förhindra turisterna från att möta lokalbefolkningen).


I samma huvudstad tillsattes en dinosaurie från urtiden att förhandla fram en trafiklösning. Förslaget  som antogs innehåller bl a en 30-miljarders-satsning (minst) på en vägförbindelse i tunnel och på broar över tidigare tysta naturområden från södra delen av ytterstaden till den norra. Eftersom pengar saknas och eftersom det kanske finns risk för en växande opinion som inte vill skänka 30 miljarder till vägbyggbolagen så har stadens fd finansborgarråd så fort hon kunde slängt iväg 50 miljoner i startpeng till vägverket.

Ju snabbare vi satsar desto mer låser vi fast oss i att detta är den enda möjligheten.

För att effektivt stödja bilkramarna får också alla högre chefer tjänstebil. Därmed kommer de att automatiskt bli mer intresserade av en fungerande biltrafik än av en fungerande kollektivtrafik.

Lillhulda önskar och hoppas men har liten förväntan på att den livskris som nu tvingat tillbaka Kristina O-A till en sk time-out också ska hjälpa henne att få upp ögonen för att det som drabbat henne också drabbar många andra. Och framförallt drabbar människor i små omständigheter där det kanske inte ens finns något utrymme att "dra sig tillbaka". Och att full fart framåt utan omsorg om sig själv eller sin omgivning eller naturen är detsamma som full fart fram mot stupet.

Om 17 år ska USAs koldioxidutsläpp plana ut till en jämn nivå och Sverige och Stockholm ska ...

GÖR NÅGOT - NU!!!


Piller är ett nytt påfund

och nya påfund har våra kroppar inte kunnat anpassa sig efter. Alltså inte hunnit anpassa sig efter.

Konstgjorda vitaminer är inte så hälsosamma enligt nya förvånade rön.

I naturen är det vanligare än man kan tro att något nytt trasslar till det någon annanstans än det var tänkt. Tillsatser, vitaminer, konstgjord mat (Lillhuldas favoritskäll margarin) stressat odlat eller stressat uppfödda djur. Allt innebär små förändringar i det våra kroppar möter och evolutionen sätter igång. "Stöter ut" den som inte klarar av det nya och väljer kvar den som tål... bilavgaser, tillsatsämnen och sömnbrist. Om ett antal generationer så tål vi allt - givet att vi låter evolutionen ha sin gång och inte envisas med att försöka klara livhanken också på de allergiska, astmatiska eller livsfarligt sjuka i andra miljörelaterade sjukdomar.

Men en allmän försiktighet skapar ingen marknad, ligger inte i läkemedelsindustrins intressen - och ligger inte i linje med nyliberalismens tillväxttänkande. Det som inte går att sälja med reklam är ointressant på börsen. Och är det sedan inget att sälja alls så är det fullständigt ointressant.

Antag att man kom på ett sätt som gjorde t ex att människor inte längre överhuvudtaget blev närsynta. Vilket bakslag för glasögontillverkare, linsfabrikanter och ögonoperationsarrangörer. Vem skulle vilja det. På en marknad alltså?

Dags att hitta en ny ekonomisk teori...

Bil-dille

Senaste nytt. Regeringen ger 275 miljoner extra till Vägverket och tar 100 miljoner från Banverket (morgonens nyheter).

Klimatbekymmer? Koldioxidutsläpp? Två grader varmare?

Nej bil-lobbyn verkar ha infiltrerat moderata samlingspartiet så det skriker om det, bokstavligen. 50 miljoner från Stockholms stad till Förbifart Stockholm.

Full fart rakt fram i egen bil mot framtiden...

Slut på friden

... Lillhulda råkade trilla över en artikel hon inte kunde lämna okommenterad.

De stora tänkarna har kommit på det! Skälet till segregationen i kungliga huvudstaden är...

de gröna områdena - de gröna kilarna.  "En grön sträng ligger mellan Rinkebys vita tegelhus och den brokiga bebyggelsen i Bromsten."

Förmodligen är också nationalstadsparken Djurgården ett motsvarande problem - ligger som en död hand mellan Östermalm och Djursholm. Skansen också kanske ? Alla diplomaterna...

