Skatt

Det finns ett konstigt land - Lillhulda minns inte vad det heter - där det pris som står på en varas prislapp inte gäller utan skall multiplicerat med en viss procent. Landets mer permanenta innevånare hanterar detta utan bekymmer men för en tillfällig besökare skapar det frustration. Hur mycket blir det nu egentligen för den tröja man står och håller i?


Varför är det så? Lillhulda hittar ingen förklaring i landets turistbroschyrer men tänker själv och föreslår två skäl.

Det ena är att barn i detta land därmed tidigt blir suveräna på matte (inklusive procenträkning - som alltid ställt till det för Lillhulda). Det blir ju liksom en ständig övning när man står där med veckopengen i näven. Hur mycket godis blir det nu om det står 79 "pengar" per kilo per prislappen och jag har 10. Hur mycket kan jag fylla påsen med om jag väljer den tunga chokladen eller de fluffiga skumbananerna? 79*X%*Ykg=10pengar. Typ.

Det andra skälet kan vara att landets innevånare ska uppmärksammas på hur mycket mer det kostar att bo i ett land med statsapparat. Hade det inte varit så att politikerna beslutat att alla ska betala skatt så hade prislappspriset gällt.


Dumma politiker.


I den vägförvaltning som Lillhulda får inblick i en gång varje år vid föreningens årsmöte sitter det varje år en man med kulmage och bil och skämtar om avgiften. Skulle vi inte kunna smita från att betala avgiften på något sätt!? Avgift vill väl ingen ha!?


Han får dock inga anhängare. Vägförvaltningsperspektivet blir alltför konkret. Hur ser det ut i hans skalle - tänker väl de som eventuellt fäster något avseende på vad han säger - vill han lägga ner vägen eller ska vi låta bli att betala killen med väghyveln eller bonden som snöplogar?


Skatt är en form av gemensam betalning för gemensamma angelägenheter. En del människor stirrar sig närmast blinda på siffrorna i lönebeskedet eller i deklarationsblanketten och anser sig bestulna på egna pengar. Samma människor anser sig ha all rätt i världen att släppa ut avgaser i andras inandningsluft, parkera bilarandras gator, flygbullra över andras villakvarter, slänga sopor i andras länder och bajsa i andras hav.


Tänk om det inte var skatt som var pålägget i det ovannämnda landets procenttillägg! Tänk om det var kostnaden för städningen av butiken? Eller kostnaden för den golfklubb som butiksägaren var medlem i? Eller kostnaden för butiksägarens sjukförsäkring? ...

Just nu styrs landets regering och väldigt många kommuner runt om i Sverige av kulmagar med bil. Personer som fått synproblem och inte förmår att se längre bort än till det egna lönebeskedet och den egna deklarationsblanketten.


Personer som vuxit upp i miljöer där det som erbjudits genom skattefinansiering valts bort som alltför påvert. Personer som i sin uppfostran lärt sig att dirigera tjänstefolket. Personer som erbjuder ett "seriöst alternativ" till bidragsberoende och som höjer rösten när någon mopsar eller säger emot.

Och de har röstats fram...


Regn

Oktober
Blöta löv
Kalla händer
Barnens vinterkläder har krympt
över sommaren
Skorna sprider ut sig på hallgolvet
Frosten anas
Äppeltuggans kyla är en årstidsdelikatess
Nu

RSS 2.0