Broderi

På sommaren blir dagstidningsläsandet mer slumpmässigt. Det blir de tidningar man kommer över. I gejten, på järnvägsstationen, i sommarstugan hos dem man besöker eller kvarglömd på tunnelbanan. Gårdagens, förra veckans, det lokala bladet, rikstidningen eller något slags veckoblad med anknytning till ortens näringsliv.

Egentligen betyder det rätt lite eftersom det snarare påminner om det samtal som ju tidningar egentligen är substitut för.

Ett samtal, en konversation, är ju - när den är som bäst - ett slags frihandsbroderi där blommor och slingor får växa ut vartefter andan faller på. Och där samtalets kvalitet bestäms av de deltagandes förmåga att hålla många trådar i luften och låta valet av färger anpassas efter den allmänna stämningen.

Samtalets kvalitet beror av med vilken omsorg broderiets färgval, associationerna, görs. Det är viktigt att färgerna samverkar och långsamma övergångar  i olika nyanser skapar harmoni och lugn medan plötsliga inslag av överraskande färg i sin tur kan skapa en välbehövlig kontrast och ge möjlighet till förnyelse eller ge en belysning som innebär ett förtydligande av det tidigare broderade.

Kanske är det svårt att komma ifrån att de flesta samtalsbroderier blir förutsägbara. Lillhulda har t ex alltid svårt för Godmorgonsvärldens Panel-broderier. De som inbjudits där förväntas göra sina stygn i sina redan fastställda färgkulörer och broderiet bli sällan mer än en bukett likadan stickiga blommor i färger som oftast skär sig mot varandra. Just i detta sammanhang blir broderiet mest en tävling där det gäller att visa upp att man kan sina stygn och att man håller fast vid den bild man bestämt sig för. Utrymmet för gemensamt broderande blir därmed minimalt eftersom förvåning och genuin överraskning i detta sammanhang ligger så farligt nära att uppfattas som att släppa in en boll från motståndarlaget. Panelens broderi är veckans examensprov. Rättrogna lyssnare ska få höra vad de ska tycka och ska försäkras om att de som de lyssnar till med förtroende broderar enligt det beslutade mönstret.

Men det är väl detta som är själva poängen - med just Panelen alltså.

Godmorgonvärldens övriga inslag sörjer istället väl för att det varje söndag sammantaget blir ett gediget konstverk med såväl harmoni som uppfriskande kontrapunkteringar. P1 erbjuder också (fortfarande - tack vare folkets och "ungdomens" försvarsinsats?) många möjligheter att ta del av kreativt broderande. Filosofiska rummet t ex - ofta ett lysande exempel på kollektivt skapande i högre klass liksom Spanarna - och bägge programmen ger - när de är som bäst - en eftersmak av fri tanke och gott humör.

En del tidningar lyckas också - genom att t ex hålla kultursidorna fria och öppna för politiskt inkorrekta åsikter - att i sin helhet skapa denna åsiktsfrihet. Men utrymmet tycks bli allt mindre över åren. Likaså verkar lyxen att tillåta ett fritt broderande på debattsidorna anses som onödig. Särskilt landets största morgontidning håller strama tyglar på vad som släpps in och alltmer broderi verkar ske efter tidningens huvud (ägarna/ledarredaktionen eller är det "de gamla" som håller kontrollen?). För även om tidningens debattsida inte förväntas att alltid ligga i linje med tidningens politiska flagga - så tycks de "avvikande" färginslag som t ex landets största morgontidning släpper till ofta sorgligt förutsägbara och hämtade på lagret. Typ DNs Tännsjö, Radetzki och Ahlmark.

Men kanske är inte detta egentligen tidningarnas och deras ledarredaktioners fel. Kanske är detta resultatet av den likriktning som globaliseringen medför. Om intrycken blir de samma. Om utbudet och modet återkommer i samma former oavsett var man befinner sig. Om alla (andligen eller bokstavligen) talar samma språk, läser samma engelska texter och tänker samma pidginengelsktinfluerade tankar. Då blir det likadant. Och alla (alla rika i hela världen) ska plötsligt ha samma väskmärke eller samma bilmodell.

Och då särskilt om det är en tidning vars ledarsidor tror på den globala marknaden som alltings frälsning då blir det ju som det blir. Inte mycket till variation.

Så gårdagens eller förra månadens tidning spelar mindre roll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0