Snö är ljuvligt

...men i Stockholms innerstad... är det nu modd. Brun modd. Stövlarna får vita saltränder ser det ut som - får man salta? Varför saltar man? Är det som vanligt bara för att bilarna ska komma fram. Och bussarna måste åka en lång omväg förbi Gamla Stan för att det är någon ombyggnad på gång. Bilarna får däremot köra som vanligt. Det är väl konstigt - så många människor i varje buss och de ska behöva åka omvägar. Medan de ensamma bilförarna ska få åka raka vägen.

Fast det är väl logiskt förstås. De som åker bil har ju bråttom - det är ju därför de har bil eller hur. I alla fall var det så jag fick det hela förklarat för mig en gång. Såna som åker kollektivt kan inte ha så brått. Så de kan lika gärna vänta lite till. Och de som går, får gå i snömodden, bara gatorna är körbara.

Gnäll

Fast jag tycker iallafall att det är underbart med snön.

Mer snö!

Tre pilfinkar, en talgoxe, en blåmes och en koltrast

Mer blev det inte att rapportera från just vårt fågelbord. Ingen stäppörn och ingen kungsfiskare.

Men så häckade vi heller inte framför fågelmatningen särskilt länge. Skidföret var alltför härligt. Sol och snö. En utomordentlig skönhets- och föryngringskur. Det enda som krävs är att man ska hitta pjäxorna, överdragsbyxorna och vantarna som packades undan förra säsongen. Vi var rätt många som gjort det i alla fall. Alldeles alldeles underbart.

Vinter!!!

  

Vem bäddade sängen...

Så här, sa den entusiastiska guiden på Skokloster, så här bäddade man sängen förr. Visst är det vackert!

Jo det höll vi alla med om. Vackra broderade lakan nedvikta över ett tjusigt täcke. Ett broderat örngott klädde kudden. Allt helt slätt och helt vitt. Antagligen hade man använt en mangel.

Och guiden spände ögonen i oss alla. Då, fortsatte hon, på den tiden, då la man ner tid och ansträngde sig för att göra det vackert. Är det någon nu som lägger ner tid på att bädda sin säng så här snyggt kanske.

Nej, skruvade vi på oss, alla vi som lyssnade, nej ingen i den församlade skaran klev fram och sa att de manglade linnelakan och vek dem så där konstfärdigt över täcket. Dessutom hade alla förmodligen påslakan. Påslakan blir inte samma sak.

Förr tog man sig tid och värdesatte de små detaljerna, man brydde sig om hur man bäddade sängen. Guiden suckade lite och sen gick vi vidare till nästa rum.

Man. Alltså vadå man. Inte sjutton var det någon man som bäddade sängen eller? Och knappast var det adelsfolket själva som bäddade. Nej det var väl någon av kammarpigorna typ. Och dom sov inte i manglade linnelakan. Tveksamt om de hade lakan alls faktiskt. Lakan är tämligen nytillkommet bland ”vanligt” folk. Allmogen sov under fällar och på madrasser stoppade med halm.

Hon stod alltså där – guiden – och påstod något som aldrig förekommit. Aldrig någonsin i historien – utom möjligen den korta period på nittonhundratalets första hälft när det plötsligt fanns hemmafruar – att folk manglade sina egna linnelakan och bäddade sina egna sängar med nedvikt spets över täcket. Istället var det en sorts människor som bäddade sängarna och en annan sort som sov i dem.

I marxistisk teori kallas det för klasser. Klass är ett olämpligt ord i vår moderna tid. Ja man skulle t o m kunna kalla det ett fult ord. Sånt man inte talar om. Nu för tiden finns det inga klasser. Folk har bara valt att ha det som de har det. Arbetslösa har valt att vara det och föräldrar med låg utbildning och taskiga svenskakunskaper har valt att låta sina barn gå kvar i den lokala skolan där utbildningen inte alls är lika bra som på typ den skola som barnen i typ Danderyd valt att gå på. En del väljer att vara rika och friska och andra väljer att vara sjuka och fattiga och det konstiga är att så många barn i världen väljer att ha det ungefär precis som sina föräldrar.

Naturligtvis skulle det vara gnälligt att påpeka guidens felaktiga påståenden. Det känns alltid lite obehagligt när man kommer dragande med sånt där. Alla vi som lever nu i det rika Sverige känner oss väl mer befryndade med greven på Skokloster och hans gäster än med tjänstefolket. Det tjänstefolk man bara kan ana i att sängarna är bäddade, fönstren tvättade, golvet skurat, grusgångarna krattade, rabatterna rensade, hästarna ryktade, silverbesticken putsade, säden bärgad, mjölet malt, brödet bakat, dasset tömt, pottorna ursköljda. Alla de som sov under fällar och på halmmadrasser. Alla våra förfäder och förmödrar.

 

Kolla en talgoxe i helgen!

Två dagars ledigt, snö och sol i nästan hela landet!