Antagligen är det rävarna och grodorna som hindrar invandrare och svennar från att umgås. Det blir liksom inte av att gå genom skogen. Tidningsartikeln innehåller onekligen några ruskiga exempel. Det "vindpinade Årstafältet" t ex. 

Allt blir bättre med mer hus och sannolikt ännu bättre med mycket mer biltrafik. Folk kommer att umgås mellan villor och miljonprogramhus och Danderydsborna kommer att bjuda muslimerna i Botkyrka på söndagmiddag. Bara de får lite mer asfalt så de kommer fram till varandra.

Journalisten har också hittat en invandrare som tycker det är svårt som det är nu, det finns inga naturliga mötesplatser: "-Ska vi sitta där nere på gräset och fika tillsammans, menar du?, säger en ung man lite spefullt."

Lillhulda är inte helt emot - hon kan nog tänka sig att det går att fixa lite bättre tvärförbindelser - med tvärspårväg t ex. Spår då alltså - och mer aktiviteter på fältet - för barn från alla håll. En 4H-gård kanske! Det är ju möjligt att det är lättare för barnen att överbrygga vi och ni än för farbröderna i Danderyd och Tensta.

Men hur man ska göra med det förskräckligt segregerade Djursholm har hon ingen lösning på.

Musöron snart

...när björklöven är som musöron - går rävungarna ur boet.

Fast frågan är om detta gäller i år.
Björken kommer nog att hinna före.

Ännu håller sig björken. Men nässlorna är på gång. Och tussilagona sedan länge.

Söndagsfrid.

DNs ledarsida kan ni läsa iallafall. Och oroa er lite till över hur det ska bli med bildningen.

Margarin

Denna mytiska produkt som infiltrerats i den svenska samhället så till den grad att det i många kokböcker särskilt
står typ:
150 gr margarin
2 dl socker
2 ägg
och så en del annat....
blir en "fin" sockerkaka.

Margarin gör man av gamla galoscher sa alltid min gammelgammelfarmor. Hon var uppvuxen i Sörmland och visste hur man lurar fattigfolk.

Lillhulda vill återkoppla till sitt tidigare resonemang kring relationen statarna, torparna och hemmansägarna.
Och hon anar att ett skäl till att margarinindustrin fått härja fritt och till och med hållits under armarna av t ex Livsmedelsverket kopplar tillbaka till just statarkvinnornas mjölkningsplikt.

Margarinet blev ju ett sätt att komma ifrån beroendet av de förhatliga mjölkbönderna. Förhatligt för den nya klassen statare - för torpare var den egna kon snarare en älskad och värdefull hushållsmedlem. De nya uppfinningarna - separatorn och pastöriseringen - innebar för den plats-fråntagna statarfamiljen att också kvinnorna blev möjliga att exploatera för dem som ägde de förutsättningarna.

Som inte helt ovanligt - ledde det som historien (och "segrarna") långt senare anser vara framsteg och utveckling - till en omedelbar misär för dem som den nya tekniken plötsligt gjort möjligt att utnyttja.

Och mjölken, smöret, grädden, osten gick att med god förtjänst sälja till den växande stadsbefolkningen.
Margarinet blev kanske en spark tillbaka - när statarna flyttat in till stan och börjat på fabriken - ett finger åt godsägaren - vi tänker inte göda dej med våra fattiga arbetarlöner.

Olyckligt det också. För margarinindustrin växte sig naturligtvis stark och inflytelserik och inte var den särskilt intresserad av någon välgörenhet - det var pengar som gällde där också. Och så är det naturligtvis fortfarande.

Det kan man förstå - alltså inte gilla - men begripa.

Det som är svårare att förstå är Livsmedelsverkets flathet. Men i ett politiskt perspektiv blir det kanske begripligt - även om Lillhulda nog ändå tycker det är en lite väl häftig teori.

Någon som har en bättre?

Politisk korrekthet

Lillhulda tillbringade sina småtrollsår i en stad där de vuxna politiskt vänsterengagerade trollen ständigt delade upp sig i nya bokstavskombinationer. Om detta kan man tänka på flera sätt.

Ett sätt är ju att inse att detta var mycket engagerade människor som var noga med vad de gjorde och hur de tänkte. Tänker vi inte precis likadant så är det bättre att vi bildar varsitt parti.

