Vårvinter

Den senaste veckan har det varit möjligt att skutta runt i snö och solsken för alla småtroll och alla människorbarn och såna som ännu har spring i benen eller i själen. Men kan skutta rent andligt också - om än fötterna inte riktigt orkar.

Alldeles alldeles underbart.

Sol och snö är nog en slags hälsomedicin för nordbor. Är man så där blek och ljushylt så¨behövs ju solen och snöns förstärkning. De där som ägnar sig åt ljusterapi har förstått. Problemet eller haken är att det "moderna" samhället stänger oss inne hela dagarna när vi borde hållt oss ute och hämtat ved, fodrat kreaturen, hämtat vatten, fiskat, jagat, plockat ris eller bara lekt i snön. Så där som man gjorde förr i tiden.

Statartiden var en kort period i den svenska historien men den satte djupa spår. T ex så splittrade den landsortsbefolkningen i bönder och lantarbetare vilket så småningom ledde till den hätskhet mellan "sossar" och "bondeförbundare" som man kan ana ännu idag. Nu senast t ex i Centerns sorgliga förslag om att göra barnbidraget inkomstprövat.

Hur kan man komma på något så dumt? Ett system som fungerar utan egentlig byråkrati och som garanterar (så långt det nu går) en ekonomisk grundpeng till alla barnföräldrar. Snacka om kunglig svensk avundsjuka. Avundsjuka på de rika som får pengar fast de inte behöver det. Och avundsjuka på de fattiga som får bidrag utan att det märks.

Torparna var en annan klass som visserligen bands av sina dagsverken men som hade ett eget torp och som var rotade på trakten och delaktiga i det social bylivet, historisk och geografiskt. Överföringen av torparna till statare innebar en ny rotlöshet som sedan också gjorde det möjligt att flytta folk till fabrikerna. Sen fick de fylla sin eventuella lediga tid med sysselsättningar av olika slag. Bra för kapitalismen.

Lillhulda tror att geografisk rotlöshet öppnar för exploatering och kommersialism. Det är inte en slump att alla invandrade amerikanare är sådan entusiastiska förespråkare av totalkapitalismen. Indianerna skulle nog haft en annan uppfattning - men de förflyttades, tystades och om det inte hjälpte - folkmördades.

Det blev ett argt inlägg - som började så förtjust.

Det får allt bli en tur ut i vårsolen igen.

Och fågelkvittret.image5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0