Vem styr vad som får diskuteras

En del tror att det går att ha åsikter om bilar. Dom tror att skälet till att inte fler är kritiska till privatbilismen - till att det blivit för farligt för barn att leka ute och att det bullrar överallt och är avgaser som ger folk en massa sjukdomar och att allt mer yta asfalteras för att bli väg för ännu flera bilar eller parkeringsplatser -
dom tror att skälet till att inte jättemånga klagar och vill ha NÅGOT ANNAT - att skälet till det skulle vara att så många gillar bilarna och nästan ingen ogillar dem.

Dom som tror det - har inte fattat.
Dom har inte fattat hur mycket pengar som ligger bakom.
Vilken tidning vill vara ovän med sin största annonskund?
Och vilken chef vill få sin största status-symbol ifrågasatt.

Tvärtom så följer varje vecka med en alldeles extra bilaga i de stora tidningarna. En motorbilaga som enbart sysslar med lobbyverksamhet. Och dom lobbar mot dej. Det är du som ska fortsätta att ta privatbilen för självklar. Även om du skulle råka vara utan en själv så ska du tro att den är nödvändig. Det är DU som ska ta för givet att du inte självklart kan släppa ut ungarna att leka på egen hand, eller låta ungarna ta sig till skolan på egen hand. Du ska fås att tro att det är som det är och omöjligt att ändra på.
Börjar du tro något annat så blir bilindustrin ledsen och då slutar dom annonsera i den  tidningen som fått dig att tänka så.

Slips och kostym

Hur länge till kommer det att vara den ultimata klädseln för hälften av västerlandets befolkning? Visst är det väl konstigt att ett mode håller i sig så!

Och det ännu mer konstiga är att en dag kommer vi att vakna upp och se att något har hänt. Liksom fågelskrämmorna som i början av 1800-talet plötsligt var utstyrda i slitna knäbyxor, utstyrda rockar och trekantiga hattar kommer vi på något sätt se att slipsen och kostymen blivit totalt omoderna. Undrar vad som blir giltigt då?

Sommartid mitt i vintern

Var inte ledsna över att det är så mycket snö. Var glada över att fästingar och mördarsniglar får det svårare och att klimatförändringen inte slagit igenom fullt än.

På gatorna blir man våt om fötterna och luften är som ett kallfuktigt omslag. Men det blir förändring. Solen kommer att värma och snön kommer att smälta bort och som om det vore magi inblandat så kommer det bruna gräset under snötäcket att förvandlas till ljusgrönt – utan att man riktigt förstått hur det gått till. Och fåglarna – de vet redan – hör hur de sjunger.

Såld och pantad

Mot slutet av sextiotalet och i början av sjuttiotalet spred sig ett politiskt motiverat motstånd mot konsumtionssamhället och modets likriktning. Folk slog sig samman och ordnade gemensamma lösningar på en massa saker. T ex så flyttade man ihop i kollektiv och delade på matlagning och barnpassning och folkabuss (kolla filmen ”Tillsammans”). Eller man flyttade ut på landet och började odla egna morötter.

Ganska snart fick de – som i denna världsordning då brukade benämnas ”kapitalister” – spader och en massiv kampanj sattes in för att förlöjliga allt detta. Näbbstövlar, palestinasjalar och foträta skor stämplades med hjälp av en massiv reklambyråinsats som jättelöjligt.

Och så kom 80-talet och finansvalparna gjorde sitt intåg i världen och det blev häftigt att tjäna mycket pengar och glassa omkring på Stureplan. Och Marknaden upprättades som den enda sanna Guden och alla nationalekonomer trädde in som mer eller mindre självutnämnda profeter och till och med i radion fylldes sändningstiden med ekonominytt och ekonomirådgivningsprogram och plötsligt blev hela svenska folket aktieägare och började spekulera på börsen.

