Utopibetraktelse

Kanske är det så att vi alla vill hitta den ultimata lösningen.

Många av de svenska tidningarnas ledarsidor och ekonomisidor och motorsportsidor ger t ex uttryck för tron på den totala friheten.

Dvs om bara allt är alldeles fritt på en marknad så kommer samhället att på sikt uppnå en jämnvikt där alla får vad de behöver. Och det fiffiga är då att om många vill ha något som det är lite brist på (typ mat och kläder och bostäder och sånt) så kommer den bristen att upphöra genom det magiska trollspöet TILLVÄXT.

Alltså behöver du inte vara avundsjuk på de rika i sina rikemansgetton för du kommer att bli lika rik du med om du bara har lite tålamod.

Men det gäller att det är fritt. För så fort det kommer in politik och annat så blir marknaden sur och då kan det bli lite hur som helst.

Ett ABER i detta resonemang är nu att det verkar som att själva jordklotet är begränsat. Dvs tillväxten tycks skapa sidoeffekter som gör att det blir trångt. Mest trångt är det som ni nog hört i atmosfären där en massa koldioxid har trängt sig in. Alldeles överraskande.

Bara för att man hittat närmast oändliga lager kol och olja som man kan elda upp eller köra bil med så ska man väl inte straffas med att klimatet blivit så kärringaktigt känsligt och börjat bli överhettat som den värsta klimakteriehäxa. Marknaden har också försökt att säga ifrån (en annan länk till samma) men jordklotet verkar inte riktigt kommunicerbart.

Detta är ett streck i räkningen för alla liberaler (nyliberaler ska de väl heta egentligen) och de har också en lösning beredd...

MER KÄRNKRAFT

För då är det bara att fortsätta som förut. Mer bilism, Förbifart Stockholsm, flyg kors och tvärs över jordklotet och mer och mer prylar till marknaden och mer och mer att köpa och slänga och då kommer till slut alla människor på jorden att bli jämlika och rika och fria och lyckliga och Gudsriket har kommit hit ner och Guden Mammon har änligen segrat.

Bara vi får mer kärnkraft och slipper oroa oss för att inte längre få göra som vi vill (dvs som vi betalar för).

Den nyliberala utopin vilar på lerfötter. Som så många utopier visar sig göra. Det farliga, livsfarliga, med utopier är att det kan ta lång tid innan de och deras predikanter avslöjas. Den nyliberala utopin (även kallad kapitalismen) utgår från en oändlig värld utan begränsningar. Den är livsfarlig. Bokstavligen livsfarlig för hela människosläktet.

Agera!

Ge oss snön tillbaka

Kommentarer
Postat av: Danne Nordling

Så vackert... Du verkar strunta i klimatet. Ditt syfte är att använda klimatpolitiken som en murbräcka mot det liberala samhället. Det är miljöaktivister av din typ som gör att miljörörelsen aldrig blir trovärdig.
/DNg

2008-01-23 @ 02:20:28
URL: http://danne-nordling.blogspot.com
Postat av: Lillhulda själv

Hur då menar du?

2008-01-23 @ 07:56:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0