Ett naivt inlägg

Lillhulda fick så många kommentarer till sitt senaste inlägg att blev hon inspirerad att nysta vidare kring desamma.


Naivt - ordet kommer via tyskan och franskan från latinet (bara det är ju en kulturyttring) och Hellqvist redovisar följande (ngt förkortat):

naiv, 1705, då ännu enstaka = ty., av fra. naif, av lat. nativus, naturlig, medfödd, i mlat. även: öppenhjärtlig, till lat. natus, födelse eller född, part. pf. till nasci, födas (jfr nation) - Härav: naivitet och nativitet.

Söker man vidare i Elofs bok hitta man ett till intressant och för ändamålet belysande ord:

natur = fornsvenska (jämte natura), danska, tyska osv av latinet natura, egentligen.: födelse, till natus, född (se nation)

Ja då måste man ju bara kolla upp Nation också och den Etymologiska ordboken ger oss följande att bita i:

nation, 1544 = ty., fra., av lat. natio ds., födelse, till nasci, födas (jfr naiv, Natalia, natur, renässans; urbesläktat med kön).


En tänkbar slutsats blir ju då att det är naturligt att vara naiv.


I det perspektivet föredrar Lillhulda att vara den som är naiv i det här sammanhanget. Vi har ett jordklot. På det klotet sker en - endast en - sann/verklig/faktisk form av tillväxt nämligen denna:

6 H2O + 6 CO2 = C6H12O6

Denna magiska process äger rum i växternas klorofyll och ger oss virke, ved, apelsiner, bananer, potatis och gräs till korna.

Den tillväxt som talas om på tidningarnas ekonomisidor är i mycket stor utsträckning konstruerad tillväxt som i förvånande (förvånande för alltför många) hög utsträckning går parallellt med t ex uttaget av fossil energi. Dvs bakom det faktum att skördarna ökar ligger en insats av energi. En energi som samlats ihop under årmiljonerna kring vår förra "klimatkatastrof" - den då alla kollager bildades. Och som nu alltså under industrialismens tidevarv släppts ut i atmosfären men utan att det finns tillräckligt mycket klorofyll där för att kunna återinföras till energiförpackning med solens hjälp (- alltså det finns inte tillräckligt många växter som hinner köra fotosyntes på allt som kommer ut).

Det är till och med så illa att det senaste decenniets "fria" energi gjort att mänskligheten i allt högre omfattning ersatt intelligens med kraft. Istället för att anpassa jordbruket efter de naturliga förutsättningarna så har man tillsatt konstgödning, insekticider, fungicider och ogräsbekämpningsmedel. Samt en stor traktor - driven med förmultnande växtdelar. (Dvs vi tvingas vara "dummare" än vi är.)

Samma kritik som nu dyker upp här och var mot etanol som drivmedel kan användas mot de fossila bränslena - de har växtursprung de med.

Flödande energikällor som vatten, vind och sol är framtidens intelligenta system. Frågan är nu om mänskligheten hinner mogna från sitt rebelliska tonårsstadium (som är så utmärkt lämligt i en värld där Marknaden är Gud, tidningarnas Ekonomijournalister dess Profeter - och en och annan Blondinbella med förstås - och Köpcentrumena dess heliga Tempel) till en ansvarstagande  vuxenhet.

Det är en kapplöpning mot tiden.

Levde vi i en Hollywood-producerad film skulle filmmusiken nu tydligt illustrera FARA!

Att tro något annat är naivt på ett annat sätt och motsvarar snarare ett annat av Lillhuldas favoritbegrepp - övermaga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0