Det sorgliga med allt detta är ju att det visade sig vara så himla lätt att manipulera bort människors vilja till personligt engagemang och personligt ställningstagande. Det privata var politiskt ett tag. Numera är det privata bara offentligt – med sånt som dokusopor och högljudda mobiltelefonsamtal som fyller en hel t-banevagn. Jag hörs och syns - alltså finns jag (kanske?). Jag har köpt det senaste och dyraste - alltså finns jag (nog?).

?

Fullmåne - dags att yla

Månens dragningskraft förflyttar vattet och vi är många som vaknar av fullmånssken.
Och så finns det många kändisar...
Gubben i månen
Månfararna och
Måna Lisa
för och bara nämna några.
Typ


Tänk om det var så här i Stockholm

Det fanns en spårvagnsringlinje som gick Ringvägen – Renstiernas gata – Folkungagatan – vidare mot Zinkens damm och så till Ringvägen igen.  Och samma på Kungsholmen och Östermalm. Tänk om taxibilarna fick billigare drivmedel och priset för resorna därmed kunde sänkas. Tänk om privata parkeringsplatser blev dyrare medan bilpoolsbilar fick parkera för halva priset. Tänk om bilavgifterna för utfart ur staden togs bort. Tänk om de gående prioriterades vid övergångsställena.

Tänk så mycket färre bilar som då skulle ta upp plats längs med gatorna, väntandes på sina hussar som var på jobbet. Tänk så mycket färre enpersonsbilar som skulle fara fram i Följa-John-kön på genomfartsgatorna. Då skulle bussarna ta sig fram ännu fortare och kollektivtrafiken bli ännu bättre. Då kunde man bredda trottoarerna och plantera fler träd. Så mycket bättre luft det skulle bli, så mycket tystare, så mycket lättare att ta sig fram gåendes. Då skulle fler få sin vardagsmotion bara genom att gå till jobbet.

Tänk

Friskare liv, godare mat, vackrare landskap, fler får och kossor i beteshagarna

Köper Du Krav-märkta matvaror får Du inte bara godare mat utan dessutom hjälper Du till att hålla landskapet öppet, gör det möjligt att hålla fler betesdjur ute i markerna och ger bönder möjlighet att leva på en mycket mer naturvänligt jordbruk. Dessutom är det påvisat att de som äter Kravodlat har mindre gifter anrikade i sina kroppar är de som äter konventionellt odlad mat.

Känns det som att det svider i plånboken då Du står och jämför priserna mellan det billigare industriellt frambragta köttet och det dyrare Kravodlade så betänk att Du gör en insats för Dina barns framtid. Istället för att skänka pengar till någon organisation som i sin tur bekostar någon form av miljöräddande verksamhet betalar Du faktiskt direkt till en bra verksamhet utan att gå via en hjälporganisation. Så känns det dyrt kan Du med gott samvete avstå från att skänka pengar till välgörande ändamål. Särskilt gäller detta om Du dessutom ser till att de produkter Du köper med utländsk bakgrund också är rättvisemärkta.

Det finns dock handlare som sett en möjlighet att ta ut ett större pålägg på det ekologiska sortimentet än på det vanliga – eftersom man uppfattar att det är konsumenter som är beredda att betala mer för att få en kvalitetsprodukt – och det är något vi som konsumenter behöver upplysa varandra om och reagera mot. Sådana affärsinnehavare bör skämmas.

Krav-organisationen har mycket stränga krav och för att något ska vara Kravmärkt finns bestämda regler som måste vara uppfyllda. http://www.krav.se  För djuruppfödningen gäller t ex att djuren under sin livstid ska ha möjlighet att leva ett så ”naturligt” liv som möjligt. Hönor ska ha möjlighet att sitta på en sittpinne och att bada sandbad t ex. Kalvar ska under sin första tid få dia sina mödrar.

Undrar du över om det verkligen är så stor skillnad kan Du ju begrunda prisskillnaden mellan en broiler och en Kravodlad kyckling. Det säger något om hur mycket sämre en konventionellt odlad kyckling har det under sitt korta liv.

