Våroptimism och öron

Också under normala vintrar kommer de första vårtecknen redan i januari/februari. De är märkbara för såna som har fungerande öron.

Ja alltså nu kan man ju komma in på en filosofisk/medicinsk betraktelse över vad öron är och vad de har för inflytande på hörseln – för egentligen är det hörsel som behövs för de vårtecken jag ska komma till efter att ha utrett detta om öronen och hörandet.

Öron – är det bara de där skinnflikarna som sitter arrangerade kring hörselgångarna som i sin tur leder in mot trumhinnorna – eller är öronen hela arrangemanget?

Konsulterade en läkarbok och kan nu mycket lugnare konstatera att läkarbokens beskrivning av örat tar med alltihop: hörselgång, mellanöra, örontrumpet, hammare, städ, stigbygel och öronmussla. Öronmusslan tycks vara det som skiljer oss människor från t ex hararna. Undrar vad hararna hade kallat den om det varit de som fått stå för benämningarna? Maskrosbladet? Liljebladet?

Jag tror jag kom från ämnet. Det var vårtecken. Tar man öronen till hjälp kommer de första vårtecknen som sagt redan i januari/februari. Det är talgoxarna. Här i Stockholm där jag bor är det en tvåstrofig variant som påminner starkt om en cykelpump. Tida tida.

Talgoxarna är tidiga med att ta fram cykeln.

Talgoxar längre ut från stadens larm kostar på sig en mer konstfärdig melodi: tidida, tidida. Att det uppstått två dialekter har fascinerat många. Vi är nämligen ganska många som kan det här med talgoxar utan att för den skull vara några superornitologer. Och alla stadsbor som flyttat in från landet eller alla infödda stadsbor som har barndomsminnen äldre än sådär tjugo-trettio år och som lärt sig talgoxe har haft möjlighet att registrera den förändring som ägt rum. En del tror att det handlar om att tida tida bättre tar sig igenom trafikbruset. Men vad det än är så är det ju rätt häftigt. Att talgoxar också kan ändra vanor.

Förutom talgoxens optimism kan man nu också höra blåmesen. Den har en lite mer komplicerad drill, lite silveraktig säger en del. Och så sångfåglarna skator och kråkor förstås.

Våren är på gång, fågelvåren, den riktiga, börjar tidigt, oavsett klimatkataSTROFER och annat så ÄR det något att glädja sig åt.

Ut och lyssna!!!

Tidida tidida eller Tida tida … vilken variant finns hos Dig?

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0