Ett litet experiment med tre variabler

Har utförts i tio Stockholms skolor. Barnen har dels fått röra på sig mera, dels att man ersatt smör med margarin och standardmjölk med lättmjölk och dels har man slutat sockrad "mat" (typ bullar, läsk, godis och glass).

Barnen blev smalare!

Lillhulda tror dock att det hade räckt med det sista - i kombination med att bilfria gator runt om skolan skulle gjort det möjligt för barnen att själva ta sig till skolan utan att bli skjutsade.

Men fettskräcken sitter i hos dietisterna. Evolutionärt sett så har barn aldrig före 1900-talet utsatts för margarin. Och det skulle vara intressant att se om inte den våldsamma ökningen av socker och sötningsmedel i alla tänkbara livsmedel (och t o m tandkräm!) beskriver en kurva som i stort sett helt sammanfaller med viktökningen hos oss alla!

Ska man dra några riktiga slutsatser är trevariablers-experiment inte den bästa utgångspunkten.

   

Kommentarer
Postat av: Monica

Franska skolbarn äter uteslutande smör istället för margarin. Ändå mår fransmännen oförskämd bra i den europeiska hälsostatistiken.. något lurt är det med fettet ;-)

2007-04-23 @ 10:22:40
Postat av: Lillhulda

Ja visst är det...

2007-04-23 @ 22:22:51
Postat av: Johanna Söderlund

Mycket bra inlägg. De gjorde en studie för ett tag sedan som visade att tjocka barn åt mindre fett än smala barn, synd att journalisterna inte tar det i beaktan också.

2007-04-24 @ 02:38:25
URL: http://johannskost.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0