Fredag

Det har visserligen gått en vecka sedan sist - men ändock - efter torsdag kommer fredag.


Fredagar är städdagar. Eller i alla fall så var det så när Lillhulda var liten och kom hem från skolan. Då doftade hela huset av såpa och nyskakade trasmattor och allt andades förberedelse för helgen.


Fredagsstädning finns fortfarande som begrepp i den svenska kulturen (114 träffar på google). Men wikipedia har inte upptäckt det än.


Mycket i det vi kallar kultur handlar om att skapa betydelser. Genom fredagsstädningen så avslutas vardagsveckan. Och sedan följer fredagsmiddagen (fläskkotlett med gräddsås och gröna ärter t ex) eller fredagsmyset (popkorn och chips).


Den sk marknaden har ett ambivalent förhållningssätt till traditioner och kultur. Den åker snålskjuts på alla helger och försöker få in en kommersiell fot i det mesta (köp något - nu när det är helg). Samtidigt så är den beredd att sälja vad som helst när som helst och tycks särskilt förtjust i att väcka rebellen inom oss. Visst är semlor något man äter i anslutning till fastlagen (och påsken) - men gör lite uppror nu - köp en semla av mig redan idag! Just nu erbjuds alla rebeller att köpa lussekatter på seveneleven. Den uppmärksamme upptäcker att det rebelliska alltid ska uttryckas genom att man ska köpa något.


Rebellens avsikt är inte att förändra något. En rebell i medvind riskerar sin identitet. Alltså blir det semlor allt tidigare. Ändå - för hur ska man annars göra uppror.


Nå - nu är det fredag och fredagsstädning för dem som hinner och orkar.

Sextimmars arbetsdag - var blev du av!?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0