Brist på naturvetare

Brist på naturvetenskaplig grundkurs hos humanvetarna och brist på vetenskapsteoretisk skolning hos naturvetarna. Delförklaringar till varför tidningarnas journalister flaxar som yra höns mellan olika skräckscenarier kring kosten och hälsan. En av de sk kvällstidningarna har ju också gjort detta till något av ett kännetecken.

Vanlig kvällstidningsläsning kan vara en dödlig sjukdom!

Däremot är det mer tveksamt att påstå att läsekretsen skulle vara delaktig. Vi förväntar oss inte att läsarna ska vara de kritiska granskarna av den kritiska journalistiken. Det borde journalisterna klara själva. Eller?

Oregelbunden kvällstidningsläsning kan göra dig tjock!

Men om inte journalisterna fått tillräckligt mycket vetenskapsteori i sin yrkesutbildning hamnar de förstås lätt i händerna på "experterna". Och experterna är präglade på de "sanningar" som gällde när just de fick sin grundutbildning. Och de flesta "moderna" experter har fått sin grundutbildning när det moderna stod i högblom och tron på tekniken och kemin blomstrade.

Här är pillren som kan göra dig smartare

Fredrik Lindströms serie om svenskhet snuddar (eller kanske grötar in sig ordentligt) i detta fenomen. Hur vi som nation tycks vara beredda till vilken modernitet som helst. Som konspirationsteoretiker måste man ju fråga sig - vem är det som drar? Vem är det som styr? Hur kan hela nationen plötsligt veta att vissa saker får man tycka och andra inte. Hur ser processen ut?

En av tio svenskar lider av åsiktsförträngning

(De övriga lider inte. De lär sig.)

Det finns något oerhört värdefullt i detta fenomen att svenskar deltar i det offentliga samtalet och tar det på allvar. Det borde ställa mycket större krav på tidningarna att bredda sin journalistiska kapacitet till att också infatta kritiskt tänkande naturvetarjournalister.

För lite tidningsläsande kan göra dig dum

Och i takt med att samhällsproblemen blir alltmer tydligt natur- och miljörelaterade borde det bli lika skamligt för en humanist att inte kunna något om citronsyracykel, evolution och genetik eller se skillnad på en mask och en larv - som för en naturvetare att inte känna till Shakespeare eller förstå skillnaden mellan norm och sanning, argument och fakta.


Fler kritiskt tänkande naturvetare till journalistkåren! Och mer vetenskapsteori till allihop!

 

Kommentarer
Postat av: Frida demervall

Jag kan inte annat än instämma, är själv en naturvetare som förundrats och förfärats över den bristande kunskapen om forskning och naturvetenskap som näst intill verkar allmängilltig hos den svenska jorunalistkåren, men även vise versa hos naturvetare. Jag har själv i dagarna startat upp en egen blogg där jag planerar att försöka fylla i lite luckor där jag tycker att det behövs. Så kom gärna och titta in!

2007-03-28 @ 10:12:13
URL: http://ridingwithladygodiva.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0