Ett annat kan vara att det altid finns en risk att gå vilse i teorierna. De intellektuellas problem är ju att väldigt mycket går att argumentera för om man bara har ordet i sin makt (just det behövs kanske inte heller alltid).

Artikeln om svensk invandring på gårdagens DNdebatt av Gunnar Sandelin är i detta perspektiv onekligen en intressant läsning.  Särskilt de bloggsvar som den gett upphov till. Alla sverigedemokrater högg direkt förstås. Och alla korrekta - Gunnar Sandelin tycks ha gjort två oförlåtliga inlägg enligt ett antal av bloggarna - denna artikel och en om feminister.

(Jodå - några andra blogginlägg finns det också.)

När Lillhulda nu, via google, försöker hitta annat som GS skrivit /gjort så är det inte mycket napp. Annat än en del engagerade inlägg i BRIS.

Om det nu är den Politiska Korrektheten som GS vill belysa så har han onekligen fått det att röra på sig. 
En person som skriver en sådan här artikel måste det vara fritt fram att dissa. Visst?

Lillhulda tror att sådana ryggmärgsreflexer lämnar fältet öppet för helt andra rörelser. Precis som att vänsterns sönderfall i ständigt nya fraktioner till slut mest blev ett skämt (om än inte alltid kul). (Och alla SKP-arna sedan slank in i diverse präktighetens högborgar.)

Visst ÄR det svårt att diskutera sådant här - men med tanke på hur mycket skit som rörts upp så är det på tiden.
Politisk korrekthet är småborgerligt!!!

Lillhuldas tips är att fundera över "kostnaderna" i ett vidare perspektiv. Inte vad invandrarna kostar eller bidrar till i Sverige. Utan varför de känner sig föranledda (tvungna/lockade) att slita upp rötterna och lämna sin hembygd.

Kanske skulle de pengar som herr Sandelin oroar sig över göra mera nytta som direkt bistånd eller om vi t ex började betala rimliga summor för allt det vi importerar från "fattiga" länder. Då skulle människorna där kunna klara sig bättre och kunna leva kvar där.

Fixerad vid pengar

... Kristina var nog en sådan där duktig flicka i skolan. Som gjorde rätt. Som gjorde som de stränga farbröderna sa att hon skulle göra. Nu har hon blivit finansborgarråd och ett finansborgarråd ska hålla hårt i utgiftsplånboken - tydligen.

Trots att Kristina lovat bort 50 miljoner till Förbifart Stockholm blir det ändå så mycket pengar över att hon skulle kunnat dela ut etttusenfemhundra kronor till alla stadens innevånare - om hon bara fick. Men någon elak lagstiftning säger att det inte är tillåtet.

Så istället för att tänka ut något klokt att använda det sk överskottet till går Kristina ut till pressen och beklagar sig. Hallå alla skattebetalare - här skulle jag kunna komma med världens present efter allt vad vi sålt av - men elaka lagstiftare (typ riksdagen) vill inte att ni och jag ska få bli så glada.

Hade jag bara fått skulle jag varit jätteduktig, ler Kristina, nu får jag nöja mig med att ge pengarna till bilfarbröderna - det är ju så jättedyrt att bygga förbifarten - det MÅSTE de ju få hjälp med. (Klimat? - äsch det går över! - sålt ut våra tillgångar - äsch gemensamt ägande är snuskigt!)


Obs detta är ett ironiskt inlägg  (sådant kan vara svårt att förstå ibland).

Bofinken

... har anlänt till Stockholm. Nu sitter det en sådan i var och varannan buske och ramsar...

skarru-ut-på-stan- och-ränna-nu-IGEN!

han svarar egentligen på lövsångarens förfrågan - men eftersom lövsångaren inte kommit än så berättar jag inte vad lövsångaren frågar.

Det där med frågor och svar... Vem betalar alla dessa undersökningar som ska visa att vanligt folk är fuskare och skurkar? Och vad är det för reptilhjärnereflexer som går igång hos tidningsrubriks-sättarna när de sedan sätter rubrik på det hela?

