Våra barns och barnbarns rätt att få göra snöänglar

Signaturen Flummos kommentar till Lillhuldas förra inlägg gav uttryck för en frustrerad frustration. Fakta och vetenskap menade han (?) saknades. Lillhulda tolkar det som att han önskat få mer kött på benen för att förstå tidningarnas och politikernas debatt kring klimatfrågorna. Det som skrivits hittills ger inte tillräckligt kunskapsunderlag för alla läsare. Det räcker inte heller för alla att se ut genom fönstret eller kolla termometern. Det finns förmodligen många som dammar skidorna utan att fundera över varför. I Lillhuldas bekantskapskrets ägs en isjakt. En vacker sak i trä. Den fungerar som ett trevligt samtalsämne till kräftskivan eftersom den förvaras i trädgården upphängd längs med en vägg. Snygg sak!


Nej utan tunga fakta blir man osäker. Men är man lagd åt det hållet så blir man ju osäker av fakta också.


Alla de där som påstår att de sitter inne med fakta, de kommer ju till så otrevliga slutsatser nästan allihop.


Det kan ju vara så att om alla forskare (nästan) kommer till samma slutsats så kan det ju vara en komplott (för att få mer forskningsbidrag t ex). Då gäller det som förnuftig medborgare att hålla huvudet kallt och inte tappa bort det (huvudet alltså) och börja gasta om klimatförändring och ändrad livsstil och sånt.


Äger man bara en tillräckligt stor bil med AC och DVD och CD-spelare och takbox (om nu skidorna trots allt inte går in) och andelslägenhet i Sälen eller Åre eller högre upp, längre norrut - så är det ju heller ingen snöbrist. Ingen personlig snöbrist alltså. Utan tvärtom snö precis när det passar i almanackan när barnen har sportlov.


Att det sedan stormar i Kronobergslän och tjälen aldrig kommer till i Sörmlandsskogarna - det märks ju inte om man har en gedigen krocksäker SUV med fyrhjulsdrift.


För OM man börjar ta detta på allvar så påverkar det hela ens fortsatta liv. Och då räcker det inte med att koldioxidböta 45 kronor för att man vill dra till Thailand över julen. Och det blir ju jobbigt. Ju.


Men om man inte tar det på allvar då?


Dagens DN innehåller en insändare (läs den - finns dock endast i pappersupplagan) från en femtonåring med framtidsfundering. En tonåring (Sophia Jansson på Värmdö) som börjat inse vad som står på spel för henne och hennes generation:


"Jag frågar mig själv om jag verkligen borde skaffa barn i framtiden,
om jag ändå föder dem till en värld som inte längre är fylld med
naturens oändliga skönhet. Om jag får barn, kommer de någonsin att få
göra snöänglar under en kall dag i februari
och sprida sina lyckliga skratt i vinterlandskapet?"

Utveckling, tillväxt, energi i oändliga mängder - Sugar in the morning, sugar in the evening , sugar varenda dag, ja tänk så mycket sugar det finns i USA - är det något fel på det?

Ja notan tycks iallafall vara på väg att komma mycket tidigare än vad som räknats med och festen tycks vara på väg att ta slut mycket tidigare än som var beställt.

Men Fyrtiotalisterna kan välja att fortsätta att blunda. Pensionsåldern är här och det kostar dem inget att fortsätta hävda att det är deras förbannade rätt att få resa till något varmt ställe och bli lite uppassade. Efter dem syndafloden.

Eller var det franska revolutionen?Till Flummo och eventuella andra otillfredsställda faktasökare biläggs här en länklista:

Naturvårdsverket

En bok att läsa mer i 
SMHI 
Räddningsverket  
Albaeco   

Regeringskansliet
IPCC förståsTill Lillhuldas vänner -

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0