Sötningsmedel och socker

Har du också trillat dit på reklambudskapet om produkter utan tillsatt socker? Eftersom jag med åren blivit en jättemisstänksam konsument så läser jag alltid innehållsförteckningen på produkter som utges för att vara särskilt bra på något speciellt sätt. Just nu förefaller marknaden översvämmas av produkter som sägs vara ”utan socker”. Och den troskyldiga konsumenten väljer då den osockrade saften framför den med socker i. I tron att den valt en saft som är naturligt söt.


I själva verket har konsumenten med stor sannolikhet valt en produkt med konstgjorda sötningsmedel. Medel som våra kroppar aldrig tidigare stött på. Och som heller aldrig våra förfäder stött på under evolutionens gång. Och följaktligen så vet vi mycket lite om hur dessa sötningsmedel verkar i längden. Socker har alltid funnits – alltid dock i mycket begränsad mängd. Och våra kroppar tar väl hand om små mängder socker. Vi blir piggare och orkar lite till för en kort stund. Stora mängder är våra kroppar inte vana vid.

Med konstgjorda sötningsmedel tillvänjs vi vid att det vi äter ska vara sött. Särskilt allvarligt är det när det gäller barnen. Barn är som bekant extra förtjusta i sånt som är sött. I ett evolutionärt perspektiv så innebar det att de åt bär och frukt där de kom åt. Av bär och frukt får man som bekant livsstärkande antioxidanter och livsviktiga vitaminer.

Tyvärr innebär den rikliga tillgången på tillverkat godis (sötare än frukt och bär) att barnens naturliga drift blir perverterad till något som absolut inte innehåller vare sig antioxidanter eller vitaminer (nu anar jag med förskräckelse hur någon klippare just kommer på idén att lansera sockerfritt vitaminberikat godis sötat med sötningsmedel – snälla säg att det inte är sant!).

Och marknadens sockerfria produkter undviker inte det söta utan tillsätter tvärtom medel som i sin koncentration faktiskt många gånger ger betydligt sötare produkter än rent socker skulle kunna göra.

Vore livsmedelsverket något mer än en tandlös Tänk-marknadskorrekt-och-lita-på-labbet-organisation så skulle man genast dessa ”osockrat”-kampanjer satte igång ha gått ut med föreskrifter om att det måste framgå att SOCKRET ÄR ERSATT MED SÖTNINGSMEDEL.

Läs innehållsförteckningen om du bryr dig!

Lite reklam måste in här nu - Frebaco är ett märke som aktivt gått ut och har OSÖTADE produkter. Kolla gärna dem!

http://www.frebaco.se/produkter/produkt.asp?produktId=12

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0