Känner Du dej ändå tveksam över om det är någon poäng för just Dig och Dina barn så vet att det t ex hittills inte finns något registrerat fall av GalnaKo-sjukan hos någon ko uppfödd enligt Krav-regler eller motsvarande – inte ens i England som ju haft så jättemånga fall av BSE.    http://tinyurl.com/nywcc
Tvärtemot vad en del tidningar påstått så var det svenska fallet av BSE också en ko uppfödd på konventionellt sätt. http://www.krav.se/ArticlePages/200603/03/20060303164456_public828/20060303164456_public828.dbp.asp

Kosta på Dig att känna Dig betydelsefull – välj produkter framtagna med största möjliga hänsyn till djuren och till naturen – och få på köpet mindre gift i Din egen kropp och i ungarnas.

Sexförsöket – vill nån veta hur det gick?

För två dagar sedan skrev jag in min blogg om sex, bröst och kåthet. Avsikten var att se om intresset för min bloggsida blev större bara genom att jag skrev dessa tre ord och la till lämpliga sökord. Och? Ja antalet som tittat på sidan var denna dag dubbelt så många som någonsin tidigare och antalet unika besök det högsta hittills. Nu betyder inte det att det var någon folkstorm men några fler än vanligt blev det allt. Hoppas besöket ändå gav besökarna lite trevlig läsning och att ingen blev allt för besviken.


Ett evolutionärt perspektiv. Del I

Om man inte tror att människan skapats av Gud fix och färdig. Utan istället tänker sig en evolutionär skapelse (med eller utan en gudomlig inblandning – det är egentligen inte så viktigt) så ger det enastående förutsättningar att förstå förhållanden som annars kan verka mycket irrationella.

Till exempel varför man blir tjock av att banta.

På samma sätt som varje individ formas av sina upplevelser, redan från tiden i moderlivet, så är vi som art formade av våra erfarenheter som encelligt djur, som sjöpung, som groddjur, som däggdjur och som apa. Och från erfarenheterna från alla de utvecklingsfaser som ligger mellan det vi är nu och det ”vi” var när livet blev till någon gång för ett antal hundra miljoner år sedan när ljuset skilts från mörkret och det blivit kväll och morgon den fjärde dagen.

De erfarenheterna ligger i vårt genetiska arv. De manifesterar sig till stor del så konkret att vi inte ens kan föreställa oss dem som något särskilt. T ex i det faktum att alla de av våra försläktingar som brytt sig om ifall det varit ljust eller mörkt, och som därmed lagt märke till förändringar i ljus och mörker, så småningom tillsammans utvecklat vår fantastiska förmåga att se.

Många av våra kroppars genetiskt registrerade erfarenheter under årmiljonerna visar sig på mer subtila sätt. Våra ”instinktiva” reaktioner över ormar t ex. Även de som inte upplever sig som särskilt rädda för ormar brukar hoppa till om de alldeles oförberett stöter på ett tjockt svart rep som rör på sig.

Allt det vi – i tillräcklig omfattning - stött på under årmiljonerna har präglat oss till det vi är nu och har vi anpassats efter. Det betyder att alla naturligt förekommande ämnen har våra kroppar erfarenhet av. Nyttiga växter tycker vi är goda. Växter som inte ger oss någon näring eller på annat sätt inte är nyttiga som mat tycker vi inte är goda (gräs t ex, eller trä). Smaken hos många giftiga växter uppfattar vi ofta som besk eller obehaglig på annat sätt.

Det svåra blir när vi blir introducerade för nya saker. Dels har evolutionen inte hanterat detta nya – och därmed finns stor risk för att vi blir manglade i evolutionsmangeln. Vi blir allergiska eller får cancer eller drabbas av någon annan kroppslig reaktion – ett av de många sätt evolutionens har att anpassa arten efter rådande förhållanden. Dels finns risken att det sätter igång kedjereaktioner hos oss av annat slag.

