Inför Köpenhamn

Världen tar klimathotet på allvar. Iallafall den värld som åker på internationella möten. Iallafall i så stor utsträckning att de skickar sina mest betydelsefulla representanter på klimatkonferens

De allra fattigaste har nog inte nåtts av budskapet än. Effekterna kanske - jo ganska många - men bakgrund och konsekvenser - nej.

Där i fattigdomen handlar dagskampen om överlevnad. Drömmarna om trygghet och långsiktighet. Men också förmodligen drömmar om en levnadsstandard nära vår egen - innefattande egen bil, utlandsresor och ständigt nya prylar som kan slängas när de efter säsongen blivit omoderna.
Nej - hela världen kan inte ta upp vårt sätt att manifestera hög standard.

Inte vi heller.

Så vi MÅSTE ställa om. Och det MÅSTE få konsekvenser.

Och det MÅSTE politiker våga gå före och dra upp riktlinjer för, skapa förutsättningar för och leda arbetet för.

Det är det vi har politiker för.

Var och en av oss kan dra sitt strå till stacken. Men tyvärr är det så att - så länge de stora totalomfattande besluten INTE tas - så är det snarare så att om några idealister avstår från den årliga flygresan till Thailand, låter bilen stå, handlar lite dyrare ekologiskt - så blir det bara mer utrymme för de som fortsätter som förut att fortsätta som förut.

Det krävs politiskt ansvarstagande, politiskt mod, politisk vilja!!!

Till världsomfattande förändring.

NU!

Första advent - nyis och gnistrande snö

I Lillhuldas barndom - på 1900-talet. Då var första advent ljusets tid i flerdubbel bemärkelse. Dels fick man tända första ljuset, dels låg nu ett tunt istäcke på sjöarna och dels var det ofta möjligt att ha en första snöupplevelse.
Andra som var med kanske minns hur det doftade. Snön och kylan.
Idag visar termometern + 6 grader nu på morgonen i Stockholm och någon isläggning är det inte tal om. Men som för grodan i det långsamt uppvärmda vattnet så tycks förhållandena inte märkas.
Prognos för kommande fyra dagar 27-30 november 2009:

Eller?
Någon annan som känner sorg och oro?

I så fall - om du minns och saknar och vill göra något så finns det möjlighet nästa lördag 5/12 (dagen före andra advent) att delta i ClimateWalk som arrangeras runt om i världen.
I Stockholm är det denna dag samling på Norra Bantorget med talare och musik kl fem i tolv (11:55).

För att alla små Lillhuldor och annat småfolk ska få uppleva snö, is och vinter de också i framtiden!
RSS 2.0