Det kräver en del - att tänka efter för framtiden

Det tål att upprepas detta att: Köper Du Krav-märkta matvaror får Du inte bara godare mat utan dessutom hjälper Du till att hålla landskapet öppet, gör det möjligt att hålla fler betesdjur ute i markerna och ger bönder möjlighet att leva på en mycket mer naturvänligt jordbruk. Dessutom är det påvisat att de som äter Kravodlat har mindre gifter anrikade i sina kroppar är de som äter konventionellt odlad mat.

Känns det som att det svider i plånboken då Du står och jämför priserna mellan det billigare industriellt frambragta köttet och det dyrare Kravodlade så betänk att Du gör en insats för Dina barns framtid. Istället för att skänka pengar till någon organisation som i sin tur bekostar någon form av miljöräddande verksamhet betalar Du faktiskt direkt till en bra verksamhet utan att gå via en hjälporganisation. Så känns det dyrt kan Du med gott samvete avstå från att skänka pengar till välgörande ändamål. Särskilt gäller detta om Du dessutom ser till att de produkter Du köper med utländsk bakgrund också är rättvisemärkta.

Det finns dock handlare som sett en möjlighet att ta ut ett större pålägg på det ekologiska sortimentet än på det vanliga – eftersom man uppfattar att det är konsumenter som är beredda att betala mer för att få en kvalitetsprodukt – och det är något vi som konsumenter behöver upplysa varandra om och reagera mot. Sådana affärsinnehavare bör skämmas.

Krav-organisationen har mycket stränga krav och för att något ska vara Kravmärkt finns bestämda regler som måste vara uppfyllda. http://www.krav.se  För djuruppfödningen gäller t ex att djuren under sin livstid ska ha möjlighet att leva ett så ”naturligt” liv som möjligt. Hönor ska ha möjlighet att sitta på en sittpinne och att bada sandbad t ex. Kalvar ska under sin första tid få dia sina mödrar.

Undrar du över om det verkligen är så stor skillnad kan Du ju begrunda prisskillnaden mellan en broiler och en Kravodlad kyckling. Det säger något om hur mycket sämre en konventionellt odlad kyckling har det under sitt korta liv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0