Sött är ett utmärkt sådant exempel. I naturen förekommer rent socker mycket sparsamt. Egentligen bara i form av honung. Socker ger snabb energi och under årmiljonerna har möjligheten att få en slick honung inneburit en chans att orka det lilla extra som kanske varit skillnaden mellan liv och död. Följaktligen är vi predestinerade att så fort tillfälle ges (vilket evolutionärt sett varit mycket sällan) proppa i oss av det söta vi kommer över. Nu – i vår tid – kan vi plötsligt få tag hur mycket sötsaker som helst. Och våra kroppar som fortfarande har kvar sina genetiska minnen av en tid där socker var en sällsynthet, reagerar med förtjusning. Särskilt barnen. Barndomen är ju en tid hos alla högre djurarter som innebär stora prövningar då man både ska växa och lära sig och bli klok av sina erfarenheter. Ett extra tillskott av socker i den fasen av livet har evolutionärt varit en stor tillgång. Nu har det plötsligt snarare blivit ett stort problem. Presentera ett dukat bord för Din sexåring där hon eller han får välja mellan glass, spenat, vita bönor, äpplen och en skål lösgodis – vad väljer barnet då? Eftersom barnet är evolutionärt klokt väljer det förmodligen det söta – eftersom kroppen ”vet” att det är något sällsynt som ger en fantastisk kick och som ger barnet möjligheter att hålla värmen lite bättre eller orka gå lite längre.

Det här har ju livsmedelsindustrin snappat upp och matvaror med gömt socker har spritt sig som en löpeld i västvärlden. Till och med i barnmatsburkarna för de allra minsta smygs sockret in. Trots att våra ettåringar inte förväntas gå flera kilometer mil per dag.

 
Och när vi konsumenter nu börjat reagera så svarar Marknaden med konstgjorda sötningsmedel. När saftsoppstillverkarna går ut och på stora annonser meddelar att de nu gör produkter utan tillsatt socker – och man då kan tro att de litar på bärens naturliga sötma – så har de istället tillsatt konstgjorda sötningsmedel.

Och evolutionen får något nytt att ta itu med. Nämligen att sortera ut alla de individer som inte är anpassade för detta nya. Och det gör evolutionen genom att dessa individer blir allergiska eller  får cancer eller någon annan ”sjukdom” som gör att de dör i förtid.

Men det skiter naturligtvis Marknaden i.

Nu måste jag testa

När det i början står om sex och kåthet och bröst och annat. Innebär det då att det kommer att vara fler som kikar på just min blogg? Det här är en alldeles ovetenskaplig bloggning för att kolla om det verkligen är sant att sex säljer.


Det är skillnad på flickor och pojkar

Flickor kan i allmänhet tidigare än pojkar sig tillgodogöra sig det skolan försöker lära ut. Flickor kommer tidigare i puberteten än pojkar. I puberteten är det annat än skolan som tränger sig på. Genom att intagningen till skolan är könsneutral ligger flickorna före pojkarna i förmåga att ta till sig. Pojkarna kräver i gengäld mer uppmärksamhet genom att ofta vara mer utagerande. Sålunda ägnar lärare och hjälpsamma flickor en hel del tid åt att hjälpa pojkar tillrätta i början av skoltiden.

I högstadiet när det är dags att introducera den avancerade matematiken har flickorna redan hunnit drabbas av puberteten förvirring och får därmed ofta svårare att ta till sig undervisningen medan pojkarna har några år till på sig och hinner med också integraler och derivata.

Vågade man acceptera att det faktiskt är skillnad på pojkar och flickor skulle konsekvenserna vara att man tillämpade olika åldrar för pojkar och flickor för skolstarten. 7 år för flickor och 8 år för pojkar. Då skulle flickorna slippa den omedvetna uppfostran som det innebär att ständigt ta hänsyn till att pojkarna inte hänger med lika bra. Och de skulle slippa bli extramorsor och extrafröknar redan i småskoleåldern.

