Dymmeloxe

...blev den kallad som var sist ur sängen idag - dymmelonsdagen.

Av detta kan vi ana att förritidens människor inte var bundna av väckarklockor, lektionstider eller kontorstid. Utan faktiskt vaknade på egen hand för att utföra sysslor som inte ringde in sig eller flexades.

Men för den som är rädd för förändring - den som inte vill "stoppa utvecklingen" alltså - så är det ett axiom att allt blivit bättre och att vi i allt mindre utsträckning styr över vår egen tid är något som ska förtigas.

Vad är vi väl annat än en slags tids-statare som varje morgon måste få allt att fungera: barnen klädda, hunden rastad, bilen startad, i tid till bussen, i tid till dagis, i tid jobbet, handla på lunchen, hämta barnen, laga maten, hinna till träningen, skjutsa barnen till fotbollen/dansen/handbollen/hästen, ut med hunden, hinna få igång tvätten/disken, hinna sitta ner ett tag och somna framför teven.

Dymmelonsdagen inleder påskveckans lugna tid. Tid till att stillna. Dymmeln - träklabben - ersatte metallkläppen i kyrkklockan. Kyrkklockan som fanns för att kungöra viktiga händelser i byns liv. Sammankomsterna varje söndag men allra mest de stora livshändelserna. Barndop (nytt liv), bröllop (livslångt beslut) och begravning (avsked av liv). Klockan som samlade byn. Inte som kontrollerade byn utan som samlade den.

Dymmelonsdag

Kommentarer
Postat av: Jonna

Godmorgon!

2008-03-19 @ 08:32:02
URL: http://JONNAat.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0