Artikeln i länken ovan (här finns den igen) t ex - handlade bl a om hur människor kringgick välfärdssystemet genom att tvingas använda kontakter för att få sjukvård (18%). Nästan lika många har givit anhöriga vård som de menar att landstingen egentligen borde ha tillhandahållit.

Ruskigt fuskigt... eller hur!?

Varför blir sedan dementierna ingen stor nyhet? Läsa om dem får man göra i de tidningar som överlever vid sidan av Bonniers och Stenbeck.

Alla riktiga trollkarlar vet att det krävs att få publiken att titta åt "fel håll" när tricket ska göras. Låt oss uppröras över grannarnas fuskande - så märker vi inte när vi blir bestulna - på riktigt!

Ett naivt inlägg

Lillhulda fick så många kommentarer till sitt senaste inlägg att blev hon inspirerad att nysta vidare kring desamma.


Naivt - ordet kommer via tyskan och franskan från latinet (bara det är ju en kulturyttring) och Hellqvist redovisar följande (ngt förkortat):

naiv, 1705, då ännu enstaka = ty., av fra. naif, av lat. nativus, naturlig, medfödd, i mlat. även: öppenhjärtlig, till lat. natus, födelse eller född, part. pf. till nasci, födas (jfr nation) - Härav: naivitet och nativitet.

Söker man vidare i Elofs bok hitta man ett till intressant och för ändamålet belysande ord:

natur = fornsvenska (jämte natura), danska, tyska osv av latinet natura, egentligen.: födelse, till natus, född (se nation)

Ja då måste man ju bara kolla upp Nation också och den Etymologiska ordboken ger oss följande att bita i:

nation, 1544 = ty., fra., av lat. natio ds., födelse, till nasci, födas (jfr naiv, Natalia, natur, renässans; urbesläktat med kön).


En tänkbar slutsats blir ju då att det är naturligt att vara naiv.


I det perspektivet föredrar Lillhulda att vara den som är naiv i det här sammanhanget. Vi har ett jordklot. På det klotet sker en - endast en - sann/verklig/faktisk form av tillväxt nämligen denna:

6 H2O + 6 CO2 = C6H12O6

Denna magiska process äger rum i växternas klorofyll och ger oss virke, ved, apelsiner, bananer, potatis och gräs till korna.

Den tillväxt som talas om på tidningarnas ekonomisidor är i mycket stor utsträckning konstruerad tillväxt som i förvånande (förvånande för alltför många) hög utsträckning går parallellt med t ex uttaget av fossil energi. Dvs bakom det faktum att skördarna ökar ligger en insats av energi. En energi som samlats ihop under årmiljonerna kring vår förra "klimatkatastrof" - den då alla kollager bildades. Och som nu alltså under industrialismens tidevarv släppts ut i atmosfären men utan att det finns tillräckligt mycket klorofyll där för att kunna återinföras till energiförpackning med solens hjälp (- alltså det finns inte tillräckligt många växter som hinner köra fotosyntes på allt som kommer ut).

Det är till och med så illa att det senaste decenniets "fria" energi gjort att mänskligheten i allt högre omfattning ersatt intelligens med kraft. Istället för att anpassa jordbruket efter de naturliga förutsättningarna så har man tillsatt konstgödning, insekticider, fungicider och ogräsbekämpningsmedel. Samt en stor traktor - driven med förmultnande växtdelar. (Dvs vi tvingas vara "dummare" än vi är.)

Samma kritik som nu dyker upp här och var mot etanol som drivmedel kan användas mot de fossila bränslena - de har växtursprung de med.

Flödande energikällor som vatten, vind och sol är framtidens intelligenta system. Frågan är nu om mänskligheten hinner mogna från sitt rebelliska tonårsstadium (som är så utmärkt lämligt i en värld där Marknaden är Gud, tidningarnas Ekonomijournalister dess Profeter - och en och annan Blondinbella med förstås - och Köpcentrumena dess heliga Tempel) till en ansvarstagande  vuxenhet.

Det är en kapplöpning mot tiden.

Levde vi i en Hollywood-producerad film skulle filmmusiken nu tydligt illustrera FARA!

Att tro något annat är naivt på ett annat sätt och motsvarar snarare ett annat av Lillhuldas favoritbegrepp - övermaga.

RSS 2.0