Fettisdag...

Du borde ha förberett Dig för länge sen. Sått vetet, tagit axen och tröskat ut kornen och sedan burit iväg säden till kvarnen och fått den mald.

Så var det honungen - har du ingen egen bikupa får du ge dig ut i skogen efter ett bo vildbin.

En ko utgår jag från att du har – eller åtminstone känner någon som har så du kan få mjölk. Du behöver rätt mycket mjölk och den bör vara fet, bra om du har en fjällko. Den ska hällas upp i ett spillkum eller liknande praktiskt kärl så att det sedan ska vara lätt att skumma grädden när den väl flutit upp. Först måste du ta undan grädde till smör – det hade du kunnat göra för flera veckor sedan, och kärnat. Har du ingen smörkärna så går det bra med visp. Smörflockarna ska samlas ihop och smöret måste bearbetas och helst tvättas innan det blir riktigt bra.

Så långt så har du det mesta, det som återstår nu är kardemumma och mandel. Kardemumma kräver en längre utlandsresa eller att du känner någon på Java och kan be den skicka upp några kärnor i ett kuvert. Mandel skulle du nästan kunnat odla själv men enklast är väl att hämta den i typ Italien kanske.

Så långt förberedelserna. Mycket av detta borde du alltså ha ordnat redan i somras.

Av vetemjölet, mjölken, smöret, honungen och kardemumman bakar du så vetebullar – jäst - du har väl jäst!?

Medan bullarna svalnar är det lämpligt att mala mandeln, blanda den med lika delar honung. Och så mer färsk grädde som ska vispas – men inte så det blir smör denna gång.

Toppen av bullen skärs av och mandelmassan blandas med lite inkrom och läggs in under locket. Och så vispad grädde ovanpå det.

Koka upp mjölk och häll på djup tallrik, ställ semlan/fastlagsbullen/hetväggen där och låt den hinna mättas av den heta mjölken så grädden så smått börjar smälta.

Sedan är det bara att njuta.

Enkelt…

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0