Löften om kyla

Naturen har samlat ihop till en vit jul och ett vitt nyår till nästan hela landet.
Vi som bor och lever så här - med årstider som sträcker sig över vattnets fryspunkt/smältpunkt - har en unik position att - utan omedelbar fara för eget liv - uppmärksamma konsekvenserna av en smygande klimatförändring.

Vi kan mana och uppmana i lite lugnare ordalag än de som lätt hysteriskt ser hur havsvattnet för vart år kryper närmare upp mot husens trösklar. De som faktiskt inte har någon annanstans att fly undan än till de trädtoppar som förhoppningsvis kommer att sticka upp ovanför stormvågorna om det börjar blåsa. Det är ju mestadels små relativt betydelselösa (i det stora hela - ja i finansvärlden alltså) nationer med människor som vanligtvis inte gör så mycket väsen av sig (inga miljardärer, popsångare eller nobelpristagare - typ).

Vi som ännu kan ta på oss skidorna utanför knuten.

Just vi - kan hålla ångesten stången och våga se hur det faktiskt står till och vad som krävs - om vi vill ha kvar vår planet.

Ändra.

Ändra inställning. Ändra attityd.

Sparsamhet - med jordens resurser.
Förnöjsamhet - med det du redan har - du som lever i relativ rikedom jämfört med övriga världen.
Hänsynsfullhet - med vad du belastar ekosystemet (inte bilen under milen, ersätt flyg med tåg, nyttja det digitala nätet istället för konferensflyget).

Kräv lyxen av:
Kvalitet på dina kläder - så att de håller länge. Och inte är giftiga.
Kvalitet på din mat - så att den är god, utan tillsatser och baseras på en god växt- och djuromsorg i ett ekologiskt anpassat jordbruk.
Kvalitet på din närnatur - att den finns kvar och får vara just natur.
Kvalitet på din tid - så att du inte slösar bort den på snabbköpstid i helgerna.
Kortare lönearbetstid - så att du istället hinner med omsorg om ditt liv, dina närmaste och din omgivning.
Mer bildning i skolan (inte för marknadens skull utan som en förutsättning för att vi ska få generationer av människor som förmår att tänka själva - inte bara marknadsanpassat - och tänka hjälpsamt) för att stå rustade inför ett allt större personligt deltagande och ansvarstagande.
Mer meningsfullhet i livet.


SMHI lovar ännu några kalla dagar. Passa på och njut.
Kommentarer
Postat av: Niklas

Kräv lyxen av:

(...)Kvalitet på din närnatur - att den finns kvar och får vara just natur.Om man nu ska försvara klimatet undrar vad jag på vilket sätt detta hjälper till.

Om det gäller staden så är det mest klimatriktiga att vi bygger en tät stad så att så få som möjligt ska behöva skaffa och köra bil.Detta innebär att innerstaden behöver växa och detta innebär självklart att en del natur behöver exploateras. (liksom andra ytor i innerstadens närhet).Dessa ytor ersätts då av stad, som i sin tur består av kvartersmark, gator, torg och parker. Faktum är att boende i innerstaden upplever en större tillgång till grönt en boende i förorten (trots att den faktiska kvantitativa tillgången i förorten är större). De planerade stadsparkerna är oftast lätta att hitta till och man når dem snabbt. De är gjorda för att användas.Det hela innebär att grönytorna inte alla gånger får vara kvar, men att de ersätts av något som är kvalitativt bättre (och långt mer yteffektivt)2009-12-31 @ 08:29:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0