Biltullar - ja tack

Stockholms innerstad är gjord för att promenera i. Ja det är ju faktiskt så det var tänkt från början. Hästskjutsarna var till främst för att transportera in varor från landet till torgen. Eller så kom varorna med båtar.
Sen var det ju några år under det glada 50-talet då bilismen sågs som frihetens symbol - frihetens och potensens får man kanske tillägga. Och något nödvändigt om man skulle kunna ta sig ut på landet någon gång. Då kom det till några rejäla biltrafikleder genom stan. Den planerade motorvägen tvärs över Sergelstorg kom dock av sig.
Nu VET vi att miljoner bilar, med miljoner motorer, använder osannolika volymer fossila bränslen. Ja alla bilarna tillsammas alltså - just den lilla privata bilen är förstås bara en droppe i havet men nu är det ju så att havet består av droppar - hur osannolikt det kan förefalla vid första påseendet.
Och vi kan notera att vädret blir konstigare och forskare som mäter glaciärerna mäter att de smälter.
Så om det då är någonstans i världen där vi skulle kunna börja detta paradigmskifte som krävs om inte jordklotet ska gå fullständigt åt h-l-v-te - så var är det då rimligare än i Sveriges huvudstad där det är tätt mellan husen men inga stora avstånd och där det finns ett fungerande tunnelbanesystem att bygga vidare på. En stad där de sociala skillnaderna ännu inte är (blivit?) så stora att det faktiskt ryms i det demokratiska projektet att vi alla tar vår del av ansvaret - och avstår från att köra bil där det faktiskt finns utmärkta alternativ.
Så pengarna måste naturligtvis gå till världens mest moderna kollektivtrafiksystem - och inte till ännu en motorväg för 40-talist-dinosaurier.
Om det sedan är några rikemanspojkar som väljer att betala för att få åka omkring i sin egen bil innanför tullarna så kan jag bjuda på det - tillsvidare.
Och de fattiga småbarnsmammor som Handelskammaren m fl värnar om - de kommer att uppskatta att det blir fler bussar i trafik så de får plats med sin barnvagn i den första buss som kommer och inte behöver stå och vänta. Prommis!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0