Vilket erbjudande!

Så vad ska du göra? Tvätta veckans tvätt, dammsuga hela lägenheten och så en heldag på köpladan och storhandla? Betala räkningar och somna framför teven?

En annan variant kan vara att hänga på stora räknarhelgen som råkar infalla just denna helg i hela Sverige.
Sätt dig eller ev barn framför fönstret med en fågelbok, penna och papper och häng ut en talgboll om du inte redan har en fågelmatning igång där. Och kolla. Hur många talgoxar, blåmesar och koltrastar du får syn på på en gång. Rapportera till www.sofnet.org/.

Är du lagd åt det hållet och har möjlighet så hinner du ta en tur med skidorna också…

Sol och snö och fåglar

 

Vad äter barnen egentligen...

I affärens hylla med barnmat har det sedan några år kommit in en ”uppstickare” – märket Hipp.

Hipp är barnmat gjort på ekologiskt odlade grönsaker och frukt eller ekologiskt uppfödda djur. Eftersom pappor och mammor som handlar till sina barn alltid är noga med att barnen får det bästa tänkbara så har Hipp fullständigt slagit ut de andra barnmatstillverkarna som numera också helt gått över till Krav-märkta produkter.

Gick Du på det där?

Nej det de gjort – de andra burktilllverkarna alltså – är att de gjort om sina etiketter så att de liknar Hipps etiketter. Innehållet är det gamla vanliga – potatis från besprutade potatisåkrar och kyckling från broilerfabriken. Och någon krona billigare per burk.

Varför har inte all barnmat blivit ekologisk? Tycker man barnmat är dyrt så kan man ju istället göra mat själv. Mycket små barn kan äta potatis mosad med smör och grädde t ex. det blir jättebilligt. T o m om potatisen är Krav-märkt.

(”Konventionellt” odlad potatis är den mest besprutade grödan i Sveriges och bananer den mest besprutade frukten i världen)

Ett skäl till att Hipp inte slagit ut de andra märkena kan förstås vara namnet. Namnsättarna inom framtidsrörelserna tycks ha en olycklig förkärlek för mys och pys. Det förskräckliga namet Mudi-mums t ex – fick åtminstone mej att vägra sätta upp några av de informativa affischer som den rörelsen producerade. Krav är ett underbart undantag. Krav-märket det är vad det säger sig vara. Ett krävande märke. Det går inte att köpa sig till. Det handlar endast om att göra.

Nu är ju Hipp en variant på Krav-märkt produktion och namnet faktiskt inte någon konstruktion utan efternamnet på den konditor som i slutet av 1800-talet startade det hela.

www.hippbarnmat.se

Så testa Hipp och sedan -  alla småbarns- och skolbarns- och tonårsföräldrar - kräv att skolorna serverar Krav-odlad potatis och Krav-godkänd mjölk. Och handla fortsättningsvis bara hem Kravodlade bananer.

Det är åtminstone en början. Sen kan man ju ha i bakhuvudet studien från SLU som visat att Kravmärkt kött håller en bättre balans på omega-6 och omega-3 än kött från ”konventionellt” uppfödda djur. Eller att mäns spermier försämras i jordbruksområden där man använder kemiska bekämpningsmedel. (Coop MerSmak nr 1 2007).

Ge alla barn en så giftfri uppväxt som möjligt!!!


Stockholm i snö

Alla ljud dämpas. Nattens ljus lyser upp. Barnen bygger snögubbar fast klockan redan är tio. Det är ljuvligt.

Ring, ring bara du slog en signal…

Hej, jag heter Johanna Eriksson, har du tid ett tag…Nix-telefon – ja nu är Du ju med i vårt kundregister så då gäller inte det.Det tar inte så lång tid jag vill bara informera om vårt senaste erbjudande.Om du byter från ditt nuvarande system till vårt nya kommer du att få mycket längre avgifter på lördagar och söndagar och alla vardagar efter klockan 20.00.Bra va!
Jo kanske … men vad kostar det nu då?
Ja det beror på vilken sorts kund du är, vänta så ska jag se efter…Jo nu betalar du full avgift för första gången och sedan har du 20 % avdrag för efterkommande tillfällen så länge det är samma ärende.
Ja men jag gör ju bara ett ärende åt gången. Jag brukar alltid avsluta vid samma tillfälle.
Jaha, ja då har vi ett annat erbjudande som går ut på att varje ärende är gratis, det enda du betalar är en prenumerationsavgift per månad och sedan en rockavgift för garderoben. Det är väl fint – helt gratis ärenden!

Hur stor är prenumerationsavgiften då? Och hur betalar jag den?

Det beror på hur många ärenden du brukar ha. Och betalningen gör Du via faktura som vi skickar ut en gång i månaden.

Fakturaavgift?

Jo det förstås och en postningsavgift också. Men ärendet är gratis sedan – ska du slå till?Du behöver inte betala någon övergångsavgift heller, den står vi för helt och hållet!