Dagboksanteckning

Tidigt hem från jobbet. Handlade på vägen. Smörcroissant. Åt den med en kopp kaffe när jag kom hem. Fortfarande var det dagsljus. Vardagslycka.


Långa och korta fibrer

Har ett par gamla jeans från 70-talet på vinden. De är nötta av åratals användning men fortfarande hela och utan den noppighet som drabbar så många bomullsplagg numera.

Antingen låter man bomullen växa sig färdig. Då får man långa fibrer. Eller så skördar man den tidigare och får därmed möjlighet till fler skördar per år. Fler skördar ger en bomull med kortare fibrer. Fler skördar tvingar också odlarna att använda mer gödning för att marken ska orka bära fram fler generationer växtlighet.

Kortare fibrer ger tyg som noppar sig och trådar som inte håller ihop lika bra som tråd av långfibrig bomull. Kläderna blir billigare eftersom skördarna ju ökat. Men tyget blir betydligt skörare, kläderna går mycket fortare sönder strukturen/ytan blir snabbt grådaskig.

En del klädestillverkare väljer långfibrigt – ofta egyptisk bomull. De är alltid dyrare.

Förr var det självklart att odla så att det blev en god kvalitet på produkten. Nu när priset framställs som det viktigaste blir odlarna mer eller mindre tvingade in i oekologiska odlingsmetoder.

Och köparna då?

Ja vi har möjligheten att få köpa en ny uppsättning bomullskläder varje säsong eftersom förra säsongens blivit så fula och gått sönder.

Eller så kan vi välja att köpa betydligt dyrare plagg som sedan håller i många år – i stort sett lika snygga hela tiden.

Jeansen på vinden är urvuxna för mig. Barnen står i tur på att få använda dem. Det blå tyget är kraftigt och blankslitet så att det glänser.

Missbrukare ställs ut på tidningarnas ekonomisidor

Beroendeframkallande ”droger” är sådana  som ger sina användare särskilda kickar och som vissa människor (av sällan helt utklarade orsaker) inte kan få nog utan som ständigt strävar efter mer. Ofta missuppfattar man ordet drog och tror att det måste vara någon form av gift och att gift i denna mening skulle vara något kemiskt som – när det kommer i kontakt med biologiskt liv – inverkar i de kemiskt/medicinska processerna.

Så är det emellertid sällan. Oftast påverkar drogen istället centra i hjärnan som har med lustupplevelser att göra (antingen i enkla kopplingar som att man blir gladare, starkare, sexuellt mer stimulerad, eller i någon sorts tvärtomreaktion som ångestdämpning eller dövning). Sammantaget innebär droganvändningen att personen blir mer ”maskinell”. För omgivningen – som ju fortsatt förväntar sig mer ”levande” reaktioner (nyfikenhet, omtanke, medkänsla, sorg, etc) – kan förvånande nog detta robot-beteende upplevas som oberäkneligt. Men egentligen är det ju så att man förväntar sig mycket mer av en människa än att hon t ex bara ska vilja ha mer sprit.

Drogernas styrka ligger i att de ganska snart blir en del av den drabbade människans konstitution. Dvs utan drogen upplever hon sig själv som ofullständig. Därmed blir frågan om VARFÖR hon använder drogen underordnade det fysiska behov som drogen skapat.

Därtill kommer det ytterst besvärande faktum att för en – ofta stor – andel människor är den så kallade drogen ingen drog (hur stor andel beror av drogens faktiska verkningssätt). Socker är ett exempel som många människor klarar av att hantera men som för en del  riskerar att bli en genuin drog (särskilt för de känsliga växande barnen som ju behöver energi och därmed är predestinerade att föredra sött). Alkohol är en annan där siffrorna 10% ofta förekommit som hur stor andel av befolkningen det är eller riskerar att bli alkoholister.

