Vad folk vill ha...

Nutidens journalister tycks fortfarande lida av den "avprogrammering" som kapitalmakten hårdlanserade efter 70-talets radikala period. Och rapporterar därför snällt de budskap som t ex beställda opinionsundersökningarna är avsedda att få fram.

På 80-talet lyckades kapitalmakten, med stora ekonomiska insatser till väl valda reklambyråer och till nystartade Timbro, brännmärka ord som vänster, näbbstövlar, behå-löst och journalisthögskola. Och unga med ambitioner lärde sig snabbt vad som krävdes för att man skulle betraktas som smidig.

Ytterligare bidrag till detta är förstås den ständigt pågående "rationaliseringen" i marknadens och tillväxtens namn. Dvs att allt ska gå fortare att göra för varje dag som passerar. Vem hinner tänka och göra kritisk journalistik då?

En av Lillhuldas vänner frågade som lågstadieelev sin fröken:
- Hur fort gick folk på 1700-talet?
På lärarens förvånade min förklarade barnet sin undran med att:
- I gamla stumfilmer går ju alla lite fortare än nu - alltså borde de ha gått ännu fortare för ännu längre sedan. Eller?

Skrattet som följde konserverade för evigt frågans ögonblick hos detta barn. Men barn som tänker - tänker ofta så genomklokt att resultatet blir helt fantastiskt. Om än inte alltid hanterbart. Motsvarande barn borde nu istället fråga:
- Om allt ska gå fortare idag än igår - hur fort ska det då gå om hundra år? Och när man närmar sig ljusets hastighet - kommer rummet att krökas då?

Det finns en kärnkraftslobby i landet. Den beställer undersökningar från undersökningsinstitut och ställer frågorna så att det blir möjligt för kärnkraftsfixerade ledare på t ex DN att påstå att stödet för kärnkraften aldrig varit så stort som nu. Och folket ska därigenom indoktrineras till att tro att "alla tycker" - så då bör du också göra det.

Kärnkraften och tillväxten är två slags mantra som båda lovar ett evigt liv. Är det därmed särskilt ångestdrivna personer som köper dessa styrda undersökningar? Eller är det människor som vill bevisa sin rätt att vara egoister? För så är det ju - om världen är begränsad måste vi bry oss om de runt omkring oss också och på nått sätt måste de begränsade resurserna hushållas. Alltså bör världen vara obegränsad för då behöver inte jag bry mig...

Ekonomi betyder egentligen Hushållning.

Och svenska folket vill ha förnybar energi och ingen uranbrytning.

Kommentarer
Postat av: Simonkolina

Du har så rätt. Du borde börja skriva mer inlägg om sådant som inte alls är bra för vårt samhälle för en överskådlig framtid. Kolla gärna min blogg också!

2009-09-26 @ 10:55:26
URL: http://simonkolina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0