Mot påsk

Igår bars den ut.
Julgranen.
Den har glatt oss länge men hade nu börjat skifta färg.
Den lämnade en del barr efter sig.

En del anser att man ska slänga ut granen redan efter nyår. Det är nog domsamma som tar in den lagom till lucia och som börjar äta semlor på trettondagen. Cross-over typer typ.

Barnen blandar ihop trettondagen med tjugondagknut eftersom tjugondagknut infaller den trettonde. Det gör lucia också men det är en annan månad så det går lättare att hantera. Dessutom har de fått luciaträning redan på dagis även om den dagen då kunde infalla lite närsomhelst omkring mitten av december.

Att bära ut julgranen igår stämde också med den traditionella julvisa som konstaterar att julen inte varar ända till påska eftersom fastan kommer emellan. Och idag – dagen efter att granen förflyttades ut – inföll också fastlagssöndagen – helt enligt texten.

I det nutida protestantistiskt avkristnade Sverige finns fastan numera kvar endast i fastlagsriset och fettisdagsbullen. Så förutom att bära ut gran ska vi nu ta oss ut i vår egen ägandes skog och hämta in ris. Riset ska vi pynta med färgade strutsfjädrar och på tisdag ska vi äta semlor.

Så det så 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0