En annan drog som samhället inte alls identifierat är pengar. Att pengar fungerar som drog förefaller ännu svårare att hantera än alkoholen. Vi tycker ju alla att det är trevligt att ”ha lite att röra sig med”. De som har mycket att röra sig med och som ändå ständigt vill ha mer beter sig som vilken alkoholist eller narkoman som helst – bara att deras metoder för att komma över sin drog inte förefaller lika samhällsoanpassade.

Bonusprogram, löner och pensionsavtal på många miljoner. Och sedan en arbetstid som ger endast en minimal fritid. Vore det så att de älskade sitt jobb mer än allt annat skulle de ju inte behöva så hög ersättning. Nej det är drogpåfyllningen, högre lön, mera bonus som är det som – för stunden – tillfredsställer dem.

Och psykvården och socialtjänsten är inte ens vidtalade.

Gnistrande

Solen och den vita snön – vilken ljusterapi. Egentligen borde man vara ute hela dagarna nu.
Säg det till chefen. Jag måste vara ute i snön. Jag behöver det.
(Fast kallt är det)

Pingviner är pingviner och djur är djur – ingen ska inbilla mig något annat

Låter rubriken konstig? Den är ordagrant citerad från dagens Dagens Nyheter. Ja i alla fall nästan ordagrant för Lotta Olsson skrev människor istället för pingviner. Vi har hört det förut. Det blev rubriker när någon påstod att män var djur. Rubrikerna borde ju snarare handla om vad kvinnorna i så fall var. Om männen var djur och kvinnorna alltså var något annat - vad var dom då? Växter? Bakterier? Svampar?

Varför skulle inte människan vara ett djur? Vilka levande varelser räknas i så fall till djurgruppen? Spindlar? Daggmaskar? Fiskmåsar? Orangutanger? Och om alla de nu uppräknade grupperna kan benämnas som djur – betyder det då att det är större likhet mellan en spindel och en orangutang än mellan en orangutang och en människa? Vad är det man vill försäkra sig om när man särskiljer människorna från de övriga ”djuren”? Särskilda rättigheter? Det är väl egentligen bara människor som kan behandla andra människor "sämre än djur"? Djur skulle aldrig drömma om att göra något sådant.

Baksidor (eller nedre framsidan typ)

Det klev fram en herre på tunnelbanan nu nyss i kväll i väntan på tåget öppnade han gylfen och drog fram sin snorre och ställde sig att pinka i papperskorgen.

Han såg rätt prydlig ut men utsöndrade en påtaglig alkoholdoft.

Stackars alla städare som har att ta hand om effekterna av dessa lösdrivande inkontinenta typer som tycks ha en förkärlek för hissar, trapphallar och andra offentliga platser. Fast det var första gången jag såg någon på perrongen nyttjande en papperskorg. Skulle kanske tipsat honom om att apoteket har hjälpmedel?

Svåra dagar

Kanske skulle allt kännas bättre om jag gick ut och köpte en ny handväska? Eller nya stövlar? Eller lät fettsuga låren? Eller köpte en stor påse lösgodis? Eller en rejäl fylla?
Vissa dagar är ...
...grå?

Skönhet runt omkring oss

Snöflingorna är så vackra. Formen så enkelt genial. Vilken tur att vi tycker så mycket i naturen är vackert - när det nu är naturen vi blivit till i...

Bloggbetraktelse

Nu har jag snart haft min ”prov”-blogga i de nio dagar som gäller. Erfarenheterna är följande

-         det är lite frustrerande att tala med världen och upptäcka att tjattret är totalt,

-         det kräver en del att sköta om sin sida och regelbundet förse den med nya tankar,

-         det är spännande att se vad bloggmedlemmarna skriver om ,

-         det är lite nedslående att upptäcka hur få det är som får några kommentarer på de ofta mycket personliga inläggen,

-         trots allt är många som faktiskt tittar på varandras sidor

-         bloggandet återupprättar byn – samtalet – och möjliggör kontakter och tankeutbyte på helt nya sätt. Men det kräver en del inkörning.

