Politikertjänst

Att vara politiker har blivit ett yrke. Därmed är det mer än åsikter man slåss om i valet. Det gäller överallt, såväl i kommuner som i riksdagen.
En gång i tiden var det adeln som var maktklassen. Sedan blev det penningmagnaterna.
Nu är det allt fortfarande dom som har pengar som äger mycket makt - men demokratin och valen som skulle väga emot riskerar alltid att bli en ny klass. Särskilt som söner och döttrar kommer in efter sina fäder (och i några mer ovanliga fall - sina mödrar).
Men denna utveckling äger rum på så många ställen i samhället. Särskilt i eftertraktade "yrken". Skådespelarbarn blir skådespelare. Musikerbarn blir musiker. Och svarvarebarn blir svarvare (eller arbetslösa skådespelare?).
Kanske skulle man lotta ut allting. Och istället för en obligatorisk militärtjänst ha en obligatorisk politikertjänst. Ett år av sitt liv skulle man vara tvungen att ta ställning och ta anvar för en massa beslut om hur samhället skulle hanteras.
Det kräver en del omorganisation. Och så måste det förstås vara en spridning över åldrarna på nåt sätt. Kanske en grundutbildning på ett halvår och sedan återkommande repövningar vart tredje år typ. Och så några yrkespolitiker som hade ansvaret för att se till att allt flöt på.

En stor poäng med detta skulle vara att alla de som gnäller över politiker (politikerföraktarna) skulle bli tvungna att själva göra något själva - inte bara gnälla.

Sen finns det en massa hakar - hur utkräver man ansvar t ex.

Men idén är tänkvärd!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0