Skogen - vår allemansrätt och historia

Bildning kan vara så mycket.
När barnet följer den vuxne genom markerna förmedlas ett upplevelse. Bara genom att se hur den vuxne rör sig lär sig barnet om skogen.
Lillhulda - som hör skogen till - vet att skogens komplexitet förmedlas bäst genom ett aktivt lyssnande, kännande seende jag som är nyfiket. Ta ut en skolklass och håll föreläsning - då ska det vara en BRA historia. Eller låt samma ungar leka kurragömma- Och skogskunskapen flyter in som honung.
Dofterna, ljuden, känslan när man faller ner i mossan. Känslan när man tar sig upp för den branta bergväggen. Smaken i de röda bären. Doften av tallbarkens kåda.
Du - barnet - måste själv öppna sinnet och vilja ta emot. Finns DÅ en förmedlande vuxen som kan svara, förtydliga, föregå med exempel och har matsäck och plåster till hands - då kan bildningen bli hur stor som helst. Men behovet av vuxna är egentligen inte särskilt stort. Eller de vuxna kan finnas där som fågelboken, insektsboken eller en liten flora.
Så många har hittat sin tillflykt i skogen när barnet i dem varit illa ute. Så mycket tröst finns i de stora furorna. I suset från löven. I skymten av älgkalven. I aningen om räven. Om doften som flämtar förbi och kvittret från hasseln.

Tyvärr är inte SKOGSBYRÅKRATIN sådan. I en slags statskupp har det onda trollet smugit sig in och lagt beslag på tolkningen av hur man sköter skog. Det ska vara kalavverkningar. Och det ska vara hyggeharvningar.
Dvs det som många ickeskogsägare säkert tror är skogsägarnas egna påhitt är i själva verket PÅTVINGAT uppifrån.
Ett tvång som har sina rötter i den "ingenjörsutbildning" som varit rådande på skogshögskolorna under det senaste halvseklet. Ett tänk som bestått i lika delar biologisk mekano och nationalekonomi. Omrört med hjälp av statligt styrda positivistiska idéer om rationalitet och avkastning.

En "yrkesutbildande" högskola utbildar gärna "ingenjörer" dvs sådana som löser problem. En universitet - iallafall i dess ursprunglig version - söker efter större insikter. En ingenjör har inte tid att lyssna till skogens brus för då skriker nationalekonomen som är ingenjörens kontrollant. INEFFEKTIVITET.

Skogsbruket tycks ha lämnats fullständigt åt ingenjörerna.
Och alla skogsägare SKA in i fållan.
Skogsägare m el m tvingas hyggerharva.  Det betyder att skogsmarkens översta skikt vänds upp och ner. Det betyder att marken blir svårframkomlig och skogen inte längre attraktiv att gå i.
Det betyder också att ALLA FORNMINNESSPÅR som kopplar till tidigare odlingar eller bosättningar och som inte varit uppenbart synliga för killen i skogsmaskinen två meter upp -  FÖRSTÖRS!!!

Varför protseterar inte RAÄ????
Varför protesterar inte fler markägare???? (Hyggesharvning är enbart en utgift för dem - påhittad för att "skynda på" uppkomsten av nya trädplantor).
Varför protesterar inte folket??? Vi som har allemansrätten på vår sida - vi som älskar skogen. Eller som älskade den bild av skogen som John Bauer, Harry Martinsson, JL Rundeberg och alla de andra förmedlade.

Vi som blivit så vilsna...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0