Skärtorsdag

Så borde det ju inte få heta. Vilken kontamination. Tors dag och så en av de starka symboldagarna i den kristna påskens passionshistoria.

Skär som i ren. Skärselden. Reningselden. Inget vatten här inte utan eld. Så är det ju också om man ska se till att få det så bakterie/virusfritt som möjligt. T ex att man bränner spetsen på knappnålen innan man börjar med att försöka peta ut stickan ur fingret.

Antagligen en insikt som funnits länge - att eld har en renande verkan.

Förr i tiden visste man en hel del. Sedan kom den bokliga vetenskapen och ingenjörskonsten och då hände det ibland (lite väl ofta kanske) att all gammal kunskap skåpades ut och fick kämpa bra länge för att få komma in igen.

(Kolla ingenjörstänket  på livsmedelsverket t ex.)

Men i Stilla veckan ska man inte agitera - skärtorsdagskvällen var tiden för den sista nattvarden.
Idag förbereder vi oss inför morgonens långfredag.Fast Lillhulda kan inte hålla sig - lycklig som hon blev över dagens nyhet om svenska språket.
Svenska i EU och en sammanfattning på svenska av alla avhandlingar. Det sistnämnda borde t ex ha varit en självklarhet som universitet och högskolor skulle kommit på själva för länge sedan. Men också de lärosätena befolkas alltför ofta av vetenskapare utan kunskapstradition.

Smaka bara på några av dagens/påskens ord: Torsdag, skär, nattvard (kvällsvard) dymmel, skåpa ut...

Mmmmm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0