Skoldags

Tornseglarna har flyttat. Surströmmingsburkarna står svällande på affärens hyllor för tillfälligheter. I frysdisken ligger bjärt färgade kartonger i format som påminner om forna tiders LP-konvolut (de som inte förstår ordet föreslås fråga någon typ pensionär) - om det inte vore för tjockleken - de är tjockare än Beatles SergentPepper.

På morgonen är luften klar och hög och fast solen skiner så finns ett stråk av kyla. Som kristallglaset, när man håller det mot ljuset, har ett uns av blått i sig, bly. Jo - luften är klar som kristall.

Igår fanns plötsligt en liten groda i trädgården. Avlångt smal och inte så där pösigt rund som de paddor som brukar besöka. Den blev hjälpt över vägen till där det kunde finnas lite blötare marker. Hoppas den uppskattade det.

Egentligen borde den istället ha blivit välkomnad och inbjuden på kaffe och bullar som en hedersgäst som bara är alltför sällan mött numera. Utdikningar, miljögifter och biltrafik har gjort groddjurens tillvaro alltmer komplicerad. Och antalet grodor minskar. Det betyder mindre mat till dem som äter grodor (och det handlar inte om fransmän nu alltså). Utdikningen betyder färre vattenpölar till mygglarver också som i sin tur också betyder mindre mat. Färre betesdjur i hagarna betyder färre flugor.

Färre betesdjur därför att industrialiseringen och jakten på den billiga matkorgen tvingat fram centraliserade mejerienheter och slakterienheter som bönderna i sin tur måste möta med stordrift koncentrerat till allt färre enheter eftersom kortsiktigt tänkande människor annars köper billigt kött från andra sidan jordklotet. Och eftersom de protester som finns mot denna kötthandel bara ser vegetarianism som det politiskt korrekta.

Vad kan du göra åt detta?

Bor du på landet så stöd de bönder som vågar sig på att odla ekologiskt. Det är inte töntigt. Bor du i en bruksort så gör upp med det förflutna och stöd det lokalt producerade istället för att handla billigt fläsk från Danmark. Bor du i en storstad så har du alla möjligheter att handla KRAV-märkt redan nu, utan att behöva bekymra dig om vad grannarna du möter i butiken ska säga om du har vagnen full med ekoprodukter.

Det är kanske knapsu på landet - men det måste vi i så fall ändra på

- om vi vill att tornseglarna ska komma tillbaka nästa år också.

Och är du lärare så ta med barnen ut i markerna

Lär dem för livet

 

Kommentarer
Postat av: Thord Wiman

Tjänare Lillhulda !!
Underbara rader i din blogg (nyupptäckt) den 20 augusti !! Seriöst, informativt, humoristiskt, njutbart - lagom oroande, grundklangen definitivt optimistisk. Det finns hopp för människan och naturen. Det finns hopp någonstans i tidens flöde att vi ska mogna och förstå att rätt förvalta vår vackra blåa men ack så sköra planet.
Läste precis den amerikanske poeten Gary Snyder som en gång skrev tänkvärt/underbart om den pågående/accelererande miljöförstöringen kontra våra ännu ofödda barn: "att göra saker och ting riktigt betyder att leva och verka som om våra barnbarn redan nu, vid vår sida, levde i detta land".
Apropå mina vänner tornseglarna som jublat så glatt sedan i maj verkar de ha försvunnit. Senaste veckan oroliga, rastlösa; reslystet ven deras skrin kring husknutar och takåsar. Kan det vara de öppnade surströmmingsburkarnas fel?
Det hela är lite dystert men bara lite. Årstidshjulet rullar vidare mot nya jublande höjdpunkter som november t.ex. - vilans månad, eftertankens...
Läste precis en rar dikt om tornseglare, varsegod!
"... Friskt som syre i blodet (ack ja) - svalornas skri efter regnet!
De ristar kvällshimlen, ger den meningen, ristar skönhet i kvällsskyars brand -
skär sina spår i min trötta pupill
trasar min trumhinna
- ännu, långt efteråt, värker mina sinnen av djupaste lycka."
Lars Englund
tornseglare, 1975
HejDå, Thord

2007-08-20 @ 20:03:34
Postat av: Lillhulda

Tack!
För för optimismen
och för dikten!

2007-08-20 @ 21:07:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0