Bilarna har sportlov

Stockholms gator har som fått en ny vår vad gäller biltullseffekt. Nu är så glest mellan bilarna att kollektivtrafiken flyter som varmt smör.


De som till vardags kör bil i staden ordnar nu snö till familjen över sportlovet. De kan dessutom glädja sig åt att bilvägen dit upp - till den underbara snön, de vita vidderna, den strålande solen - bekvämt nog är snöfri. Vad kan man mer begära. Vad klagas på!?


Så enkelt!


utan bilen stannar Sverige


Lillhulda har plötsligt fått bekantskap med två Sofior. Som när man är på en tillställning och plötsligt ser en koppling vill hon därför passa på att presentera dem för varandra.


- Hallå där Sofia Arkelsten och Sophia Jansson - så roligt att just ni båda är här samtidigt på min blogg!


- Ni två har nämligen verkligen anledning att bekanta er med varandra. Sofia Arkelsten här, har fått en ansvarsfull position i kretsen av där beslut fattas som faktiskt kan påverka just det som du Sophia Jansson tagit upp."Rätten/möjligheten för dina barn och barnbarn att få göra snöänglar."  Sofia Arkelsten är nämligen politiker. Politiker väljs av folket för att ta ansvarsfulla beslut - t ex av den typen som Magnus Bards teckning illustrerade - beslut om att "Säga till på skarpen!" En del politiker ser som sitt (enda?) huvudsyfte att säga till på skarpen om att minska på skatten (t ex genom att låta färre människor arbeta i den offentliga förvaltningen - den som har hand om vårt gemensamma - miljöförvaltningar och barnomsorg och annat som också har med snöängelstillverkningsmöjligheter att göra). Men Sofia här, som bara är något decennium äldre än dig, hon tillhör inte skattesänkarmoderaterna utan hon arbetar faktiskt konkret med miljöfrågorna. Ställ din uppmaning till henne - hon kan ta den med in till högkvarteret!


Och Sofia Arkelsten - jag vill att du ska få träffa min vän Sophia Jansson. Hon har insett att det ni diskuterar om och skriver papper om och debatterar med miljöpartiet om i radio - det handlar om hennes framtid. Hennes generations barns och barnsbarns möjlighet till liv. Deras möjlighet att få göra snöänglar i snön på Värmdölandet en februaridag t ex.


Och det handlar inte bara om henne och hennes eventuella barns framtid utan om hela klotets framtid och att det är...

BRÅTTOM!


De som har möjlighet att påverka detta är de som har inflytande och makt just nu - för det är just nu det kommer att avgöras. Därför Sofia Arkelsten och Sophia Jansson är det så viktigt att få presentera just er för varandra - när ni nu råkar vara här båda två samtidigt!


DET ÄR JUST NU SOM DE AVGÖRANDE BESLUTEN MÅSTE TAS! INNAN DET BLIR FÖR SENT!


Hon kan dessutom tycka att din hemsida - livet, riksdagen och shoppingen - snarast känns som ett hot mot hennes snöänglar. Men hon vet förmodligen också att än så länge så är shopping ett sätt att markera att man är som vilken modern ung kvinna som helst. Att shopping kommit att bli för unga kvinnor vad bilen var för tidigare generationers unga män. Identitetsskapande.


Det kan vara bra att tänka över den erfarenheten när ni diskuterar åtgärder som berör bilismen. Svaren/lösningarna där schabblas nämligen i stor utsträckning bort av män som känner hela sin personlighet i gungning. Adrenalinet rusar runt i kroppen på dem, de kniper med ögonen, fräser, blåser upp överarmarna och böjer sig lite hukande framåt:


Utan bilen stannar Sverige!- Så gör för Guds skull inget som antyder att det inte skulle vara sant!!!


Tåg t ex och billig och utbyggd kollektivtrafik i storstan. Högre biltullar och samma regler för sk miljöbilar som för alla andra. Det är absolut inte tillräckligt - hela jordklotet måste med i det arbetet - men om inte ett land som Sverige - som ligger så i topp vad gäller ekonomiskt välstånd och utbildningsnivå - går före och gör sina så kallade uppoffringar - så har vi inte en chans att få Indien, Kina och alla andra att tänka ens tanken. (USA tänker inte Lillhulda säga något om.)


Det är inte Lillhuldor och Sofior av Sophia Janssons typ som ligger högst på Bloggtoppen. Det är istället  shoppingentusiasterna av typ Kenza, Blondinbella och Engla. Så Sofias val att nämna shoppingen och inte miljön i sin bloggrubrik är sannolikt en framgångsrik strategi i det nära perspektivet.


Men kanske att alla shoppingentusiasterna en dag - som mammawannabees - också börjar oroa sig över snöängelstillverkningen. Då har vi startat ett snöskred. Tillsammans.

Tips att läsa mera.
Och en blogg som så ofta tröstar och uppmuntrar...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0