Alltså jag tycker det blir låter lika dyrt som det är nu:::?

Jaså, ja men om du kan visa att du skulle kunna få det billigare någon annanstans så kan du få ett kreditavtal hos oss istället, då sänker vi priset med 10% och sedan får Du en räkning först efter tre månader. Den kan du dessutom dra av i deklarationen för eftersom vi då har påfört en kostnad för förvaltning som faktiskt är avdragsgill så om du har en inkomst över bruttogenomsnittet och har arbetat åtminstone deltid det senaste halvåret så motsvarar avdraget faktiskt tjugofem procent av kostnaden. Det låter väl bra!? Ska jag anteckna dig som kund nu!

Alltså jag hade inte tänkt att byta alls…

Jamen det gör nästan alla numera, alla jag har pratat med hittills tycker det är jättebra, jag tror du skulle bli väldigt nöjd. Om du vill kan jag ringa dig igen i morgon så får du tänka över…

Nej alltså det skulle vara lättare om du skickade hem lite information istället så kunde jag läsa igenom i lugn och ro.
Sånt material har vi tyvärr inte men jag ringer dig imorgon istället – om du inte redan har bestämt dig nu!?

Alltså jag har egentligen Nixat min telefon.

Ja men vårt register är förmodligen upprättat innan dess, när var det du anmälde dig dit, du borde nog kolla upp det.

Osv i all oändlighet…
  

Det regnar och blåser men jag har iallafall min bil

Det är ett stort bekymmer detta - att männen på beslutspositioner i samhället är så bilberoende.
Inte för att köra hem matkassarna från affären. Utan för att skjutsa runt på sin egen kroppshydda.

Finns det något som kan ersätta bilen som potensprotes?

Var finns AA-rörelsen för bilnarkomanerna?

Det är bråttom - det är ett missbruk som hotar världen!


Bilmaffian har gjort ett nytt drag

Enhetstaxan för Stockholmstrafiken upphör och det ska bli minst dubbelt så dyrt att åka kollektivt från de delar av Stockholms län som ligger utanför innerstaden. Tränselskatten ska återinföras och pengarna ska gå ENBART till vägutbyggnad.

Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att dra en massa slutsatser...

Att nu gäller det att få folk att tvingas åka kollektivt på ett så obehagligt och trist sätt att de för framtiden kommer att säga att

"Bilen måste vi ha!!!" - det är för dyrt och för obekvämt att åka kollektivt.

Detta är inte något som endast berör Stockholm. De utsläpp privatbilismen för med sig drabbar hela jordklotet. Om det är någonstans som bilismen kan minska utan att det innebär särskilt stora faktiska problem så är det i storstadsregionerna.

Det ligger i hela landets intresse att Stockholmare åker kollektivt!!!

Se upp för billobbyn!!!

Kokt groda?

Det påstås att grodor som får ligga i ett vatten som sakta värms upp inte reagerar på när det blir för varmt. Utan istället stannar kvar och låter sig kokas.
Det används som metafor för vårt (vi människor i västvärlden) förhållningssätt till de globala miljöfrågorna.

Vad jag undrar nu är vad man gör om man trots allt börjar märka att det är för varmt i vattnet??? Vart tar man sig ur och till vad?


Varje dag en tur till butiken

I Sverige var det faktiskt söndagsstängt förr – precis som det fortfarande är i flera länder i Europa.

Hur kommer det sig att affärerna har tillåtits lägga beslag på så stor del av vår lediga tid?

Varför har det inte blivit självklart att beställa hem matvarorna över nätet?

Istället samlar far ihop hela familjen i sin nya bil med praktisk baklucka och så kör han till stormarknaden och släpper lillstumpan i bollhavet och tar en fika med hustrun i det lilla kaféet som så passande byggts in precis vid entrén till den stora affären där allt finns i stora förpackningar och allt är billigare än om det hade köpts i affären som ligger alldeles intill där familjen bor.

För länge länge sedan var det marknadsdagar en gång i månaden typ och folk reste dit för att köpa det de själva inte kunde göra. Och för att träffa folk och få höra skvaller.

Träffar man bekanta på stormarknaden? Jag vet inte för jag går aldrig dit.

Nån som vet?

Men går till affären en gång om dagen händer allt att jag gör ändå. För att jag glömt något eller för att jag kommer på något. Mjölk. Jäst. En tidning…

Fast i min affär träffar jag åtminstone mina grannar. Egentligen är vi ganska många som handlar där. Som inte tar bilen till stormarknaden för att tjäna några kronor på att köpa oxkött från Brasilien istället för från Sverige.

Och det är väl konstigt. Hur det kan vara billigare – som skickats hit så långt bortifrån!!!???

De fossila bränslena är tydligen alltjämt orimligt billiga. För inte sker frakterna med segelfartyg väl… ?

 

RSS 2.0