När jag var liten fanns en småbarnskvart på radion, lite som Bollibompa med varierande innehåll. En påannonsjingel var då att någon sa sig öppna skåpet med sagor och berättelser i – och ut i etern, dvs ut ur radioapparaten, välde då en mängd inspelade fraser ur diverse sagor och berättelser. Huller om buller och förstås i munnen på varandra. Som barn tyckte jag det var obehagligt. Och jag lyssnade på den efterkommande berättelsen ”Trots allt” och absolut inte ”på grund av” denna jingel.

Nu har jag hamnat i bloggvärlden och upptäcker lite av samma sak. Rösterna som väller fram när jag öppnar sidan är överväldigande. Sorteringen och sökord är ett försök att hantera det men grupperna man kan välja mellan känns inte självklara. Filosofi och religion t ex – det är äpplen och havsvågor för mig (dvs helt olika men självklart viktiga teman), temat allmänt – som jag hittills valt – det är ju rätt allmänt – typ.

Vi får väl se vad det blir av den här sidan i fortsättningen.

PS Har ni märkt vad det snöar! DS

Fågelinfluensan…

måste vara till stor glädje nu för de som har som sin försörjning att sätta texten på kvällstidningarnas löpsedlar. Tänk vilka enorma möjligheter den ger till att frossa i skräck-kittlingar. ”Så märker DU att DIN katt blivit smittad” eller ”Törs DU äta VANLIG omelett”.

All befogad oro som människor har (klarar jag hyran, gjorde jag rätt bedömning på jobbet, har sonen svårt med klasskompisarna, borde jag ha hälsat på hos gammelfaster i söndags…) kan kanaliseras i en gemensam yttre fiende som vi alla kan vara rädda för. Och så kan vi kräva lite åtgärder eller köpa tamiflu och någonstans undermedvetet tro att vi därmed hjälpt Oskar att få bättre relationer till sina kompisar.


Löpsedlarna
STJÄL
DIN
energi.

Löpsedlarna
LURAR DEJ
att ägna dej åt ovidkommande
DETALJER.


 

Löpsedlarna gör
DEJ
 till
FÅNGE
 i
MENINGSLÖSA
 tankar.

Och ändå är det – tror jag och vill jag tro – seriösa människor som ger sig in i journalistiken. Människor med ambitioner att upplysa och förmedla, att debattera och belysa.

Vad hände med dem på vägen?

Nu är lyckligtvis inte löpsedlarna tidningarnas enda innehåll. Men personligen känner jag mig kränkt, förorättad och småförbannad varje gång jag går förbi deras skrikiga budskap. Kränkt för att de skriker där jag går förbi, förorättad för att tilltalet är på så låg nivå och småförbannad på alla som tydligen köper dessa tidningar på dessa premisser och därmed skapar ytterligare underlag för fortsatta dumheter.

Att kvällstidningarna fortsätter att skrika ut sitt imbecilla budskap måste, med hänvisning till Marknadens Logik, bero på att det är framgångsrikt. Går Du på löpsedlarnas budskap? Får de dig att köpa tidningen. Har Du nu blivit orolig över frukostomeletten? Du är grundlurad och bortkollrad! Och Du tror att Du väljer. Var inte så f-rb-nn-t dum!

Köp en apelsin istället (en kravodlad!) och lägg märke till att våren är på väg och morgnarna ständigt är ljusare.
Köp en apelsin istället (en kravodlad!) och lägg märke till att våren är på väg och morgnarna ständigt är ljusare.

Nu

Frost, tjäle, nysnö, skare, is, stöp, tö, blidväder, dagsmeja och talgoxen sjunger sedan länge.


RSS 2.0