Ord, ord, ord

Lillhulda störs som många andra av hanteringen av begreppen Respekt och Kränkning.


Alltför ofta hanteras dom som när små barn tar på sig mammas och pappas kläder. Kanske ligger det i begreppens natur att när människor kräver respekt eller anser sig kränkta så är det lättare att påstå detta om man har mycket liten erfarenhet av världen.


Respekt - ordet tål att smakas på. Det är en blandning av tilltro och uppskattning OCH tillplattning och "håll dig på mattan - gentemot mig". Kanske är det så att man aldrig kan kräva respekt - men att man kan få det?

Kränkning är ett annat begrepp - som efter Zarembas fascinerande artikelserie i den stora morgontidningen - lyfts fram i ljuset och som en sprattlande insekt kan undersökas. Lillhulda har inte riktigt den entomologiska kunskap (och nu menar hon inte etymologisk) som fullt ut verkar behövas men det tycks henne som att användning av kränkthetsbegreppet kommit att motsvara de ordlekar (som trots benämningen ofta var på blodigt allvar) hon drabbades av / deltog i som barn.


- Så är det inte.

- Joho

- Nehej tio gånger mer än du kan säga.


I det sammanhanget vill hon därför gärna lyfta fram ett av sina egna favoritord Övermaga. Övermaga - det är de där som ännu inte fått så mycket erfarenhet att de skaffat sig ett gott omdöme. Tonåringar typ. Många människor tycks gå genom hela livet som övermaga. Kanske gäller det oss alla - mer eller mindre. Vishet föds man inte med, även om redan mycket små barn kan vara våldsamt kloka.


En belysande uppvisning i övermaga beteende hördes i P1 häromdagen när miljöpartiets Peter Eriksson diskuterade med moderaternas Sofia Arkelsten. Peter talade som så ofta utifrån sin övertygelse om ett globalt ansvar kring miljöfrågorna och kritiserade alliansens brist på åtgärder. Sofia talade om hur fel han hade och hånskrattade i sändningen över hans inlägg.


Lillhulda tror att hon sa att det var "löjligt".


Eftersom vi lever i cyberspace så kollade Lillhulda upp SAs blogg. Där finns ett fint citat från Thatcher om att "låta dem växa och bli långa som har det i sig" och en insiktsfull formulering om hur svårt det är att göra något åt miljöproblemen och klimatet om man inte gillar att planera eller att hålla sig med långsiktiga planer. (Fast Sofia kallar det för att vara "emot planhushållning".) Lillhulda känner inte till några företag som uttalat sig mot planering och långsiktighet. Men för en moderat tycks det vara helt i sin ordning att låta skötseln av våra gemensamma resurser ske helt avsiktslöst och utan framförhållning.


Låt dom roffa åt sig som har det i sig typ. Bara det får marknaden att snurra så.


Gott omdöme får man genom erfarenhet, erfarenhet får man genom dåligt omdöme. Den devisen gäller bara om man inte alltför djupt bäddats in i uppfattningen om sin egen förträfflighet. Då blir det man ser och hör inte till erfarenheter utan endast till ett besvärande mummel från miljömuppar, fattigfolk, tredje världen, kommunister och annat löst folk - för att inte tala om jordklotet som harklar och står i - som allihop vill hindra utvecklingen. Att låta dem ta för sig som har det i sig.


Kommentarer
Postat av: Sofia

Hej, hej. jag känner inte dig men hoppas du låter mig kommentera. Övermaga är ett bra ord. Men du använder det om mig och det gör mig naturligtvis besviken. Jag talar naturligtvis utifrån min övertygelse av miljöproblemen är globala och att internationellt samarbete behövs. Miljöpartiet har svårare att förklara hur de vill visa sin globala solidaritet när de inte vill delta i de forum som finns, som EU. Och det är svårt att inte skratta när Peter E säger att inget händer - eftersom det är fel. Alliansen gör mer än vad förra regeringarna gjort. Kul att du sett min blogg, men det är trist hur du väljer att tolka det jag skriver. Bra att du håller emd om att det är svårt att skapa politik nu som håller i 12 år. Och jag tror att alla gillar långsiktighet och god planering, men politiken kan itne vara statisk när världen förändras. Moderaternas miljöpolitik bygger på förvaltarskapstanken, att vi ska förvalta våra naturresurser och att vi har ett stort ansvar mot kommande generationer. Det var synd att vi inte hann komma in på det i debatten. Men det är övermaga att du tolkar vår politik så totalt bakvänt. Lycka till med din blogg i allafall, det är bra med debatt.

2008-02-25 @ 10:30:25
URL: http://arkelsten.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0