Evolutionen och miljön

Unga män är de som är minst miljömedvetet ansvarstagande - enligt morgonens P1 inslag.

Det är evolutionärt realistiskt. Unga män ska slåss med varandra om honornas gunst. Då gäller det att ta till det kraftfullaste man kan.

För spermier gäller som bekant att ju snabbare och starkare - ju större reproduktiv framgång. Kanske blir de unga männens intresseinriktning mer begriplig om man betraktar dem just som ett slags förstorade spermier. Och att allt som kan förstärka rörelseförmåga och kraft retar reptilhjärnan.

De unga honorna är på motsvarande sätt inställda på en reproduktivt pålitlig hane. Tyvärr ligger evolutionen sannolikt också där lite i otakt med de faktiska överlevnadsvärdena för vår tid och för vår kultur. Likheten mellan att investera i en dyr väska eller en dyr man har ju också snuddats vid rätt nyligen på många kultursidor.

Att hormoner kan ha en störande inverkan på långsiktigt tänkande är vi säkert många som har erfarenhet av. Insikten om detta är uråldrig. Lillhulda har hittat begreppet övermaga i de gamla landskapslagarna: om en övermaga gör något så ska straffsatserna vara annorlunda. För övermaga är struliga förstår man. Tonåringar alltså.

 

Men när kulmagen ett antal decennier senare myndigt förklarar att:

"Man inte kan stoppa utvecklingen"

Då är det bra att komma ihåg översättningen. Den som säger så är rädd för förändring.

 

För det finns en hake i detta att snabbare och hänsynslösare också innebär framgång. Att flyga i första klass istället för att åka en skakig buss gör att du kommer fram till ditt sammanträde i kraftfullare skick. Att slänga allt man inte vill ha i soporna istället för att lägga tid på sortering är också kostnadseffektivt - för spermien. Ja allra bäst är förstås om man bara kan släppa de smutsiga kalsingarna på golvet och de sedan blir rena och inlagda i byrålådan av sig självt. Väldigt många män har också vuxit upp med den erfarenheten.

Det är nog bara att sorgesamt konstatera att det i vårt samhälle har lönat sig att vara egoist om man är man. För en kvinna som siktar på hög status och ekonomisk trygghet har det också lönat sig att hitta en manlig egoist. Så kan de vara två om att förverkliga mannens framgångar.

Skrapa lite på männen i näringslivets toppskikt och kolla hur backupfruarna trycker som gråsuggor under stenarna. Belönade med Herméscarfs, Busnelkappor och Thailandsresor.

 

Nu är världen inte längre platt och oändlig utan rund och ett litet klot i världsrymden. Och även om vi inför skattelättnader för hushållsnära tjänster så växer sopbergen och utsläppen ökar. T o m är det sannolikt så att de som släpper kalsongerna på golvet riskerar att bli ännu fler och få ännu större makt än övriga.

Nej - en ändrad inställning måste till och vi har att slåss mot hormoner och tillkämpade privilegieförsvarare. Det är inte de gamla hannarna - som erövrat den hierarkiska toppen med hjälp av hemmafru och obegränsad tillgång till fossil energi - som kan förväntas leda oss in i det långsiktigt hållbara samhället. Och det är inte de hannar som nu erövrar vuxenvärlden enbart styrda av reptilhjärnan som är de nyttiga.

 

Det är inte realistiskt - säger förmodligen männen i Scania och Volvo till varandra - de som vägrar att släppa fram alternativ till den nuvarande trenden "större turbo mera processorer" (SvDs "näringslivsintervju") . Tyvärr - man kan inte stoppa utvecklingen. Hoppas vi - säger de för sig själva på natten när de inte kan sova av oro för sin egen ställning, sin egen karriär och det de erövrat för de sina.

 

"- Om det skrivs in något negativt om privatbilismen kommer vi representanter från Tyskland och Storbritannien, inte att skriva under det Europeiska fördraget om hur vi ska få tillstånd en långsiktigt hållbar stadsutveckling." Så sas det på en av de förhandlingar på EU-nivå som Lillhulda deltog i för några år sedan.

Dvs - man kan inte stoppa utvecklingen - det ska vi se till!!!

 

I landskapslagarnas regler om hur man förfar med övermaga framgår att man måste ta hand om dem på särskilt sätt så att den skada de kan orsaka inte blir så stor.

Och det framgår också att det ligger i hela det övriga samhällets ansvar och intresse att göra detta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0