Är du orolig över klimathotet?

frågan ställs i dagen (fredag 9 maj 2008) Svenska Dagbladets webbdel. När Lillhulda röstar så får hon veta att 47% av de som dittllls röstat är oroliga och 47% är inte oroliga. 90 personer av de som röstat på webben anger att de inte vet. I Naturvårdsverkets undersökning (som är skälet till att webbfrågan formulerats verkar det som) så är var tredje svensk inte särskilt oroad (vill du dra egna slutsatser av undersökningen så läs den själv).
SvDs läsare tycks genuint tryggare - så har de också möjligen större möjligheter att åka iväg från eländet. Åtminstone tror de kanske det.

Visst - börjar man bli orolig så krävs det ju konsekvenser och då rubbas allt möjligt. Maktbalanser och status. Meningen med livet och behovet av relationer. Bäst att inte bli orolig. Kanske är det det som de 90 anar när de säger att de inte vet om de är oroliga eller inte.

Ett av Lillhuldas favoritexempel vad gäller hur mänsklighetens förträngningsmekanismer fungerar härör från en undersökning i Västtyskland under kalla krigets dagar. Där fanns ett antal platser som bedömdes måste bombas av Nato av strategiska skäl - om det blev strid med Sovjet. Alltså platser inom "Natoland" som Nato skulle komma att bomba. Undersökningen ställde frågor om hur man tyckte om Nato - och ingenstans blev siffrorna för Natogillandet högre än just i de områden som faktiskt riskerade att utplånas av Nato.

Naturligt. Visst. För om man inte gillade Nato och samtidigt visste vad som planerades kunde man knappast stå ut med att bo kvar.

Att SvDs läsare är mindre rädda än de flesta för klimathotet kan förmodligen avläsas i ett större antal stadsjeepar, mer bilanvändning, fler utlandsresor och förmodligen ett allmänt mycket större koldioxidutsläpp än genomsnittligt.

Bäst att inte vara orolig - då skulle allt bli så krångligt.

Kommentarer
Postat av: bengan

De kanske har tagit reda på lite fakta, till skillnad från de oroliga. Ökar verkligen temperaturen? Är det inte så att antarktis aldrig haft så mycket is som den har nu i vinter, sedan satellit- mätningarna startade 1979? arktis, hade den inte sin största utbredning sedan 18 år nu i vinter? Koldioxiden, som det i atmosfären endast finns 0,038 % av( kväve 78%, syre 21%, argon 1%), har den någon betydelse?

2008-05-11 @ 21:50:41
Postat av: Sven Cahling

Hej Lillhulda,

Hur mailar man dig?

Hälsningar
Sven

2008-05-28 @ 21:46:48
URL: http://jordnara.typepad.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0